Kakšen dan Slovenk v Beljaku! Ena Nika zmagala, ena Nika tretja

Slovenska smučarska skakalka Nika Prevc ohranja odlično formo in je vnovič prekosila tekmice.
Fotografija: Nika Prevc tekmuje v fantastični formi. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Nika Prevc tekmuje v fantastični formi. FOTO: Reuters

Slovenska smučarska skakalka Nika Prevc je po zmagi na sredini tekmi svetovnega pokala v Beljaku, ki je bila njena tretja v sezoni, nadaljevala izjemne nastope tudi danes: dobila je tako kvalifikacije kot tekmo v Beljaku. Nika (94,5 in 95 m; 275,6 točke) je imela na koncu pred drugouvrščeno Avstrijko Evo Pinkelnig (94,5 in 91,5 m) velikanskih 20,3 točke prednosti, imeniten slovenski uspeh pa je s tretjim mestom dopolnila Nika Križnar (91,5 in 94 m; 251,8 točke).

Nika Prevc: Zbrati moram čustva in le tako nadaljevati

Prevčeva je bila v kvalifikacijah na vrhu za 4,6 točke boljša od Japonke Yuki Ito. Tedaj sta dobro nastopili tudi Nika Križnar na četrtem in Katra Komar na devetem mestu. Na tekmo sta se poleg omenjenih uvrstili tudi tudi Ema Klinec s 24. in Ajda Košnjek s 33. mestom, brez nastopa pa je tako kot v sredo ostala mlada Tina Erzar, ki je bila 47.

V finalu sta od Slovenk nastopili le še Ema Klinec (213 točk), ki je bila 21., in Katra Komar (210,6), ki je v finalu napredovala na 23. mesto. Zdaj se karavana svetovnega pokala seli na Japonsko, kjer bodo tekme v Sapporu in Zau.

Nika Prevc in Nika Križnar sta takole opozarjali nase že poleti, podobno je pozimi. FOTO: Instagram
Nika Prevc in Nika Križnar sta takole opozarjali nase že poleti, podobno je pozimi. FOTO: Instagram

»Težko ocenjujem te skoke, trenutno se mi zdi vse tako enostavno. Izjemno sem vesela s temi dnevi v Beljaku, toda zbrati moram svoja čustva in občutke na letalnici in le tako nadaljevati,« je po novi fantastični zmagi povedala Nika Prevc, tudi vodilna skakalka svetovnega pokala. Prevčeva je namreč s četrto sezonsko zmago zbrala 521 točk, druga Josephine Pagnier (Fra) 438, Ito (Jap) pa 359. Med deseterico sta še dve Slovenki: Ema Klinec na 7. mestu (283), Nika Križnar pa na 9. mestu (254).

Ob Prevčevi je v obeh dneh na drugem mestu pristala izkušena 35-letna domačinka Eva Pinkelnig, ki je bila polna hvale na račun mlade Slovenke. »Moji skoki so bili dobri, Nika (Prevc, op. STA) pa je bila neverjetna. Vprašala sem jo, kaj je zajtrkovala. Rekla je, med, to bom morda morala kdaj poskusiti,« je v smehu v pogovoru za ORF povedala Eva Pinkelnig.

Videli smo že 110. slovensko zmago

Nika Prevc je z današnjim še drugim slavjem v Beljaku osvojila skupno 110. zmago za Slovenijo. Slovenke so doslej zbrale 16 posamičnih in eno ekipno slavje, Slovenci pa imajo na računu 78 posamičnih ter 13 ekipnih zmag. Slovenija ima v svetovnem pokalu tudi dve zmagi na tekmi mešanih ekip.

Peter Prevc je zbral največ slovenskih zmag. FOTO: Kerstin Joensson/AFP
Peter Prevc je zbral največ slovenskih zmag. FOTO: Kerstin Joensson/AFP

Smučarske skakalke so prvič na ravni svetovnega pokala nastopile šele v sezoni 2011/12. V zadnjih sezonah Slovenke krojijo vrh, skupno so zbrale 16 posamičnih in eno ekipno zmago. Največ zmag ima dobitnica velikega kristalnega globusa v sezoni 2020/21 Nika Križnar, ki je zmagala petkrat. Štiri zmage ima po novem Nika Prevc, tri pa Urša Bogataj, ki je prekinila kariero zaradi materinstva.

Med skakalci je nazadnje v skupni zbir prispeval Anže Lanišek, ki se je 1. januarja veselil zmage na novoletni tekmi v Garmisch-Partenkirchnu. Lanišek je dosegel šesto posamično zmago in prehitel Domna Prevca, ki jih ima pet. Z naskokom najboljši med Slovenci je s 23 posamičnimi zmagami Peter Prevc, sledijo Primož Peterka (15), Primož Ulaga (9) in Robert Kranjec (7).

Preberite še:

Komentarji: