Proizvajalci pametnih ur na preizkušnji

Vrstijo se pocenitve, odpuščanja in čedalje glasnejši dvomi o smiselnosti in uporabnosti teh naprav.

čet, 24.03.2016, 12:39

Pametnih uram se (še) ne obetajo boljši časi. Kljub temu da celo klasična švicarska urarska podjetja vstopajo na to področje, se direndaj okrog tovrstnih izdelkov zmanjšuje. Ta teden je Apple napovedal pocenitev svojih ur, šef Pebbla pa je v intervjuju za spletno stran Tech Insider priznal, da odpuščajo.

V Pebblu, ki po številu prodanih pametnih ur zasotaja samo za Applom in morda Samsungom, so se za sodelovanje zahvalili 40 sodelavcem, kar je četrtina vseh zaposlenih, je povedal prvi mož Eric Migicovsky. Kot je pojasnil, je v zadnjem času investitorskega denarja v Silicijevi dolini manj, in kljub temu da so v Pebblu v zadnjih osmih mesecih zbrali 26 milijonov dolarjev zagonskega kapitala in posojil, morajo z denarjem ravnati previdno. Že pred tem so sicer za zadnje različice svojih ur (pebble time) na kickstarterju dobili za 20 milijonov dolarjev naročil. Te ure so pred kratkim pocenili za nekaj deset evrov.

Za podobno potezo se je odločil tudi Apple, kar po mnenju nekaterih analitikov pomeni, da apple watch ni velika prodajna uspešnica. Hkrati pa bo to pomenilo še večji pritisk na Pebble in druge proizvajalce, ki s svojimi izdelki preprosto morajo biti dovolj cenejši od Appla, da ostajajo zanimivi. Tudi Samsungova ura gear s2 kljub večinoma pozitivnim odzivom po naših informacijah ni ravno hit.

Proizvajalci pametnih ur so v veliki zadregi, kako svoje izdelke prikazati kot uporabne in nepogrešljive, saj večinoma ne ponujajo veliko prednosti v primerjavi s pametnimi telefoni. Migicovsky je napovedal, da se bodo v Pebblu osredotočili predvsem na rekreativne in zdravstvene funkcionalnosti, češ da to uporabnike najbolj zanima. Toda več raziskav med uporabniki rekreativnih zapestnic je že pokazalo, da se je marsikdo naveliča po nekaj mesecih, ker ne prinaša nečesa uporabnega. Povezava s telefonom večinoma le podvaja njegove funkcionalnosti še na zapestju, možnosti plačevanja, odklepanja ali avtentikacije z uro pa so še precej omejene.

Prijavi sovražni govor