Evropsko gospodarstvo se upočasnjuje

Območje evra je v tretjem trimesečju v primerjavi s predhodnim beležilo 0,2-odstotno rast BDP, EU pa 0,3-odstotno.
Fotografija: Za Slovenijo podatek o rasti v tretjem četrtletju še ni znan, saj ga bo statistični urad objavil konec novembra. Foto Jožže Suhadolnik
Odpri galerijo
Za Slovenijo podatek o rasti v tretjem četrtletju še ni znan, saj ga bo statistični urad objavil konec novembra. Foto Jožže Suhadolnik

Območje evra je v tretjem trimesečju v primerjavi s predhodnim beležilo 0,2-odstotno rast BDP, EU pa 0,3-odstotno. Tako v območju evra kot v EU se je rast v primerjavi z drugim trimesečjem znižala za 0,2 odstotne točke, kaže predhodna ocena evropskega statističnega urada Eurostat. Tudi na letni ravni je bila rast v obeh območjih počasnejša.

Na letni ravni so države z evrom v tretjem četrtletju beležile 1,7-odstotno rast, celotna unija pa 1,9-odstotno. Gospodarska rast se je upočasnila tako v območju evra kot tudi EU, kjer je bila v drugem četrtletju 2,2- oz. 2,1-odstotna, kažejo danes objavljeni podatki Eurostata.

Po navedbah analitikov grožnjo gospodarski rasti še vedno predstavljajo negotove politične razmere. Napeto ostaja tudi na trgovinskem področju, potem ko so ZDA pod vodstvom Donalda Trumpa uvedle dodatne carine na uvoz izdelkov iz številnih držav, tudi evropskih.
 

Kako je v Sloveniji?


Za Slovenijo podatek o rasti v tretjem četrtletju še ni znan, saj ga bo statistični urad objavil konec novembra. V drugem četrtletju se je BDP, popravljen za vpliv sezone in števila delovnih dni, v primerjavi s predhodnim četrtletjem okrepil za 0,8 odstotka, v primerjavi z enakim lani pa za 4,3 odstotka.

Komentarji: