Album tedna: Tamikrest, Kidal

Izvrsten četrti album ene najbolj znanih tuareških blues rock skupin.

Objavljeno
17. marec 2017 16.56
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Tamikrest
Kidal
Glitterbeat Records, 2017

Ena vse bolj prepoznavnih tuareških zasedb iz Malija, ki preigrava sebi lasten puščavski blues, je nedavno izdala svoj četrti studijski album Kidal. Izvrsten album na trenutke meditativne in na trenutke zelo energične glasbe, ki je nastal v puščavi severnega Malija, posneli pa so ga na jugu v glavnem malijskem mestu Bamako v studiu Bogolan pod producentskim vodstvom Marka Mulhollanda. Album pa je zmiksal David Odlum, ki je prejel grammyja za svoje delo s Tinariwen.

Tamikrest so Ousmane Ag Mossa, vodja, avtor pesmi, pevec in kitarist; Aghaly Ag Mohamedine, djembe, spremljevalni glas; Cheick Ag Tiglia, baskitara, kitara, spremljevalni glas; Paul Salvagnac, kitar, slide kitara, in Nicolas Grupp, bobni, ter veljajo za eno najbolj inovativnih afriških glasbenih skupin.

Ousmane Ag Mossa se je rodil pred 31-imi leti v vasi Tin-Zaouaten v Maliju tik ob severovzhodni meji z Alžirijo. Za glasbo se je navdušil, ko je bil star pet let in ko je ob poslušanju tradicionalne tuareške glasbe prvič slišal skupino Tinariwen, ki je imela nanj odločujoč vpliv. V lokalni šoli je pričel z igranjem akustične kitare, začel je pisati pesmi in nastopati. A brezbrižno otroško življenje je kmalu prekinila vojna, njegova družina se je razselila, sam pa je pristal v mestu Kidal, prestolnici severovzhoda Malija, kjer je s prijateljem iz otroštva Cheikhom Ag Tigliom nadaljeval z glasbeno dejavnostjo. In ravno temu mestu je posvetil nov album ter ga tako tudi naslovil Kidal. Če je nov album posvetil mestu in kraju, pa je prejšnjega Chatma posvetil Tuareginjam, ki vztrajno skušajo ohraniti družino skupaj in jo preživeti v teh negotovih krajih in časih.

Vse okoli Kidala je puščava, je Sahara, ki daje hrano in zavetje še vedno večinoma nomadskim Tuaregom. Album je Mossa posvetil svojemu ljudstvu, njegovemu dostojanstvu in svobodi, ki si jo tako želijo. Mesto Kidal je namreč tudi eno od glavnih tuareških kulturnih središč, je bilo pogosto tudi osvajano, porušeno in spet osvobojeno in je hkrati tudi simbol tuareškega upanja in duhovni doma tega razseljenega ljudstva, živi tudi v številnih begunskih taboriščih. In ker so Tamikrest nastali v tem mestu, sedaj s tem albumom nekako vračajo naklonjenost ljudem in mestu, ki jih je varovalo in spodbujalo.

Po drugi strani pa je enajst novih pesmi krik trpečega v puščavi in hkraten klic k uporu, kar je najboljša sestavina tuareškega rock'n'rolla. Avtor pesmi je to pojasnil s preprostimi besedami, da je »Kidal album, ki govori o dostojanstvu. Za nas je puščava območje svobode, kjer lahko živimo. Mnogi pa so prepričani, da je o le nekaj kar je naprodaj multinacionalkam. To je po moje največja grožnja obstoju nomadskih ljudstev.«

Kidal je album poln iskrenosti, ki je žal vse bolj odsotna v svetovnem rock'n'rollu. Skupina občasno nastopa v Sloveniji in bil bi čas, da bi ta album predstavili tudi pri nas, glede na to, da je izšel pri najbolj svetovljanski ljubljanski založbi Glitterbeat Records.