Evro znova presegel vrednost ameriškega dolarja

Po septembrskem zdrsu pod 96 ameriških centov se je vrednost evropske valute ob napovedanih višjih obrestnih merah ECB znova okrepila nad pariteto.
Fotografija: Vrednost dolarja je upadla, evro pa se krepi ob napovedih višjih obrestnih mer. FOTO: Dado Ruvic/Reuters
Odpri galerijo
Vrednost dolarja je upadla, evro pa se krepi ob napovedih višjih obrestnih mer. FOTO: Dado Ruvic/Reuters

Tečaj evra proti dolarju se je danes okrepil za že skoraj 0,7 odstotka in je prvič po 19. septembru presegel vrednost ameriške valute. Eden od razlogov za tak trend je jutrišnje napovedano zvišanje ključnih obrestnih mer Evropske centralne banke, verjetno znova za 75 bazičnih točk, s čimer bi ključna evrska obrestna mera porasla na 1,5 odstotka, oziroma na najvišjo vrednost po letu 2009. 

Pri tem evropska denarna oblast proučuje tudi dodatno zategovanje denarne politike z zmanjševanjem svoje bilančne vsote, v kateri ima tudi za približno pet tisoč milijard evrov državnih obveznic. Tečaj evra, ki je 27. septembra padel pod 96 ameriških centov, se je tako v času trgovanja povzpel nad pariteto oziroma tudi na 1,0042 dolarja.

Na drugi strani pa je vse več znakov, da bi ameriška centralna banka Federal Reserve utegnila z decembrom nekoliko umiriti svoje zviševanje obrestnih mer, da bi tako preprečila prehitro ohlajanje gospodarstva. Posledično se je vrednost dolarja znižala tudi v razmerju do britanskega funta, kanadskega dolarja, jena in drugih glavnih svetovnih valut.

Federal Reserve je doslej zelo agresivno višal obresti v boju z rekordno inflacijo, praviloma za 75 bazičnih točk, nove ocene finančnih trgov pa kažejo na večjo verjetnost, da prihodnji dvigi ne bodo presegali 50 bazičnih točk. Posledično devizni trgovci zmanjšujejo dolge pozicije na ameriški valuti, kar seveda zdaj vpliva na vrednost dolarja.

Morebitna nadaljnja krepitev evra do dolarja bo sicer odvisna od več dejavnikov, v prvi vrsti pa od ravnanja denarnih oblasti na obeh straneh Atlantika in od gospodarskih podatkov, kjer obema gospodarskim blokoma preti ohlajanje z recesijo. Šibkejši dolar bi sicer pomagal pri krotitvi inflacije v evrodeželi, predvsem preko cen nafte in drugih energentov, ki so na svetovnem trgu izražene v ameriški valuti.  

Velika nihanja med valutama

Tečaj evra do dolarja je zgodovinsko močno nihal. Ob ustanovitvi je bila evropska valuta vredna 1,18 dolarja, na najnižjo vrednost, pod 80 ameriških centov, je padla maja 2001, najvišje vrednosti, blizu 1,6 dolarja, pa je dosegala spomladi in poleti 2008, v času pred izbruhom finančne krize s padcem banke Lehman Brothers.  

Lani je bil evro v povprečju vreden dobrih 1,18 dolarja, kasneje pa se je slednji okrepil je zaradi zgodnjega in odločnega ukrepanja ameriške centralne banke, ki med prvimi začela višati obrestne mere, in težav evrske ekonomije.

Umar je sicer v zadnji, jesenski napovedi, predvidel, da bo razmerje med obema valutama letos znašalo 1,058 dolarja za evro, v prihodnjih dveh letih pa naj bi bilo na ravni 1,022 dolarja.

Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: