Slovenski rokometaši so brez težav preskočili prvo oviro

V uvodnem kolu svetovnega prvenstva so v Katovicah premagali Savdsko Arabijo.
Fotografija: Blaž Janc je šestkrat zadel mrežo Savdske Arabije. FOTO: Slavko Kolar
Odpri galerijo
Blaž Janc je šestkrat zadel mrežo Savdske Arabije. FOTO: Slavko Kolar

Slovenska moška rokometna reprezentanca je v prvem kolu svetovnega prvenstva na Poljskem in Švedskem premagala Savdsko Arabijo s 33:19 (16:8). Drugo tekmo v skupini B bo odigrala v soboto, ko se bo ob 20.30 pomerila s Poljsko.

Slovenski rokometaši so zmagovito odprli letošnji mundial. Z zanesljivo osvojenima točkama na današnji tekmi v Katovicah so si malone že izborili nastop v glavnem delu v Krakovu, kjer jih bodo pričakali najboljši trije iz skupine A. V njej nastopajo Španija, Črna gora, Čile in Iran.

Izbrancem slovenskega selektorja Uroša Zormana uvodni tekmeci z Bližnjega vzhoda niso povzročili nobenih težav. V tretjem medsebojnem dvoboju so jih v kultni dvorani Spodek še tretjič premagali na svetovnih prvenstvih po turnirjih v Franciji 2001 in Španiji 2013.

Zorman je na današnji tekmi na tribuni pustil izkušenega srednjega zunanjega igralca Deana Bombača, ki je v zadnjih dneh čutil manjše bolečine v hrbtu, in novinca na reprezentančni sceni Gašperja Horvata. V uvodno postavo je uvrstil vratarja Urbana Lesjaka, krilna igralca Blaža Janca in Tilna Kodrina, krožnega napadalca Blaža Blagotinška ter zunanje igralce Jureta Dolenca, Roka Ovnička in Aleksa Vlaha, slednjega je v obrambi menjal Borut Mačkovšek.

Slovenski rokometaši so po gladki zmagi pozdravili svoje privržence. FOTO: Slavko Kolar
Slovenski rokometaši so po gladki zmagi pozdravili svoje privržence. FOTO: Slavko Kolar

Igralci začetne ekipe so takoj zaigrali resno in odgovorno v obrambi in napadu ter si že v 13. minuti priigrali prednost šestih golov (9:3), saj je bil ritem enostavno preoster za varovance slovitega danskega strokovnjaka na savdijski klopi Jana Pytlicka. Slovenska prednost je do konca polčasa nenehno naraščala. V 25. minuti je po golu Domna Novaka iz nasprotnega napada prvič znašala deset golov (15:5), na polovici tekme pa osem zadetkov (16:8).

Po premoru krajša kriza

Slovenci so slabo odprli drugo polovico tekme. V napadu je bilo vse preveč posamičnih akcij, tudi raven igre v obrambi je močno padla. V 38. minuti je klop zahtevala minuto odmora pri vodstvu 19:12, a ta ni spremenila razmerja moči na igrišču. Savdijci so znižali na 13:19 in 14:20, nekajkrat so celo imeli priložnost, da se približajo na pet golov.

Sredi drugega polčasa pa so se slovenski rokometaši zbrali in zaigrali veliko bolje v obeh smereh. V 46. minuti so po dveh zaporednih golih Janca znova povedli za deset golov (24:14), najvišjo razliko pa so si priigrali na koncu tekme, ko je bilo 33:19.

Po dnevu premora jih v soboto čakajo na letošnjem SP izjemno ambiciozni Poljaki, v ponedeljek pa še rokometni silaki iz Francije.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Preberite še:

Komentarji: