Odstopna izjava Ulage vzeta iz konteksta? IO vztraja pri odstopu

S SZS so sporočili, da je Primož Ulaga nepreklicno odstopil z mesta predsednika, sam pa pravi, da to ne drži.

Objavljeno
18. oktober 2013 12.06
SMUCARSKA ZVEZA SLO/VOLITVE
Š. Ro., šport
Š. Ro., šport

Ljubljana - Pretresi na največji slovenski športni zvezi se nadaljujejo. Na včerajšnji seji izvršilnega odbora Smučarske zveze Slovenije (SZS) je Primož Ulaga odstopil z mesta predsednika. Pri SZS navajajo, da je šlo za odločitev »iz osebnih razlogov«.

A Ulaga je danes postregel z novim zasukom in dejal, da je včeraj odločitev sprejel prehitro. Kot je zatrdil za Delo, vendarle še ni odstopil ter da je »IO njegovo odstopno izjavo vzel iz konteksta«. Menda so na včerajšnji seji na njegov račun res leteli očitki in pritiski, naj odstopi, a kot pravi Ulaga »sam ni ničesar podpisal«. »Ostajam na zvezi. To, da sem odstopil, je vzeto iz konteksta. Rekel sem le, da želim čas za premislek,« je povedal predsednik in zahteval, da o njegovem delu odloča baza oz. da o njegovem odstopu odločajo na izredni seji skupščine. »Danes je moje stališče, da ostajam na čelu zveze in še naprej dobro delam. Do izredne skupščine bo tako, potem pa naj o mojem delu odloča baza, tisti, ki so me potrdili za predsednika,« je še dejal Ulaga.

Toda člani IO SZS so očitno njegove besede razumeli drugače, potrdili njegov odstop in včeraj že sprejeli sklep, da do volilne skupščine, ki bo 16. januarja, funkcijo predsednika opravlja podpredsednik Enzo Smrekar. »Kot podpredsednik SZS sem vesel, da lahko pomagam pri vodenju naše največje športne zveze, tudi kot velik ljubitelj smučanja. Glede na to, da je pred nami olimpijska sezona, se bomo v naslednjih mesecih posvetili predvsem zagotavljanju najboljših možnih pogojev za tekmovalke in tekmovalce, ki bodo branili slovenske barve na snegu,« je po imenovanju dejal Smrekar.

Medven: Ulaga je odstopil in pika

»Moje osebno stališče kot člana IO in tudi celotnega IO je, da je Ulaga včeraj odstopil z mesta predsednika zveze zaradi osebnih razlogov. IO je nato na osnovi tega sprejel sklep, da se sprejme njegov odstop in da se imenuje Enza Smrekarja za v d. predsednika do izvolitve novega predsednika,« je za STA dejal član izvršnega odbora Srečko Medven.

»Če to ne bi bilo res, kar sem pravkar povedal in kot danes trdi Ulaga, potem bi IO včeraj sprejel drug sklep, da je potrebno takoj sklicati izredno skupščino in predlagati razrešitev Ulage zaradi dejanj, ki jih je storil. Včeraj so bile na IO predstavljeni dokumenti, ki ga zelo obremenjujejo,« je dodal Medven in zatrdil, da je vse posneto na magnetogramu.

SZS še sprožila postopke

To so pozneje potrdili tudi na SZS in v zvezi z zapletom posredovali še dodatno sporočilo za javnost. V njem so zapisali, da so člani IO potrdili zapisnik IO in že sprožili potrebne upravne postopke za vpis novega zakonitega zastopnika SZS.

»Na včerajšnji seji IO Smučarske zveze Slovenije, je po razpravi, g. Primož Ulaga podal svoj odstop, s čemer so se člani s sklepom, ki je bil soglasno sprejet seznanili v njegovi prisotnosti. Nadalje je IO SZS sprejel sklep, da funkcijo predsednika SZS do volilne skupščine opravlja dosedanji podpredsednik g. Enzo Smrekar, kot to določa 26. člen statuta. Danes so člani IO SZS potrdili zapisnik včerajšnje seje ter sprožili potrebne upravne postopke za vpis novega zakonitega zastopnika SZS. Na seji je bilo prisotnih 11 od 13 članov IO, snemal pa se je tudi magnetogram seje,« so zapisali na SZS.

Po burnem letu ostal brez podpore

Kako se bo zadeva razpletla, ni znano, je pa dejstvo, da Ulaga na zvezi nima več podpore. Na zadnjem zasedanju skupščine so namreč z dnevnega reda umaknili napovedane spremembe statuta. Kot je večkrat poudaril, si brez njih težko predstavlja svoje nadaljnje delo. Eden od glavnih poudarkov teh sprememb je bila profesionalizacija predsedniške funkcije, z napovedanimi spremembami pa bi bil predsednik tudi upravičen do nagrade. Tako so mu prižgali rdečo luč, ki je že napovedala nove spremembe na vrhu zveze.

Ulaga je sicer na mestu predsednika nasledil Tomaža Lovšeta, ki je lani junija odstopil po incidentu ob kandidaturi Planice za SP 2017 v Južni Koreji. Če je zveza pod nekdanjim lastnikom Dinersa doživljala številne pretrese, ni bilo dogajanje z nekdanjim uspešnim smučarskim skakalcem nič manj burno. Zlasti pereča je bila odstavitev direktorice Barbare Kürner Čad in jo zamenjal z Jurijem Žurejem.

Ob tem so se v javnosti pojavljali tudi očitki o njegovih spornih poslih in domnevnem prejemanju provizij. Javno je njegovo delo kritiziral tudi prvi slovenski športni funkcionar, predsednik OKS Janez Kocijančič in mu očital »sovražni prevzem zveze«.

Mandat bi se Ulagi, ki je bil na čelu zveze dobro leto dni, iztekel s koncem olimpijske sezone, na januarski volilni skupščini pa zaradi številnih nesoglasij z izvršnim odborom najverjetneje niti ne bi kandidiral.