Senzacionalna Kanadčanka Laurence St-Germain svetovna prvakinja

Ameriška smučarska zvezdnica Mikaela Shiffrin je na svetovnem prvenstvu v Meribelu na drugi progi slalomske preizkušnje izgubila zlato, Ana Bucik deveta.
Fotografija: Laurence St-Germain je na svetovnem prvesntvu v alpskem smučanju pripravila največje presenečenje s slalomsko zmago. FOTO: Lionel Bonaventure/AFP
Odpri galerijo
Laurence St-Germain je na svetovnem prvesntvu v alpskem smučanju pripravila največje presenečenje s slalomsko zmago. FOTO: Lionel Bonaventure/AFP

Kanadska alpska smučarka Laurence St-Germain je senzacionalna zmagovalka ženskega slaloma na svetovnem prvenstvu v Meribelu. V drugi vožnji je presenetila ameriško zvezdnico Mikaelo Shiffrin in zmago slavila s 57 stotinkami sekunde razlike. Najboljša Slovenka Ana Bucik je zaostala 1,22 in osvojila deveto mesto.

Štirikratna svetovna prvakinja v slalomu Shiffrin je po izjemni prvi vožnji veljala za absolutno favoritinjo za današnjo zmago. A načrte ji je v zaključku tekme prečrtala St-Germain, ki je s startno številko 18 veljala že za najprijetnejše presenečenje prve vožnje.

Osemindvajsetletna Kanadčanka, ki v svetovnem pokalu doslej nikoli ni bila uvrščena višje od petega mesta, je bila po prvi vožnji tretja. Za Shiffrin je zaostajala 0,61 sekunde.

A v finalu je prikazala pogumno vožnjo, prepričljivo prevzela vodstvo ter tako izzvala Shiffrin in drugouvrščeno po prvi vožnji Švicarko Wendy Holdener.

Obe sta klonili pod pritiskom. Holdener je ob napadalni vožnji v zgornjem delu v drugi polovici proge storila napako in odstopila, Shiffrin pa ni našla prave hitrosti.

Tretje mesto je pripadlo Nemki Leni Dürr, ki je bila 0,69 sekunde počasnejša od nove svetovne prvakinje.

Slovenske barve je na današnji tekmi najbolje zastopala Bucik, ki pa je v drugi vožnji izgubila tri mesta in bila na koncu deveta. Od presenetljive zmagovalke je bila 1,22 sekunde počasnejša.

Neja Dvornik je z zaostankom 1,96 sekunde osvojila 21. mesto.

Mikaela Shiffrin je bila ob zlato na drugi progi. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Mikaela Shiffrin je bila ob zlato na drugi progi. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP

V tej sezoni najboljša peta v Zagrebu

Za 29-letno Novogoričanko Bucik je sezona, v kateri je bila na petih slalomih od devetih izpeljanih del najboljše deseterice. Svojim prvim stopničkam na specialnih slalomih se je najbolj približala s petim mestom januarja na slalomu v Zagrebu.

Bucik je najboljši dosežek na specialnih slalomih vpisala s četrtim mestom lani na finalu sezone svetovnega pokala 2021/22 v Meribelu, na isti progi, na kateri bo danes potekal boj za kovinske snežinke, zlato, srebrno in bronasto.

Prve in za zdaj tudi edine karierne stopničke je osvojila januarja 2018, s tretjim mestom na alpski kombinaciji svetovnega pokala v Lenzerheideju.

V Meribelu nastopa na svojem šestem SP. Najboljša sedma je bila na SP 2017 v St. Moritzu.

Shiffrinovo srebro je njena 14. kolajna na SP

Shiffrin je lovila osmi naslov svetovne prvakinje, rekordni peti naslov svetovne prvakinje v slalomu. Štiri slalomske naslove (2013, 2015, 2017, 2019) si deli z Nemko Christl Cranz. Ta je tekmovala pred 2. svetovno vojno, ko so bila SP vsako leto.

Ana Bucik je bila najmočnejše orožje Slovenk na zadnji ženski preizkušnji v Meribelu, a se ji lov za kolajno na drugi progi ni izšel  FOTO: Antonio Bronić/Reuters
Ana Bucik je bila najmočnejše orožje Slovenk na zadnji ženski preizkušnji v Meribelu, a se ji lov za kolajno na drugi progi ni izšel  FOTO: Antonio Bronić/Reuters

V Meribelu je števec odličij na SP premaknila na 14, eno kolajni manj od absolutnega rekorda omenjene Cranz. V Meribelu je osvojila naslov veleslalomske svetovne prvakinje, svojega prvega v tej disciplini. Pred tem pa je bila srebrna na tekmi v superveleslalomu.

Shiffrin je pred dvema letoma na SP v Cortini d'Ampezzo osvojila slalomski bron, zmagala je Avstrijka Katharina Liensberger, druga je bila Slovakinja Petra Vlhova. Z osvojenim šestim odličjem v posamični disciplini na SP je postala prva s takšnim dosežkom v ženski in moški konkurenci.

Preberite še:

Komentarji: