Eisenbichler svetovni prvak, Zajc zaokrožil deseterico

Na stopničkah sta na SP v Innsbrucku končala še zmagovalčev rojak Karl Geiger in presenetljivi Švicar Killian Peier.
Fotografija: Timi Zajc je z dvema solidnima skokoma zaokrožil deseterico. FOTO: Joe Klamar/AFP
Odpri galerijo
Timi Zajc je z dvema solidnima skokoma zaokrožil deseterico. FOTO: Joe Klamar/AFP

Innsbruck – Nemški smučarski skakalec Markus Eisenbichler je novi svetovni prvak! Potem ko v svetovnem pokalu kljub že 27 letom sploh še ni zmagal, je na nordijskem svetovnem prvenstvu v Innsbrucku (in Seefeldu) že od prihoda na prizorišče nizal odlične nastope, na današnji tekmi na veliki napravi na Bergislu pa si predvsem po zaslugi odličnega finalnega skoka, dolgega kar 135.5 metra (kar je bila daljava dneva), pokoril vso konkurenco. Po prvi seriji je bil drugi. S tem je še nadgradil podvig s predlanskega prvenstva v Lahtiju, na katerem je bil bronast na posamični tekmi na mali skakalnici in dan pozneje še ekipno zlat.



Popolno nemško dominanco je dopolnil srebrni Karl Geiger, ki je imel po polovici preizkušnje četrto izhodišče, v drugo pa se še najbolj približal rojaku, čeravno je bilo naposled med njima kar 12,1 točke razkoraka. Da na zmagovalnem odru ni končal tudi najprepričljivejši skakalec poolimpijske zime svetovnega pokala, Japonec Rjoju Kobajaši, pa je presenetljivo poskrbel Švicar Killian Peier, ki je unovčil odlično formo zadnjih dni, vodil po prvi seriji, bil v finalu nekoliko krajši (129.5 metra), kar pa je še vedno zadostovalo za bron, ki se ga je veselil bolj kot kdor koli drug. Kako tudi ne, ko pa v svetovnem pokalu boljši kot sedmi (v začetku leta ravno v Innsbrucku) doslej še ni bil.

Peter Prevc je bil v prvi seriji vodilni do nastopa Richarda Freitaga. FOTO: Joe Klamar/AFP
Peter Prevc je bil v prvi seriji vodilni do nastopa Richarda Freitaga. FOTO: Joe Klamar/AFP


Branilec šampionske lovorike, Avstrijec Stefan Kraft, se je moral zadovoljiti s šestim mestom. Iz slovenske četverice je najprej, že v prvi seriji, v kateri je zasedel 35. mesto, odpadel Anže Lanišek. Peter Prevc je v finalu zadržal 16. izhodišče, Žiga Jelar je izgubil eno (23.), naš vodilni adut Timi Zajc pa dve mesti. Po polovici tekme je bil namreč osmi, po koncu finala pa je zaokrožil elitno deseterico. Že do devetega mesta so ga ločile več kot tri točke. Med vsemi finalisti je imel najnižjo izmerjeno hitrost, zgolj 88,3 km/h. Jutri, z začetkom ob 14.45, bo na sporedu ekipna tekma, slovenske barve bodo (v tem vrstnem redu) spet zastopali Lanišek, Prevc, Jelar in Zajc.


POTEK PRVE SERIJE


Prva slovenska skakalca sta svoje delo opravila sodilno, tako Žiga Jelar kot Peter Prevc sta si hitro zagotovila nastop v drugi seriji. Jelar je pristal pri 118.5 metra, Prevcu pa je uspel najdaljši skok, odkar so Slovenci prišli v Innsbruck. S 123.5 metra je prevzel vodstvo in v njem zdržal do nastopa Nemca Richarda Freitaga (125 metrov). Slabše se je odrezal Anže Lanišek, ki je pristal pri 114.5 metra, tako je bilo jasno, da ga bržčas ne bo med trideseterico finalistov.

Prvi, ki je izdatneje odskočil od konkurence, je bil Švicar Killian Peier, ki se je odlično spoprijateljil z Bergislom, saj je že vse od prihoda na prizorišče svetovnega prvenstva opozarjal nase, tokrat pa prvi – za en meter – preletel 130-metrsko mejo. Prevzel je vodstvo z več kot 16 točkami naskoka pred Freitagom.

Markus Eisenbichler je bil z naskokom najprepričljivejši na tekmi. FOTO: Joe Klamar/AFP
Markus Eisenbichler je bil z naskokom najprepričljivejši na tekmi. FOTO: Joe Klamar/AFP


Švicar je vodstvo zadržal tudi po nastopih najboljših kvalifikantov, Nemcev Karla Geigerja, ki je bil enako dolg, a je za njim zaostal 2,7 točke, in Markusa Eisenbichlerja, ki je potegnil še pol metra dlje, a ga je vetrovni odbitek pahnil na drugo mesto 1,2 točke za Peierjem. Tudi zadnji slovenski zastopnik Timi Zajc je imel v zraku zelo ugodne razmere, ki so dovoljevale dolg skok.

In res, v tej zimi vodilni Slovenec je pristal pri 127 metrih, kar je zadostovalo za takratno četrto mesto, za vodilnim je zaostajal skoraj trinajst točk. Jasno je bilo torej, da bo imel Gorazd Bertoncelj v finalu tri izbrance, za 3,3 točke je bil prekratek zgolj Lanišek. Zajca je takoj za tri točke in pol prehitel še Norvežan Johann Andre Forfang.

Killian Peier je presenetljivo vodil po polovici tekme. FOTO: Joe Klamar/AFP
Killian Peier je presenetljivo vodil po polovici tekme. FOTO: Joe Klamar/AFP


Peierja ni do konca prve serije z vrha sklatil nihče, štirje, ki so si zagotovili najboljše izhodišče pred finalom, pa so bili isti kot v kvalifikacijah, le da v premešanem vrstnem redu. Med oba Nemca se je namreč zrinil še vodilni orel poolimpijske zime, Japonec Rjoju Kobajaši, s poskusom, dolgim 133.5 metra, kar je bila najboljša daljava serije.

Prva četverica se je gnetla v pičlih 2,7 točke, razokrak med četrtim in petim, branilcem lovorike Stefanom Kraftom, pa je bil bistveno večji – kar 6,6 točke. Zajc je imel na osmem mestu dobro odskočno desko za napad, Prevc je bil uvrščen takoj za vodilno petnajsterico, Jelar pa na 22. mestu. Lanišek je predčasno končal na 35. mestu.

Anže Lanišek je kot edini Slovenec ostal brez finala. FOTO: Joe Klamar/AFP
Anže Lanišek je kot edini Slovenec ostal brez finala. FOTO: Joe Klamar/AFP


IZIDI PRVE SERIJE


1. Killian Peier (Švi) 137,9 točke (131 metrov)
2. Markus Eisenbichler (Nem) 136,7 (131.5)
3. Rjoju Kobajaši (Jap) 135,3 (133.5)
4. Karl Geiger (Nem) 135,2 (131)
5. Stefan Kraft (Avs) 128,6 (130)
5. Johann Andre Forfang (Nor) 128,6 (132.5) 
7. Kamil Stoch (Pol) 127,2 (128.5)
8. Timi Zajc (Slo) 125,1 (127)
9. Daniel Huber (Avs) 124,0 (126)
10. Robert Johansson (Nor) 122,9 (128)
16. Peter Prevc (Slo) 119,0 (123.5)
22. Žiga Jelar (Slo) 107,8 (118.5)
35. Anže Lanišek (Slo) 100,8 (114.5)


Timi Zajc se je vmešal v boj za visoka mesta. FOTO: Michael Dalder/Reuters
Timi Zajc se je vmešal v boj za visoka mesta. FOTO: Michael Dalder/Reuters


POTEK FINALA


Pred nastopom prvega slovenskega finalista je pomoč vetra nekoliko popustila, Žiga Jelar je bil zato krajši od večine tekmovalcev pred njim, doskočil je že pri 121 metrih, kar ga je potisnilo na peto mesto (219,8 točke) z več kot desetimi točkami zaostanka za vodilnim po nastopu prve deseterice finalistov, Bolgarom Vladimirjem Zografskim.

Ta je izgubil vodstvo za zeleno mizo zaradi diskvalifikacije. Drugi slovenski finalist Peter Prevc je tudi nekaj malega izgubil, s skokom, dolgim 122 metrov, je pristal na četrtem mestu (230,5 točke), zgolj desetinko za Švicarjem Simonom Ammannom. V vodstvu sta bila Avstrijca, Philipp Aschenwald je imel šest točk zaloge pred Michaelom Hayböckom.

Žiga Jelar si je hitro zagotovil finalno vstopnico. FOTO: Joe Klamar/AFP
Žiga Jelar si je hitro zagotovil finalno vstopnico. FOTO: Joe Klamar/AFP


Ob nastopu zadnjega slovenskega finalista Timija Zajca so se razmere v zraku umirile, naš mladenič pa je bil krajši kot v prvi seriji, pristal je pri 124 metrih, s čimer je izgubil dve mesti (245,5 točke), pred njim sta ostala Norvežan Robert Johansson in Nemec Richard Freitag, ki sta ju ločili pičli dve desetinki točke. Vseeno si je Timi že zagotovil uvrstitev v deseterici.

V četveroboju za zmago je najprej tekmecem rokavico vrgel Nemec Karl Geiger s poskusom, dolgim 130.5 metra, ki je bil prehud zalogaj tudi za vodilnega skakalca sezone, Japonca Rjojuja Kobajašija, ki je bil štiri metre krajši in je za njim zaostal za več kot pet točk. Boj za zmago je odprl Markus Eisenbichler z daljavo dneva – 135.5 metra –, kar je bilo preveč tudi za vodilnega po prvi seriji Killiana Peierja, ki pa je vseeno navdušeno iztržil tretje mesto.

Preberite še:

Komentarji: