Tina Maze praznih rok, športnica leta je Missy Franklin

Med kandidatkami za najboljšo svetovno športnico leta je bila kot edina predstavnica stare celine tudi Tina Maze.

Objavljeno
17. oktober 2013 22.04
iza/Smučarji
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

New York - Med nominirankami za naziv najboljše svetovne športnice leta se je znašla tudi slovenska smučarska šampionka Tina Maze, ki pa je na 34. slovesni podelitvi v New Yorku ostala praznih rok. Prestižno lovoriko, ki jo tradicionalno podeljuje Ženska športna fundacija, nastala pred štirimi desetletji na pobudo nekdanje slovite teniške igralke Billie Jean King, je letos v kategoriji individualnih športov prejela komaj polnoletna ameriška plavalna zvezdnica Missy Franklin.

Ob njej in ob Tini Maze, ki je bila edina evropska športnica v izboru, so se za prestižno priznanje potegovale še štiri Američanke, teniška številka 1 Serena Williams, deskarka Kelly Clark, skakalka s palico Jenn Suhr in paraolimpijka Tatyana McFadden, japonska umetnostna drsalka Mao Asada in južnokorejska golfistka Inbee Park. Polovično besedo pri izboru je imela žirija, polovično pa športni navdušenci z vsega sveta, ki so lahko prek spleta glasovali za nominiranke.

Missy Franklin je sicer dobitnica petih olimpijskih odličij iz Londona, od tega štirih zlatih, letos pa se je s svetovnega prvenstva v Barceloni vrnila s kar šestimi kolajnami najžlahtnejšega leska, od tega z dvema štafetnima. Nagrade za najboljšo svetovno športnico leta v ekipnih panogah se je veselila ameriška košarkarska reprezentantka Candace Parker.