Teksaški poraz za borce proti splavu

Namesto klinike, kjer opravljajo splave, so se na prangerju znašli avtorji obtožb proti njej.

čet, 28.01.2016, 15:00
Zakoni utripajočega srca

Ameriško vrhovno sodišče je zavrnilo še en poskus konservativnega dela družbe, da omeji pravico do prekinitve nosečnosti. V ponedeljek je sporočilo, da ne bodo presojali odločitve nižjega sodišča o razveljavitvi strogih omejitev splava v Severni Dakoti. Gre za tako imenovane »zakone srčnega utripa«, po katerih bi prekinitev nosečnosti prepovedali po dvanajstem tednu, ko je mogoče jasno zaznati pulz zarodka. Severna Dakota je le ena od vrste konservativnih republikanskih zveznih držav, ki poskušajo omejiti pravico do splava, toda zvezna sodišča so to doslej vedno preprečila.

New York – Porota na sodišču v Teksasu je po mesece dolgi preiskavi proti organizaciji Planned Parenthood, ki v ZDA skrbi za zdravje žensk, zavrgla obtožbe na njen račun, da so prodajali tkiva splavljenih fetusov. Še več, v presenetljivem preobratu so pozornost preusmerili v borca proti splavu, ki sta posnela obtožujoč video, in ju med drugim okrivila poseganja v dokaze.

Planned Parenthood je že dolgo trn v peti skrajnih konservativcev, ki se nikoli niso sprijaznili, da je prekinitev nosečnosti v ZDA legalen medicinski poseg. Organizacija združuje okoli 700 klinik po ZDA in je največja skrbnica za zdravje žensk v ZDA, 97 odstotkov njene dejavnosti je posvečene pregledom za odkrivanje raka na dojkah in materničnem vratu, testiranju na virus HIV in svetovanju v primeru okuženosti ter kontracepciji. Toda ker so preostali trije odstotki namenjeni prekinitvi nosečnosti (na leto jih opravijo 327.653 in so največji posamezni izvajalec posega), so že desetletja tarča konservativnih gibanj in politikov.

Letos se jih je s skrivnimi posnetki lotila nova skupina Center for Medical Progress in poskušala dokazati, da organizacija prodaja organe in tkivo zarodkov. Vrh Planned Parenthood je obtožbe zanikal in sporočil, da nekaj klinik tkiva predaja za medicinske raziskave, pri čemer so po zakonu dolžni obračunati stroške, in to samo pri tistih pacientkah, ki v to privolijo. Priznali pa so, da so bili zdravniki na posnetkih precej nerahločutni v pogovorih o tej temi. Toda v naelektrenem ozračju pred volitvami so postali uradna tarča republikanske stranke, ki je nanje zlivala gnojnico sovražnega govora in poskušala ustaviti proračunsko sofinanciranje njihovega delovanja. (Planned Parenthood je prejela 528,4 milijona dolarjev za preventivno zdravstveno pomoč pacientkam z nizkimi prihodki.)

Nasprotniki pravice do splava molijo pred ameriškim sodiščem. Foto: Gary Cameron/Reuters

Ena od posledic zastrupljenega ozračja je bil novembra lani strelski napad na kliniko organizacije Planned Parenthood v mestu Colorado Springs. Napadalec, ki je ustrelil devet ljudi, trije so umrli, je po aretaciji menda dejal »nič več otroških delov«, kar se je navezovalo na sporne posnetke aktivistov boja proti splavu. Požigalci so samo lani napadli štiri klinike v zveznih državah Washington, Kalifornija, Illinois in Louisiana, terorizem proti abortusu, kot nekateri v ZDA imenujejo početje konservativnih skrajnežev, pa vključuje lepljenje ključavnic, vrtanje lukenj v strehe, uničevanje opreme ter tudi podtaknjene bombe in požige.

Skupina Center for Medical Progress, ki sodi pod okrilje tega skrajnega konservatizma, je poskušala Planned Parenthood spraviti na slab glas s skrivaj posnetimi pogovori z osebjem, v katerih naj bi prišli na sled prodaji organov in tkiva zarodkov. Od julija, ko so objavili posnetke, so se vrstile preiskave tako v kongresu kot na ravni zveznih držav, niti ena ni našla dokazov za trditve skupine. V konservativnem Teksasu se je avgusta tožilstvo v Houstonu lotilo preiskave na predlog namestnika guvernerja Dana Patricka, ostrega nasprotnika splava in Planned Parenthood, vzrok naj bi bili posnetki, narejeni v kliniki organizacije v Houstonu.

Zagovorniki pravice do splava. Foto: Gary Cameron/Reuters

Toda porota, ki je preučevala primer, ni našla dokazov za sodni proces proti organizaciji. Tožilka Devon Anderson, republikanka, ki jo je imenoval prejšnji guverner Rick Perry, je presenetila z napovedjo, da bodo po navodilih porote obtožili avtorje spornih posnetkov. David Daleiden, direktor skupine Center for Medical Progress, in njihova uslužbenka Sandra Merritt naj bi se na kliniki predstavila kot kupca tkiv zarodkov in pri tem uporabila ponarejene vozniške izpite. Pri čemer se Daleiden zdaj brani, da so uporabljali enake metode prikritega dela, kot jih uporabljajo preiskovalni novinarji.

»Zmaga dobrega nad zlim«, kot je Robin Abcarian, kolumnistka časnika Los Angeles Times poimenovala razplet v Teksasu, pa še zdaleč ne pomeni konca zgodbe. Republikanski guverner Teksasa Greg Abbott je nemudoma sporočil, da bosta zdravstveni inšpektor in pravosodni minister Teksasa nadaljevala svoji preiskavi Planned Parenthood. »Naša država bo še naprej varovala življenje, jaz pa bom še naprej podpiral zakonodajo, ki prepoveduje prodajo ali predajo tkiv zarodkov,« je poudaril. Lokalni pravosodni minister Ken Paxton pa je dodal, da so posnetki razkrili »grozljivo naravo splavov in sramotno omalovaževanje življenja v industriji abortusov«.

Prijavi sovražni govor