Američani so se opravičili za nedostojno vedenje plavalcev

»Njihovo obnašanje ni bilo sprejemljivo, prav tako niso zastopali vrednot ameriške olimpijske ekipe,« so zapisali pri USOC.

Objavljeno
19. avgust 2016 11.38
OLYMPICS-RIO/LOCHTE
J. P.
J. P.

Rio de Janeiro − Ameriški olimpijski komite (USOC) se je opravičil za »nesprejemljivo obnašanje« plavalne štiriperesne deteljice, ki je v času olimpijskih iger v Riu zakuhala škandal s prijavo oboroženega ropa, ki pa je bila − po dosedanjih izsledkih preiskave sodeč − lažna, saj je menda v resnici eden iz vročekrvne četverice na bencinski črpalki fizično obračunal s tamkajšnjim varnostnikom.

V incident so bili vpleteni ameriški plavalni reprezentanti Gunnar Bentz, Jack Conger, James Feigen in celo zvezdnik Ryan Lochte. Prva dva so brazilske oblasti zadnji hip prestregle na letališču in jima najprej niso dovolile odleteti v domovino, sinoči pa so se premislile. Lochte se je že vrnil domov, medtem ko je Feigen ostal v Braziliji, a ne vedo, kje natanko se nahaja.

»Vedenje teh športnikov ni bilo sprejemljivo, prav tako niso zastopali vrednot ameriške olimpijske reprezentance,« so se v sporočilu za javnosti odzvali pri USOC. Vodja civilne policije v Riu Fernando Veloso je včeraj potrdil, da posnetki nadzornih kamer ne pritrjujejo besedam plavalcev, in sprva namignil, da bi utegnile četverico doleteti sankcije zaradi krivega pričanja in vandalizma, naposled pa so jo odnesli brez kazni.

Opravičil se je tudi Lochte

Danes se je oglasil tudi Ryan Lochte in na omrežju Twitter objavil sporočilo, v katerem se opravičuje za svoje laganje o namišljenem ropu.

»Rad bi se opravičil za svoje vedenje pretekli vikend, ker nisem bil bolj previden in iskren pri opisu dogodkov, ki so se zgodili tistega jutra, ter tudi zato, ker se je zaradi mojega pričanja pozornos preusmerila stran od športnikov, ki na igrah uresničujejo svoje sanje. S svojo izjavo sem počakal, ker sem se najprej želel prepričati, da se bodo moji kolegi varno vrnili v ZDA. Travmatično je, ko se s prijatelji pozno ponoči v tuji deželi potikaš zunaj in ob tem ne znaš jezika. Ko ti nasproti stoji tujec z orožjem in zahteva denar za tvojo izpustitev, to je situacija, ki se ji želiš izogniti. Prevzemam popolno odgovornost za svoje obnašanje in vsekakor sem se iz tega veliko naučil. Opravičujem se kolegom, navijačem, sotekmovalcem, pokroviteljem in gostiteljem iger« je zapisal ameriški plavalec.