Francoska narodna skupščina podprla vpis izrednega stanja v ustavo

Gre za prvi korak v procesu reforme francoske ustave.
Objavljeno
09. februar 2016 15.01
FRANCE-SHOOTING/
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Pariz − Spodnji dom francoskega parlamenta je v ponedeljek zvečer potrdil načrte, da bi postopek za razglasitev izrednega stanja v državi vpisali v ustavo. Gre za enega spornih določil, ki jih je predlagala vlada predsednika Françoisa Hollanda po terorističnih napadih v Parizu 13. novembra, ki so zahtevali 130 življenj, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Predlog, s katerim bi država dobila dodatna pooblastila na varnostnem področju, so na koncu v narodni skupščini podprli 103 poslanci, 26 pa jih je bilo proti. Gre sicer za prvi korak v procesu reforme francoske ustave.

V Franciji trenutno sicer že valjajo izredne razmere, ki jih je Hollande razglasil po napadih v Parizu. Med drugim je policija dobila pooblastila za izvajanje hišnih preiskav in odrejanje hišnega pripora tudi brez sodnega nadzora.

V skladu z novimi predlogi bi parlament sicer še vedno moral dati soglasje za razglasitev izrednih razmer za daljše obdobje od 12 dni, kot velja doslej. Bi pa izredne razmere lahko razglasili za največ štiri mesece, potem pa bi bilo potrebno novo odločanje v parlamentu, še navaja STA.

Med drugim bi z novimi ukrepi, ki jih nameravajo vpisati v ustavo, lahko odvzeli francosko državljanstvo dvojnim državljanom, ki bi bili obsojeni za teroristično dejanje. Veliko francoskih državljanov se je namreč odločilo za sodelovanje s skrajno džihadistično skupino Islamska država (IS), nato pa se poskušajo vrniti v Francijo.

IS, ki nadzira obsežna območja v Siriji in Iraku, je odgovornost prevzela tudi za napade v Parizu.

Kot je prejšnji teden v parlamentu utemeljeval premier Manuel Valls, je teroristična grožnja v Franciji realnost »in bo še nekaj časa«. Po njegovih besedah se v vrstah IS menda bori okoli 2000 francoskih državljanov, skoraj 600 pa jih je še tam.

Valls je povedal še, da je policija v času izrednih razmer preiskala več kot 3200 stanovanj in priprla 341 ljudi, 407 odredila hišni pripor, zasegla 560 kosov orožja, od tega 42 vojaških. Vse to je po njegovih besedah pomagalo preprečiti nov teroristični napad. Samo v letu 2015 so preprečili 15 terorističnih napadov, je še povedal po poročanju STA.