MOK se ni odločil za izljučitev Rusije z OI

Mednarodni olimpijski komite je sporočil, da bodo ruski športniki, z izjemo atletov, lahko sodelovali na igrah v Riu.

Objavljeno
24. julij 2016 15.02
Posodobljeno
24. julij 2016 16.09
Russia Doping WADA
M. Ž.
M. Ž.

Lozana - Izvršni odbor Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) je na današnjem zasedanju odločil, da bodo ruski športniki smeli nastopiti na letošnjih olimpijskih igrah, ki bodo med 5. in 21. avgustom v Riu de Janeiru.

Kot so pojasnili pri Moku, bodo o sodelovanju posameznih ruskih športnikov odločale posamezne panožne zveze, pri čemer bodo na igrah lahko sodelovali zgolj tisti športniki, ki še nikoli niso bili kaznovani zaradi zlorabe dopinga.

Odločitev Mednarodnega olimpijskega komiteja so pozdravili v Rusiji. Vodja odbora za šport v ruskem parlamentu Dimitrij Sviščjov je dejal: »To je pravilna odločitev. A takšne odločitve ne bi smeli sprejemati le za ruske športnike, ampak za vse po svetu. S tem bi izkoreninili problem dopinga.«

Nastop ruskih olimpijcev na igrah v Riu je bil pod velikim vprašajem, potem ko je neodvisni preiskovalec Svetovne protidopinške agencije (WADA) Richard Mclaren objavil poročilo o sistematičnem dopingu v Rusiji, ki je bil po njegovih besedah načrtovan, dobro organiziran in celo voden s strani vladnih uradnikov in to ob pomoči vseh odgovornih služb, tudi tajne policije, ki so pomagali prikrivati pozitivne vzorce.

Po njegovi objavi se je štirinajst protidopinških agencij zavzelo za popolno izključitev Rusije z olimpijskih iger in predsedniku Moka Thomasu Bachu v posebnem pismu zapisalo, da je Mednarodni olimpijski komite po razkritju poročila Richarda McLarna, da so v prikrivanje pozitivnih dopinških testov vključene pravzaprav vse odgovorne ruske službe in da je prikrivanje vodeno s samega državnega vrha, brez druge možnosti, kot da Rusijo izključi.

Sledila je odločitev Mednarodnega arbitražnega razsodišča za šport (CAS), ki je oznanil, da je zavrnil pritožbo ruskih atletov na prepoved nastopanja na igrah, ki jo je izrekla Mednarodna atletska zveza (IAAF). To je pomenilo, da je 68 ruskih atletov ostalo brez nastopa na olimpijskih igrah, MOK pa se je po dolgem premisleku odločil, da bo preostalim članom ruske olimpijske odprave dovolil sodelovati v Riu.

ITF odobrila nastop sedmerici Rusov

Mednarodna teniška zveza (ITF) je popoldne na podlagi odločitve Mednarodnega olimpijskega komiteja že potrdila, da bo sedmerica ruskih teniških igralcev lahko nastopila na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru. Pri ITF so prav tako pozdravili današnjo odločitev Moka, da se ne izreče za splošno prepoved nastopa ruskih športnikov.

Rusijo bodo zastopali Andrej Kuznjecov, Jevgenij Donskoj, Tejmuraz Gabašvili, Svetlana Kuznjecova, Anastazija Pavljučenkova, Darja Kasatkina in Jekaterina Makarova.

Z Mednarodne plavalne zveze so že potrdili seznam ruskih športnikov v skokih v vodo in sinhronem plavanju, še enkrat pa bodo morali preveriti seznam klasičnih bazenskih plavalcev.

Gabrovec: Odločitev Moka je dobra za šport

Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec je odločitev Moka komentiral takole: »Osebno menim, da je ta odločitev dobra za šport, čeprav je nekakšen kompromis. Slaba je v drugem delu, saj prelaga odločitev o nastopu na mednarodne športne zveze, kar je delikatno. Lahko se zgodi, da te odločitve ne bodo športne, ampak da bodo panoge odločale v skladu s svojimi interesi in poli, ki jim pripadajo posamezna vodstva zvez. Tukaj gre šport v smer, ki si je nismo želeli. Upam, da se bodo vse mednarodne zveze problema lotile na enak način in prepoznale, da športnik, ki nikoli ni jemal dopinga, vendarle ni kriv in ne sme odgovarjati za napake sotekmovalcev v svoji reprezentanci.«