Evrska skupina potrdila grški reformni načrt

S tem so v članicah izpolnjeni pogoji za podaljšanje rešilnega programa za štiri mesece.

Objavljeno
24. februar 2015 10.22
EUROZONE-GREECE/TALKS
P. Ž., Bruselj, Mo. B., Delo.si
P. Ž., Bruselj, Mo. B., Delo.si
Bruselj – Evrska skupina 19 finančnih ministrov držav evrskega območja je potrdila reformne načrte, ki jih ponoči v Bruselj poslala grška vlada.  S tem so izpolnjeni pogoji za potrditev podaljšanja rešilnega programa za štiri mesece v članicah. V načrtih grška vlada med drugim napoveduje temeljito rezanje stroškov administracije, bolj učinkovito pobiranje davkov, bitko s korupcijo, ukrepanje za blažitev humanitarne krize, krčenje števila ministrstev. V treh institucijah, ki nadzirajo uresničevanje programa, namere Grčije ocenjujejo kot dobro izhodišče za nadaljnje ukrepe.

Predlog iz Aten mora zdaj potrditi več parlamentov članic evroobmočja, med njimi tudi nemški. Uradni Berlin je že sporočil, da bo parlament glasoval v petek, a pod pogojem, da bo predlog pozitivno ocenila trojica posojilodajalcev. »Sem previdno optimističen, da smo v petek in danes naredili korak za korakom k rešitvi spora. Hočemo, da Grčija ostane v evroobmočju. Hočemo še naprej pomagati Grčiji, a pogoj za to je nadaljevanje reformnih programov,« je v prvem odzivu na grške predloge povedal podkancler Sigmar Gabriel.

Tudi drugi prvi odzivi so bili pazljivo pozitivni. »Mislim, da si izredno resni. Ne bo lahko. To je zgolj prvi korak,« je povedal šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem. Pojasnil je še, da je elektronsko sporočilo iz Aten prejel 45 minut pred polnočjo.

Tudi neimenovani vir iz evropske komisije je za Reuters potrdil, da je oddani načrt »dobro izhodišče« za razpravo o finančni pomoči. »Predvsem smo zadovoljni s trdnimi zavezami boju proti izmikanju plačila davka in korupciji.« Pojasnil je še, da bodo o grških predlogih v prihodnjih tednih podrobno razpravljali tudi v treh institucijah (ECB, evropski komisiji in IMF), ki bodo do konca aprila pripravile celovit načrt reform. »Grške oblasti pozivamo, naj na podlagi trenutne ureditve in v sodelovanju z institucijami dodatno razvijejo in razširijo seznam reformnih ukrepov, da bi s tem omogočile hiter in uspešen zaključek pregleda [načrtovanih ukrepov],« so v izjavi za javnost še zapisali ministri.

Pomoč najrevnejšim

Kot smo že poročali, je nekaj podrobnosti iz načrtov že znanih. Tako naj bi zasnovali bitko proti davčnim utajam, korupciji, tihotapljenju cigaret ... Med drugim naj bi bili na muhi bogati Grki, tudi ladjarji, da bi bilo breme bitke s krize pravičneje porazdeljeno. Najsiromašnejši lahko pričakujejo olajšave, med drugim bo 300.000 najbolj revnih družin dobilo brezplačno elektriko, zdravstveno oskrbo, hrano in karte za javni prevoz, pomoči bodo deležni tudi tisti z najnižjimi pokojninami.

Britanski Reuters je danes postregel še z nekoliko več podrobnostmi. Grške oblasti po njihovem poročanju obljubljajo nadaljevanje privatizacije, nove davčne reforme in dodatno zamejitev državne porabe.