Rusija razblinila slovenske sanje o svetovnem prvenstvu

Po porazu v Ljudskem vrtu z 1:2 je Slovenija brez možnosti za uvrstitev v Katar v kvalifikacijski skupini H. Gostje so se oddolžili za poraz iz leta 2009.
Fotografija: Slovenija je kvalifikacijski dvoboj za svetovno prvenstvo proti Rusiji začela motivirano in z rumenim kartonom Andraža Šporarja. FOTO: Borut Živulovič/Reuters
Odpri galerijo
Slovenija je kvalifikacijski dvoboj za svetovno prvenstvo proti Rusiji začela motivirano in z rumenim kartonom Andraža Šporarja. FOTO: Borut Živulovič/Reuters

Slovenska nogometna reprezentanca je v osmi kvalifikacijski tekmi skupine H za uvrstitev na svetovno prvenstvo prihodnje leto še četrtič izgubila in ostala brez možnosti za odhod v Katar. V Ljudskem vrtu je bila enako kot v Sočiju z 2:1 boljša Rusija, ki je po presenetljivem neodločenem razpletu v Osijeku med Hrvaško in Slovaško (2:2) prevzela vodstvo na lestvici.

Za Slovence je bil usoden prvi polčas, v katerem so bili Rusi boljši tekmeci in so dosegli dva gola. Lahko bi še kakšnega več. V drugem polčasu so Rusi zgostili obrambo in Slovencem niso dopustili večjih priložnosti.

Rusi so se delno oddolžili za boleč poraz v povratni tekmi dodatnih kvalifikacij za SP v Južni Afriki, ko je Slovenija zmagala z 1:0 po golu Zlatka Dedića in se uvrstila na svoj drugi mundial.

Novembra bo Slovenija še gostovala na Slovaškem in doma gostila Ciper.



1. minuta: Slovenski selektor Matjaž Kek je z malteško začetno enajsterico in z velikim motivacijskim nabojem napadel Ruse. Nabrušeni Andraž Šporar je že v prvem dvoboju z ruskim tekmecem po nekaj sekundah prejel rumeni karton.

13. minuta: Ofsajd rešil Slovenijo. Po izgubljeni žogi in slabi podaji Jana Oblaka ter nato posredovanju z obema nogama je sodnik Dias pokazal na belo točko. Toda po posredovanju VAR je Portugalec spremenil odločitev. Ruski napadalec je bil v nedovoljenem položaju.

14. minuta: Po lepi podaji z leve strani je Šporar z glavo s sedmih metrov streljal naravnost v vratarja. Igra se je razživela. Napadajo eni in drugi.

19. minuta: Rusi silovito napadajo in s kombinatorno igro nizajo akcije pred slovenskimi vrati. Oblak je preprečil zaostanek.

28 MINUTA: 0:1. Ko je Slovenija umirila igro in vzpostavila ravnotežje, so gostje zadeli. Prosti strel z leve strani je na prvi vratnici Igor Devejev preusmeril v mrežo. Oblak je bil brez moči.

32. minuta: 0:2. Po podaji iz kota z desne strani in nespretnem odzivom slovenskih igralcev je Georgij Džikija atraktivno z 8 m s strelom pod prečko povišal prednost Rusije.

Georgij Džikija je neubranljivo zabil gol za 0:2. FOTO: Borut Živulovič/Reuters
Georgij Džikija je neubranljivo zabil gol za 0:2. FOTO: Borut Živulovič/Reuters


40. minuta: 1:2. Po izjemni akciji in »tiki-taka« kombinaciji večjega števila slovenskih igralcev ter zadnji Šporarjevi podaji je Iličić s 14 m s strelom po tleh v desni vratarjev kot mojstrsko znižal zaostanek. Slovenija je oživela.

Konec prvega polčasa: Slovenija je po obetavnih uvodnih minutah na koncu ušla višjemu zaostanku po prvih 45 minutah. Rusi so se odlično pripravili na slovensko moštvo in dve tretjini prvega polčasa trdno držali vajeti igre v svojih nogah. Bili so kombinatorni in nevarni. Oblak je ob eni napaki odlično opravil svojo nalogo, v napadalnih akcijah pa je Slovencem zmanjkalo akcija v globino. Toda Iličićev gol po res izvrstni akciji je Slovence vrnil med žive in jim vlil samozavest za drugih 45 minut.

53. minuta: Rusija je podjetneje začela drugi polčas, a brez nevarnosti za Jana Oblaka. V igro je vstopil mladi Benjamin Šeško namesto Benjamina Verbiča.

65. minuta: Slovenija je imela zadnjih deset minut terensko premoč, a brez priložnosti. Toda Rusi so bili pomaknjeni v obrambne okove. Prežijo le na nasporotne napade.

71. minuta: Iličić je pri preigravanju na desni strani v kazenskem prostoru na zadnjico položil ruskega branilca in podal do Sandija Lovrića. Njegov strel z 10 m je blokiral eden od Rusov. Slovenija ima še naprej premoč.

77. minuta: Gol za Slovenijo, toda po posredovanju VAR ga je sodnik Dias razveljavljavil. Po podaljšani Šeškovi podaji je Jasmin Kurtić z glavo matiral ruskega vratarja Matveja Safonova, a je bil v nedovoljenem položaju.

Konec tekme: Rusija je zasluženo zmagala, Slovencem pa je za preobrat zmanjkalo tudi moči. Srčnost ni bila dovolj.
 


Slovenski selektor Matjaž Kek je pred tekmo izžareval veliko optimizma


Tudi izkušnja Slovenije iz Litve je zanimiva: pred petimi leti je četa selektorja Srečka Katanca gostovala v Vilniusu in iztržila točko (2:2), toda do nje se je dokopala šele z goloma Reneja Krhina in Boštjana Cesarja po zaostanku z 0:2, slednji je zabil gol v 93. minuti tekme. Rusi poznajo z Diasom domači poraz z Belgijo (1:4) in zmago v Turčiji z 2:1.

Petkova tekma na Malti je vnesla dodatno samozavest v tabor Slovencev. FOTO: Darrin Zammit Lupi/Reuters
Petkova tekma na Malti je vnesla dodatno samozavest v tabor Slovencev. FOTO: Darrin Zammit Lupi/Reuters


Slovenski selektor Matjaž Kek je pred tekmo izžareval veliko optimizma, želel je unovčiti zalet po visoko zmagi na Malti, kjer so se vpisali med strelce Josip Iličić (2x), Andraž Šporar in Benjamin Šeško. Tudi ruski selektor Karpin je imel več izzivov pri izbiri enajsterice, ki jo je – v primerjavi z marcem – jeseni dodobra spremenil. V ekipi ni več Artjoma Dzjube, ki je bil adut prejšnjega selektorja Stanislava Čerčesova in strelec obeh ruskih golov za zmago z 2:1 v prvi tekmi v Sočiju.

image_alt
Najboljša Iličić in Lovrić, sanjski razplet za selektorja Keka


Kakšno je bilo izhodišče Slovenije? V dodatne kvalifikacije bo jo vodilo le drugo mesto.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Preberite še:

Komentarji: