Slovenci obudili Egipčane med žive in ostali brez četrtfinala

Vodstvo s 15:10 in 18 obramb Ferlina ni bilo dovolj za zmago proti gostiteljem. Bilo je 25:25, Slovencem je zmanjkal gol. Usodnih pet golov v prazno mrežo.
Fotografija: Slovenci niso izkoristili odličnega večera Klemna Ferlina. FOTO: Mohamed Abd El Ghany/AFP
Odpri galerijo
Slovenci niso izkoristili odličnega večera Klemna Ferlina. FOTO: Mohamed Abd El Ghany/AFP

En poraz na šestih tekmah je bil dovolj. Slovenski rokometaši razočarani zapuščajo Egipt. Na odločilni tekmi 27. svetovnega prvenstva proti gostiteljem so bili blizu zmagi, vendar se je drugič zapored končalo z neodločenim izidom (25:25), kar ni bilo dovolj za četrtfinale. Fantje Ljubomirja Vranješa niso upravičili slovesa najmočnejše slovenske reprezentance doslej. Naslednji veliki izziv bodo aprilske kvalifikacije za OI v Tokiu.



Vodstvo s 15:10 ter 18 obramb Klemna Ferlina je bilo premalo. Usoden je bil drugi polčas, posebej štiriminutni mrk, v katerem so gostitelji naredili delni rezultat 5:0. Slovencem je za napredovanje zmanjkal gol, so pa kljub mnogim težavam pokazali pravo mero borbenosti. Drago jih je stala neuigranost v napadu, v katerem je bilo preveč komunikacijskih šumov, premalo je bilo samozavesti pri strelih ...

Standings provided by SofaScore LiveScore


Novice iz slovenskega tabora pred odločilno tekmo niso bile spodbudne. Dragan Gajić in Staš Skube sta ostala v hotelu zaradi zastrupitve s hrano, med ogrevanjem je moral bruhati Blaž Blagotinšek in ga ni bilo nazaj iz garderobe. Kapetan Jure Dolenec je imel težave s prepono, zaradi katere je izpustil drugi polčas proti Švedski, a se je odločil stisniti zobe.

Dean Bombač prvenstva ni dočakal v najboljši formi. FOTO: Mohamed Abd El Ghany/Reuters
Dean Bombač prvenstva ni dočakal v najboljši formi. FOTO: Mohamed Abd El Ghany/Reuters


Vseeno se je začelo veliko bolje kot na prejšnjih tekmah. Takoj je bilo očitno, da so Slovenci tekmi pristopili kot stekli risi. Napadalce Egipta je bolelo ob vsakem napadu in pet minut niso premagali vročega Ferlina. Blaž Janc je zadel s strelom pod roko za 7:4 in španskega trenerja Roberta Garcio Parronda, prvaka z Vardarjem leta 2018, prisilil v minuto odmora. Ni imela učinka, Slovenci so se borili v obrambi kot levi, Matic Suholežnik, ki je igral namesto Blagotinška, in Dolenec sta v 24. minuti poskrbela za najvišje vodstvo z 10:5.



Egipčani so bili v šoku, nemočno so se zaletavali v slovenski zid in niso znali izkoristiti naklonjenosti nemških sodnikov. So pa prišli do svojih petih minut, v katerih so z delnim izidom 3:0 znižali na 8:10. Toda končnica prvega polčasa je spet pripadla Slovencem, Borut Mačkovšek je sprožil svoj projektil dolgega dosega in Janc je prehitel sireno z golom za 12:8.

Kapetan Jure Dolenec je igral kljub bolečinam. FOTO: Mohamed Abd El Ghany/AFP
Kapetan Jure Dolenec je igral kljub bolečinam. FOTO: Mohamed Abd El Ghany/AFP


»Vse težave, ki smo jih imeli v teh urah pred tekmo, nas niso iztirile. Igramo tudi za tiste, ki zdaj bruhajo. Obramba je odlična, samo tako moramo delovati naprej in zmaga bo naša,« je bil ob odmoru optimističen Janc, ob odsotnosti Gajića osamljeni borec na desnem krilu.
 

V drugem polčasu zmanjkalo moči


Osem prejetih golov je bila odlična popotnica za naprej. Nekaj časa je kazalo dobro, Dolenec je s sedmih metrov obnovil najvišje vodstvo (15:10). Kriza je nastopila nepričakovano, po izključitvi Mačkovška so Slovenci pokazali največjo hibo na tem SP in spet začeli nizati napake pri podajah, kar so tekmeci pridoma izkoristili in dosegli tri zadetke v prazno mrežo. Tudi Vranješevi napotki niso zalegli, Egipt je zaokrožil 5:0 in izenačil na 15:15, Mohamed Salad pa je po dveh tretjinah tekme poskrbel za prvo domače vodstvo (17:16).

Slovenci, proti katerim je bilo skoraj 1000 navijačev v uradno prazni dvorani, so bili zmedeni, prejeli še dva gola ob odsotnosti Ferlina, ki je barko držal nad gladino Nila. Izid je bil nazadnje izenačen pri 22:22, ko je zadel Suholežnik, a prav on je bil med tragičnimi junaki razburljive tekme, saj je zgrešil zicer in si potem prislužil izključitev, po kateri Slovencem ni bilo več rešitve. Gola Mačkovška in Janca nekaj sekund pred koncem za pirovo točko sta bila slaba tolažba.

Ljubomir Vranješ ni znal preprečiti padca v drugem polčasu. FOTO: Mohamed Abd El Ghany/AFP
Ljubomir Vranješ ni znal preprečiti padca v drugem polčasu. FOTO: Mohamed Abd El Ghany/AFP


»Fantje so opravili dober posel. Imeli smo osmerico rokometašev z želodčnimi težavami. Nekateri od njih so se borili, ampak ni bilo dovolj. V igri 6 na 5 smo naredili nekaj velikih napak. Vztrajali smo, imeli priložnost za zmago, toda ni bil naš dan,« je za TV Slovenija povedal selektor Vranješ in dodal: »Če bi bilo vse normalno, bi zmagali. Razočarani smo, imamo pa še veliko načrtov. Bomo pa morali priti v boljšo formo in biti več časa skupaj. Veliko stvari moramo popraviti.«
 

Preberite še:

Komentarji: