Blizu Damaska ubitih najmanj 45 ljudi

Danes se v Ženevi začenjajo sirska mirovna pogajanja, a so že pod vprašajem. Opozicija zahteva izpolnitev svojih zahtev.
Objavljeno
31. januar 2016 15.09
reut*MIDEAST CRISIS/KOBANI
Pi. K., STA
Pi. K., STA

Ženeva, Damask - Danes je bilo v šiitskem svetišču Sayyida Zeinab južno od prestolnice Damaska v treh eksplozijah ubitih najmanj 45 ljudi, več kot 120 je ranjenih. Po poročanju sirskih državnih medijev so eksplozije povzročili avtomobil bomba in dva samomorilska napadalca. Odgovornost za napad je na družabnih omrežjih že prevzela Islamska država, poroča BBC.

Napad na priljubljeno šiitsko svetišče ni bil prvi, Islamska država ga je zadnjič izvedla februarja lani. Napad se je zgodil ravno v času, ko se v Ženevi pod okriljem ZN začenjajo mirovna pogajanja, ki naj bi končala petletno vojno v Siriji.

Sirska mirovna pogajanja so tako pod vprašajem, še preden so se začela. 16-članska delegacija sirskega opozicijskega zavezništva, ki je najprej grozila z bojkotom, je v soboto zvečer sicer prispela v Švico, a zdaj vztraja, da bo na pogovorih s predstavniki sirskega režima sodelovala šele, ko bodo izpolnjene njene zahteve. Zahtevajo, da vladne sile prenehajo bombardirati civiliste, omogočijo dostavo humanitarne pomoči v oblegana mesta ter izpustijo več sto zapornikov. Dokler to ne bo izpolnjeno, delegacija zavezništva ne namerava sesti za pogajalsko mizo.

»Če režim vztraja, da bo še naprej izvajal zločine, potem udeležba delegacije zavezništva v Ženevi ni upravičena,« je v sporočilu, ki je bilo danes objavljeno na spletu, izpostavil koordinator zavezništva Rijad Hidžab. »Če ZN in svetovne velesile niso sposobne končati teh zločinov, bomo obvestili posebnega odposlanca Združenih narodov za Sirijo Staffana de Misturo, da se umikamo iz pogajanj,« je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Vodja sirske vladne delegacije Bashar al - Jaafari pa je po današnjem bombnem napadu v Ženevi dejal, da ta kaže na povezavo med opozicijo in terorizmom.

Za zdaj sicer še ne pričakujejo neposrednih pogovorov med sirsko vlado in opozicijo, temveč naj bi pogajanja potekala preko posrednikov.

Se je pa delegacija opozicijskega zavezništva danes neformalno sešla z de Misturo. Ta je po pogovorih v enem od hotelov v Ženevi povedal, da je »optimističen in odločen« ter dodal, da gre za zgodovinsko priložnost, ki je ne gre zamuditi.  »Optimistični smo. Tu smo, da bi našli rešitev,« pa je po pogovorih z odposlancem ZN dejal predstavnik opozicije Salem Muslit, poroča STA.

Opozicija sicer za zdaj še ni privolila v uradne pogovore v okviru ZN. De Mistura je dejal, da ga bodo glede tega še obvestili najkasneje drevi.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je vse strani pozval, naj interese Sircev postavijo pred svoje lastne. »Sploh otroci in ženske prenašajo breme tega boja in zdaj je čas, da ga končamo ter končamo tudi vse kršitve človekovih pravic v tej vojni,« je poudaril po poročanju britanskega BBC.

Z mirovnimi pogajanji za Sirijo pod okriljem ZN želijo končati petletno vojno v Siriji. Pogovori bodo po besedah de Misture predvidoma trajali šest mesecev. Končali naj bi državljansko vojno in ponudili mirno rešitev za končanje konflikta. Novembra lani sprejeti načrti mednarodne skupnosti za politično rešitev sirskega konflikta predvidevajo, da bodo pogovori odprli pot za vzpostavitev prehodne vlade, v 18 mesecih pa naj bi potekale volitve pod nadzorom ZN.

V skoraj petih letih, od kar traja državljanska vojna v Siriji, je umrlo več kot 250.000 ljudi, svoje domove pa jih je zapustilo 11 milijonov.