Spektakel v Budimpešti: po novem finalu je popustil tudi Mourinho

Nogometaši Rome in Seville so finalisti evropske lige. Španci so v polfinalu izločili Juventus, Roma pa je bila uspešnejša od Bayer Leverkusna.
Fotografija: Jose Mourinho se po novi uvrstitvi v finale Uefinega tekmovanja ni mogel zadržati. FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
Odpri galerijo
Jose Mourinho se po novi uvrstitvi v finale Uefinega tekmovanja ni mogel zadržati. FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters

Nogometaši Rome in Seville so finalisti evropske lige. Španci so v polfinalu izločili Juventus, Roma pa je bila uspešnejša od Bayer Leverkusna. Finale bo 28. maja v Budimpešti. Roma je Nemce izločila z enim golom v dveh tekmah, druga v Leverkusnu se je končala brez golov, Sevilla pa je bila po izenačenem izidu na prvi tekmi tokrat pred domačimi gledalci po podaljških boljša od Juventusa z 2:1.

Dušan Vlahović po doseženem golu. FOTO: Cristina Quicler/AFP
Dušan Vlahović po doseženem golu. FOTO: Cristina Quicler/AFP

Torinčani so povedli z zadetkom Dušana Vlahovića v 65. minuti, na 1:1 je izenačil Suso (71.), odločilni zadetek pa je v peti minuti prvega podaljška dosegel Erik Lamela. Sevilla je absolutni rekorder po številu naslovov v evropski ligi; najbližji zasledovalci, Inter, Liverpool, Juventus in Atletico Madrid, imajo po tri naslove. V šestih finalih (2006, 2007, 2014, 2015, 2016, 2020) še ni izgubila. Hkrati je Sevilla en od petih španskih klubov z naslovom v tem tekmovanju. Atletico Madrid ima tri lovorike evropske lige, dva ima Real Madrid, po enega pa Valencia in Villarreal.

Romin napadalec Tammy Abraham FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
Romin napadalec Tammy Abraham FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters

Roma bo drugič igrala v finalu evropske lige. 1991 je izgubila proti Interju. Lani so varovanci trenerja Joseja Mourinha, ki so ga po uvrstitvi v finale zalile tudi solze, prišli do prvega evropskega naslova po 60 letih. Osvojili so konferenčno ligo. Pred tem so v sezoni 1960/61 zmagali v pokalu velesejemskih mest. Roma lahko postane trideseti klub z lovoriko v evropski ligi in peti iz Italije. Inter (3), Juventus (3), Parma (2) in Napoli (1) so skupaj osvojili devet naslovov.

Nogometaši Seville FOTO: Marcelo Del Pozo/Reuters
Nogometaši Seville FOTO: Marcelo Del Pozo/Reuters

V finale konferenčne lige West Ham in Fiorentina

Nogometaši West Hama so tudi na drugi tekmi premagali AZ Alkmaar, tokrat z 1:0 in se s skupnim izidom 3:1 uvrstili v finale konferenčne lige. Edini gol na tekmi je padel globoko v sodnikovem dodatku, v 94. minuti ga je dosegel Pablo Fornals. Veselje West Hama je nekoliko skazila slaba varnost na tribunah, saj so privrženci nizozemskega kluba, zamaskirani s črnimi kapucami in maskami, vdrli na predel, namenjen prijateljem in družinam igralcev londonskega moštva.

Vnel se je manjši pretep, posredovali so tudi igralci Saïd Benrahma, Michail Antonio, Aaron Cresswell and Flynn Downes, nizozemski razgreteži pa so hitro obupali. »Niso prišli prav daleč, ko so naleteli na nas,« je dogajanje opisal eden od navijačev West Hama. Na koncu se je incident končal brez resnejših posledic, še najslabše jo bo odnesel AZ Alkmaar, najbrž ga čaka finančna kazen.

Na drugi tekmi je Fiorentina pripravila preobrat in po zmagi s 3:1 izločila Basel, ki je prvo tekmo dobil z 2:1. Junak napredovanja kluba iz Toskane v finale je bil Nicolas Gonzales z dvema zadetkoma.

 

Preberite še:

Komentarji: