Messi z enim najpomembnejših golov v karieri vrnil Argentino med žive

Argentina je v 2. kolu skupinskega dela svetovnega nogometnega prvenstva premagala Mehiko (2:0). Francija po zmagi nad Dansko (2:1) že v osmini finala.
Fotografija: Lionel Messi je v 64. minuti zadel z izvrstnim strelom z razdalje, ekipi si poleg obeh zadetkov nista priigrali nobene zrele priložnosti, medtem ko je vratar Argentine Emiliano Martinez resneje posredoval zgolj v prvem polčasu ob prostem strelu. FOTO: Kirill Kudrjavcev/AFP
Odpri galerijo
Lionel Messi je v 64. minuti zadel z izvrstnim strelom z razdalje, ekipi si poleg obeh zadetkov nista priigrali nobene zrele priložnosti, medtem ko je vratar Argentine Emiliano Martinez resneje posredoval zgolj v prvem polčasu ob prostem strelu. FOTO: Kirill Kudrjavcev/AFP

Argentinska reprezentanca se je po neuspešnem uvodu v katarski mundial vrnila na štadion Lusail Iconic, ki bo decembra gostil tudi finalni obračun. Po porazu s Savdsko Arabijo, ki je gavče kljub zadetku kapetana Lionela Messija z 11 metrov ugnala z 2:1, so južnoameriški prvaki tokrat vendarle uspeli zmagati in v drugem polčasu dvakrat prebiti bunker mehiške reprezentance, ki ga je Messiju in soigralcem pripravil rojak na mehiški klopi Gerardo Martino.

Dvoboj brez pravih priložnosti in strelov proti vratom sta odločili mojstrovini Messija, ki je z razdalje po tleh v 64. minuti zadel tik ob vratnico Guillerma Ochoe, in rezervista Enza Fernandeza, ki je po podaji kapetana v 87. minuti še lepše zadel v zgornji kot vrat in zaključil tekmo. Argentina je zasedla drugo mesto, točko za Poljsko, s katero se bo pomerila v zadnjem kolu, ko bi lahko obema odgovarjal tudi remi, če seveda Savdska Arabija ne premaga Mehike. 

Savdijci so po nepozabnem začetku nastopov v skupini C, ko so šokirali Argentino, proti Poljakom v soboto v sila razburljivi tekmi podlegli z 0:2. Arabci so bili v prvem polčasu boljši in konkretnejši, med drugim so zapravili še najstrožjo kazen, ves potek tekme izjemni vratar Wojciech Szczesny je odbil strel Salema Al-Dawsarija, nato pa obranil še poskus Mohameda Al Burayka. A so Poljaki prvi del končali z vodstvom, potem ko je v 39. minuti zadel Piotr Zielinski. V drugem polčasu se je nadaljevala živahna predstava s priložnostmi na obeh straneh, Poljaki so dvakrat (Arkadiusz Milik, Robert Lewandowski) zadeli tudi okvir vrat, v 82. minuti pa je do svojega prvenca na mundialih prišel tudi Lewandowski, ki je potrdil zmago Poljske.

Tunizijski vratar Aymen Dahmen ni ubranil strela Mitchella Duka v 23. minuti. FOTO: Antonin Thuillier/AFP
Tunizijski vratar Aymen Dahmen ni ubranil strela Mitchella Duka v 23. minuti. FOTO: Antonin Thuillier/AFP

Avstralija zmagala prvič po letu 2010, Mbappe popeljal Francijo v osmino finala

Mbappe proslavlja z navijači Francije. FOTO: Antonin Thuillier/AFP
Mbappe proslavlja z navijači Francije. FOTO: Antonin Thuillier/AFP

Dan sta odprli Tunizija in Avstralija (11), slednji so dvoboj dobili z 1:0, zadel je Mitchell Duke v 23. minuti. Prvi polčas ni ponudil veliko akcije, Tunizijci pa so prek kapetana Youssefa Msaknija ob koncu polčasa zapravili najlepšo priložnost dotlej. Nogometaši iz Magreba so predvsem ob koncu tekme pritisnili proti kazenskemu prostoru Avstralije, toda obramba slednje je svoje delo opravila dovolj dobro za ohranitev minimalne prednosti in prve zmage po SP 2010 v Južni Afriki.

V tej skupini se je v poznem popoldanskem terminu začela tekma med Francijo in Dansko, tekmico Slovenije v kvalifikacijah za euro 2024 pa je z goloma v drugem polčasu pokopal Kylian Mbappe. Francozi so bili sploh v prvem polčasu podjetnejši, toda zadeli šele po dobri uri igre, ko je po podaji Thea Hernandeza, ki je v začetni enajsterici pričakovano nadomeščal težje poškodovanega brata Lucasa, Kasperja Schmeichla matiral Mbappe s svojim drugim golom letošnjega mundiala.

image_alt
Argentina nad Mehiko z vsemi razpoložljivimi topovi

Danci so nato zaigrali bolje, zadeli pa s prvim strelom v okvir francoskih vrat, prvenca na mundialih se je razveselil branilec Andreas Christensen. V razburljivi končnici sta se izkazala tako Schmeichel kot vratar svetovnih prvakov Hugo Lloris, ki se je smejal zadnji, potem ko je po asistenci spet zelo razigranega Antoina Griezmanna še drugič zadel Mbappe in že potrdil francoski vizum za osmino finala, kjer Francoze, če bodo seveda ubranili prvo mesto, čaka drugouvrščena ekipa iz skupine C.

Preberite še:

Komentarji: