Velenjski artikli želijo biti spomladi v evropski izložbi

Za mlado ekipo Gorenja bi bil preboj v skupinski del pokala EHF velik uspeh. V nedeljo ob 18.45 bodo v Rdeči dvorani branili gol prednosti iz Španije. Direktor Janez Gams svari, da je kratka pot od junaka do bedaka.
Fotografija: David Miklavčič je najbolj izkušen rokometaš v Gorenju. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
David Miklavčič je najbolj izkušen rokometaš v Gorenju. FOTO: Jože Suhadolnik

Eno zadnjih, a hkrati najpomembnejšo tekmo v tem koledarskem letu, bodo v nedeljo odigrali rokometaši Gorenja. Če bodo v svoji Rdeči dvorani potrdili zmago iz Granollersa (25:24), bodo spomladi odigrali vsaj šest mikavnih tekem v skupinskem delu pokala EHF, kar bi bila velika stvar za mlado ekipo trenerja Zorana Jovičića.

Gorenje je nazadnje v ligi EHF sodelovalo v sezoni 2014/15 in se celo prebilo na sklepni turnir v Berlinu. Zanimivo, v ekipi ni več niti enega igralca iz ekipe, v kateri so imeli glavne vloge Ferlin, Skube, dvojčka Burić, Šoštarič, Cehte, Papež in Medved, kar najbolje ponazarja, koliko sprememb se je v dobrih treh letih zgodilo pri trikratnih državnih prvakih.
 

Nikogar več iz 2014/15


Je pa bil na F4 zdajšnji direktor Janez Gams, ki tako pooseblja kontinuiteto pri "osah". "Naj pomislim. Ja, bo kar držalo, nikogar ni več od takrat pri nas," se je po čelu popraskal Gams. Izkušnje iz igralske kariere so ga naučile, da so tekme, kakršna v nedeljo čaka njegove fante, najbolj nevarne.

Zoran Jovičić je zelo dobro štartal na klopi Gorenja. FOTO: Uroš Hočevar
Zoran Jovičić je zelo dobro štartal na klopi Gorenja. FOTO: Uroš Hočevar


»Tisti, ki smo že dalj časa v športu, dobro vemo, kako kratka pot je od junaka do bedaka. Upam, da nas je šola s Trimom (Gorenje je pred dvema tednoma doma zgolj remiziralo; op. p.) dovolj izučila, da ne smemo sedeti na oblakih, ampak ostati na trdnih tleh. V Španiji je bil šele prvi polčas, fantje se morajo zavedati, da še niso v skupinskem delu pokala EHF, saj morajo tudi doma posel opraviti, kot je treba,« pred popuščanjem svari Gams, z Gorenjem državni prvak v letih 2012 in 2013.



Takrat je bil soigralec Davida Miklavčiča. Skupaj s kapetanom bo moral mlajše igralce pripraviti na psihološki izziv. Igranje v skupini pokala EHF bi klubu prinesla evropsko pomlad, za novo ekipo bi bile izkušnje neprecenljive. Dvoboji s klubi, kot so Magdeburg, Kiel, Füchse Berlin, Hannover, Saint-Raphael, Aalborg, Holstebro, La Rioja, Tatabanya, Porto in Benfica, če omenimo zgolj najbolj zveneče, predstavljajo lepo izložbo, Gorenje pa ima kar nekaj zanimivih "artiklov", kot sta Aleks in Miha Kavčič, Ibrahim Haseljić, Domen Tajnik, Miljan Vujović in še kdo, če lahko za reprezentanta Matica Verdineka, Nikolo Špelića in Emirja Taletovića rečemo, da so že pustili pečat na mednarodni ravni.
 

Zgolj dodatni stroški


»Zame je to tekma kot vsaka druga, malce več je dela z organizacijo, več bo ljudi. Rad pa bi, da fantje ne bi izgoreli v preveliki želji«, glav igralcev še ni "poskeniral" Gams, ki verjame, da bo Rdeča dvorana polna in bo predstavljala osmega igralca. »Fantje dajejo res vse od sebe, okolica to spoznava; zgodijo se tudi tekme, kakršna je bila s Trimom, a verjamem, da je bila izjema in edina letos. To je poštena nova zgodba z mladimi in ambicioznimi igralci. Navijači so jih vzeli za svoje in s tem bomo nadaljevali,« je dejal Gams, ki je direktorsko funkcijo prevzel šele aprila letos, a se kot pravnik in bivši športnik odlično znašel.

Aleks Kavčič je najpomembnejša okrepitev Gorenja v tej sezoni. FOTO: Jože Suhadolnik
Aleks Kavčič je najpomembnejša okrepitev Gorenja v tej sezoni. FOTO: Jože Suhadolnik


Če liga prvakov prinaša vsaj nekaj finančne koristi, pa za drugo evropsko tekmovanje to, žal, ne velja. »Veliko ljudi me sprašuje, kaj nam skupinski del prinaša, pa jim lahko odgovorim, da zgolj dodatne stroške. Vendar tu nismo zato, da bi varčevali, ampak da bi naredili dobro zgodbo. Ti fantje bi imeli pred sabo šest močnih tekem, na katerih bi se kalili in dozorevali. To bi bila naložba za naprej, večina igralcev ima dolgoročne pogodbe, čez kakšni dve sezoni bi morali priti tja, kamor si želimo,« želi Gams ustvariti ekipo, ki bo upravičeno merila na naslov v ligi NLB.

Začetnih težav s poškodbami ni, v ekipo sta se vrnila Andraž Kete in Vid Levc, zdaj bo imel Jovičić sladke skrbi pri rotaciji. »Za zdaj ni bojazni, da kdo ne bi mogel igrati, se pa lahko to hitro spremeni, zato bom raje takoj potrkal na les,« Gams noče klicati nesreče pred doslej največjim izzivom svoje kratke funkcionarske kariere.

Janez Gams je skoraj vso kariero preživel v Gorenju. FOTO: Aleš Černivec
Janez Gams je skoraj vso kariero preživel v Gorenju. FOTO: Aleš Černivec

Preberite še:

Komentarji: