Za Nemce najboljši v zgodovini Matti Nykänen, Prevc in Peterka tik za deseterico

Pri nemški reviji SportBild sestavili lestvico dvajsetih največjih šampionov v zgodovini smučarskih skokov.
Fotografija: Finec Matti Nykänen je tudi za Nemce najboljši smučarski skakalec v zgodovini. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Finec Matti Nykänen je tudi za Nemce najboljši smučarski skakalec v zgodovini. FOTO: AFP

Ljubljana – Novinarji nemške športne revije SportBild so nedavno objavili svojo lestvico dvajsetih največjih šampionov v zgodovini smučarskih skokov, na kateri sta se znašla tudi slovenska asa Peter Prevc in Primož Peterka, ki sta pristala na enajstem oziroma trinajstem mestu. Na vrhu kraljuje Finec Matti Nykänen, ki je 4. februarja letos mnogo prezgodaj preminil
.
»Ob žalostni novici, da nas je 56. letu starosti zapustil Matti Nykänen, je žaloval ves skakalni svet. Vsem je bilo jasno: izgubili smo največjega vseh časov,« so zapisali v SportBildu, v katerem so v nadaljevanju pojasnili, kako so točkovali posamezne uspehe, po katerih so razvrstili najboljših dvajset skakalcev v zgodovini tega športa.

Končni zmagi v skupni razvrstitvi svetovnega pokala in novoletne turneje sta po oceni novinarjev omenjene nemške revije vredni po 80 točk, vsaka posamična zmaga pa prinaša pet točk. Olimpijske kolajne so ovrednotili takole: 20 točk za zlato, 15 za srebrno in 10 za bronasto, za odličja na svetovnih prvenstvih – nordijskih in v smučarskih poletih – pa so podelili po 15 (zlato), 10 (srebro) in 5 točk (bron). Določeno število točk so namenili tudi za uspehe na ekipnih preizkušnjah na velikih tekmovanjih.

1. Matti Nykänen (Finska) 939 točk
Legendarni Finec, ki je na najvišji ravni tekmoval med letoma 1981 in 1991, je v smučarskih skokih in poletih osvojil tako rekoč vse, kar se je osvojiti dalo. Kar štirikrat si je izbojeval veliki kristalni globus in dvakrat lovoriko na novoletni turneji. Na olimpijskih igrah si je priskakal tri posamične zlate kolajne, na svetovnih prvenstvih pa – vštevši ekipne preizkušnje – šest najžlahtnejših odličij.

2. Janne Ahonen (Finska) 875 točk
Zvezdnik iz Lahtija je rekorder po številu končnih zmagoslavij na novoletni turneji (5) in uvrstitev na zmagovalni oder (108). S svetovnih prvenstev ima 41-letni Finec pet zlatih kolajn, med drugim se lahko pohvali tudi z dvema velikima kristalnima globusoma. V bogati zbirki uspehov Ahonenu manjka le posamično odličje z olimpijskih iger.

3. Gregor Schlierenzauer (Avstrija) 760 točk
Nihče nima toliko posamičnih zmag (53) v svetovnem pokalu kot ravno 29-letni Tirolec, ki ima v svoji vitrini tudi po dva velika kristalna globusa in lovoriki za skupni zmagi na novoletni turneji. V zadnjem obdobju mu nikakor ne gre po načrtih in željah. Ker ga glavni trener avstrijske reprezentance Andreas Felder ni uvrstil v ekipo za tokratno norveško turnejo Raw Air, je užaljen že končal to sezono.

4. Jens Weissflog (Nemčija) 743 točk
Šampionu iz nekdanje Nemške demokratične republike (NDR) je uspel svojevrsten podvig, saj si je leta 1984 na olimpijskih igrah v Sarajevu zlato kolajno na srednji napravi priskakal v klasičnem slogu s paralelno držo smuči, deset let pozneje v Lillehammerju pa se je z naslovom olimpijskega prvaka na veliki skakalnici ovenčal še v škarjasti tehniki. Za nameček je bil štirikrat najboljši na novoletni turneji, s svetovnih prvenstev pa ima tri zlate lovorike.

5. Adam Malysz (Poljska) 725 točk
Z 39 zmagami za svetovni pokal, s katerimi je na večni lestvici tretji za Schlierenzauerjem (53) in Nykänenom (46), si je »Batman iz Visle« izbojeval rekordne štiri velike kristalne globuse; toliko jih ima ob njem le še Nykänen. Ob tem se lahko Malysz pohvali še s štirimi naslovi svetovnega prvaka, v zimi 2000/01 je v svojo korist odločil tudi novoletno turnejo.
Peter Prevc se je kot najboljši Slovenec uvrstil tik za deseterico. FOTO: Reuters
Peter Prevc se je kot najboljši Slovenec uvrstil tik za deseterico. FOTO: Reuters


6. Kamil Stoch (Poljska) 700 točk
V prejšnji zimi si je 31-letni as iz Zakopanov zagotovil še svojo drugo skupno zmago v svetovnem pokalu, drugič zapored je dobil novoletno turnejo, pri čemer je šele kot drugi po Nemcu Svenu Hannawaldu zmagal na vseh štirih tekmah v Oberstdorfu, Garmisch-Partenkirchnu, Innsbrucku in Bischofshofnu. Poleg tega ima tudi tri zlate lovorike z olimpijskih iger in dve s svetovnih prvenstev.

7. Andreas Goldberger (Avstrija) 585 točk
Šampion iz Rieda v Zgornji Avstriji se je trikrat veselil skupne zmage v svetovnem pokalu (1992/93, 1994/95 in 1995/96) in dvakrat na novoletni turneji (1992/93 in 1994/95). V svoji vitrini ima tudi dve zlati kolajni s svetovnih prvenstev.

8. Thomas Morgenstern (Avstrija) 519 točk
Korošec, doma iz Špitala ob Dravi, ki je na najvišji ravni tekmoval med letoma 2002 in 2014, ima z olimpijskih iger – vštevši moštvene tekme – tri zlate lovorike in kar osem z nordijskih SP. Dvakrat je bil najboljši v skupni razvrstitvi za svetovni pokal in enkrat na novoletni turneji.

9. Martin Schmitt (Nemčija) 428 točk
Nemški zvezdnik je v svetovnem pokalu nanizal 28 zmag in osvojil dva velika kristalna globusa. Dvakrat je bil svetovni prvak med posamezniki, na olimpijskih igrah leta 2002 v Salt Lake Cityju pa je na ekipni preizkušnji prispeval viden delež k zlati kolajni Nemčije.

10. Sven Hannawald (Nemčija) 381 točk
»Hanni«, kakor so ga klicali, se je v zgodovino vpisal kot prvi skakalec, ki mu je na novoletni turneji uspel poker zmag. Zdajšnji strokovni komentator pri Eurosportu ima še štiri zlate lovorike s svetovnih prvenstev, od tega dve v smučarskih poletih. Bil je tudi olimpijski podprvak (Salt Lake City '02).

11. Peter Prevc (Slovenija) 333 točk
Tik za najboljšo deseterico je Peter Prevc, ki sicer z 22 posamičnimi zmagami enajsto mesto zaseda tudi na večni lestvici zmagovalcev v svetovnem pokalu. V šampionski zimi 2015/16 je skakalni as iz Selške doline kot za stavo nizal uspehe in rekorde; ob novoletni turneji in naslovu svetovnega pokala v poletih na Kulmu je osvojil tudi veliki kristalni globus. Poleg tega ima še dve odličji z olimpijskih iger v Sočiju '14 in tri z nordijskih SP.

13. Primož Peterka (Slovenija) 323 točk
Moravški »orel« je za štirikratnim olimpijskim prvakom, Švicarjem Simonom Ammannom (325 točk), zasedel 13. mesto. Peterka je v svetovnem pokalu slavil 15 zmag in na velikem finalu v Planici dvakrat visoko v zrak dvignil veliki kristalni globus (1996/97 in 1997/98). Za nameček je Primož prispeval svoj delež k moštvenima bronastima kolajnama Slovenije na olimpijskih igrah v Salt Lake Cityju '02 in nordijskem SP v Oberstdorfu '05.
Na lestvici nemške revije Sportbild je Primož Peterka pristal na 13. mestu. FOTO: Uroš Hočevar
Na lestvici nemške revije Sportbild je Primož Peterka pristal na 13. mestu. FOTO: Uroš Hočevar


Za Peterko sta uvrščena Avstrijca Stefan Kraft (319 točk) in Hubert Neuper (311 točk), sledi Nemec Helmut Recknagel (300 točk) in še trije Avstrijci Ernst Vettori (291 točk), Armin Kogler (282 točk) in Andreas Felder (279 točk), najboljšo dvajseterico pa zaokrožuje Norvežan Bjørn Wirkola (270 točk).

Komentarji: