NLB bo za dividende namenila 110 milijonov evrov

Lanski dobiček na krilih prevzema dosegel 446,9 milijona evrov.
Fotografija: Redna letna skupščina NLB bo 19. junija. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Redna letna skupščina NLB bo 19. junija. FOTO: Leon Vidic/Delo

Največja slovenska banka je objavila letno poročilo, iz katerega je mogoče razbrati, da bo, vključno z lanskima izplačiloma, delničarjem do leta 2025 izplačala 500 milijonov evrov dividend.

Letos je za izplačilo predvidenih 110 milijonov evrov, kar pomeni 5,5 evra bruto dividende na delnico. Redna letna skupščina družbe bo 19. junija, ni pa še znano, ali bo NLB, tako kot lani, znova izplačala dividende v dveh delih. Podrobnosti predloga delitve dobička bo banka razkrila v sklicu.

image_alt
Novosti pri stanovanjskem kreditiranju

Spomnimo, lani je banka za izplačilo dividend sklicala dve skupščini prvo junija, drugo pa decembra in na vsaki delničarjem ponudila 2,5 evra bruto dividende na delnico. Skupaj je lani za dividende izplačala sto milijonov evrov.

Končni podatki lanskega poslovanja se ne razlikujejo bistveno od predhodno objavljenih. Po revidiranih podatkih poslovanja je lanski čisti dobiček dosegel 446,9 milijona evrov, pri čemer je 172,9 milijona evrov dobička nastalo s konsolidacijo premoženja lani prevzete Sberbank (zdaj N Banka) v skupino. Predlani je čisti dobiček skupine znašal 236,4 milijona evrov.

Skupina je imela konec lanskega leta 2,77 milijona aktivnih strank od tega 727 tisoč v Sloveniji, kjer ima tudi z naskokom največji kreditni portfelj, vreden sedem milijard evrov.

Največ strank, kar 972 tisoč ima v Srbiji, kjer pa kreditni portfelj znaša 2,6 milijarde evrov. Celoten kreditni portfelj skupine je konec lanskega leta znašal 13,07 milijarde evrov, celotna bilančna vsota pa je dosegla rekordne 24,16 milijarde evrov.

NLB se je lani ponovno začela ukvarjati tudi z lizingom. Namenska hčerinska družba v Sloveniji je imela konec leta 189 milijonov evrov kreditnega portfelja.

Preberite še:

Komentarji: