Belgija ohranja visoko stopnjo teroristične ogroženosti

Premier Charles Michel je potrdil, da se preiskava včerajšnjega strelskega incidenta nadaljuje.

Mo. B.
sre, 16.03.2016, 18:42

Oblasti potrdile aretacijo skrajnežev v Parizu

Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je potrdil, da so danes na območju Pariza prijeli štiri domnevne džihadiste, med katerimi naj bi eden načrtoval »nasilna dejanja«. Francoska televizija TF1 je pred tem poročala, da naj bi aretirani načrtovali teroristične napade v Parizu.

Bruselj – Belgijski premier Charles Michel je po včerajšnji policijski operaciji v bruseljskem okrožju Forest potrdil, da visoke stopnje (tretje od štirih) teroristične ogroženosti še ne nameravajo spreminjati. »Poudarjam, da stopnja tri ni običajna stopnja. Že pred časom smo opozorili, da bi lahko trajala kar nekaj časa,« je povedal.

Ob tem je Belgijce pozval, naj ostanejo mirni, saj da varnostne službe delajo vse, kar je v njihovi moči, da bi zatrle vsakršno grožnjo. »Pozorno bomo spremljali razvoj dogodkov v prihodnjih urah,« je še povedal.

Preiskava, povezana z včerajšnjo policijsko operacijo v bruseljskem okrožju, ki se je sprevrgla v strelski obračun, medtem še vedno poteka. Včeraj so prijeli dva osumljenca, ki so ju pozneje izpustili, še dva, neuradno gre za brata, povezana s terorizmom, sta na begu. Policija je identificirala tudi ubitega napadalca – šlo je za 35-letnega Alžirca, ki je v državi bival nezakonito. Z belgijskimi oblastmi je imel opravka enkrat, leta 2014 zaradi kraje. Ostrostrelec ga je ustrelil, ko je hotel skozi okno stanovanja streljati na policiste na ulici.

Tožilec Eric Van der Sypt je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal, da so v stanovanju našli jurišno puško kalašnikov, večje zaloge streliva in zastavo skrajne islamistične skupine Islamska država.

Belgijski in francoski policisti so se v ognju znašli nemudoma, ko so potrkali na vrata stanovanja, kamor jih je pripeljala preiskava, povezana s pariškimi napadi 13. novembra lani. Najmanj dva osumljenca, ki sta se zaprla v stanovanje, sta z avtomatskim orožjem na policiste začela streljati skozi vrata. Štirje policisti so ranjeni.

»Ni šlo za neposredno grožnjo javnosti, a se je iskanje žal obrnilo v slabo smer,« je danes povedal župan Foresta Marc-Jean Ghyssels, ki je potrdil, da se je življenje medtem že vrnilo v normalno tirnice.

Kot smo včeraj poročali, so imeli pariški napadalci tesne vezi z Brusljem. Več vpletenih je prihajalo iz belgijskega glavnega mesta. Tudi njihov organizator Abdelhamid Abaud je pred odhodom v Sirijo živel v Bruslju. Po napadih so v Belgiji izpeljali več preiskav in priprli več ljudi, osumljenih sodelovanja s teroristi. V pariških napadih, za katere je odgovornost prevzela Islamska država, je umrlo 130 ljudi.

Prijavi sovražni govor