Marjetica Mahne direktorica Slovenske filharmonije

Minister za kulturo jo je na to mesto imenoval za dobo petih let.
Fotografija: Marjetica Mahne je zadnje pol leta že opravljala delo v. d. direktorice Slovenske filharmonije. Foto Dragica Jaksetič
Odpri galerijo
Marjetica Mahne je zadnje pol leta že opravljala delo v. d. direktorice Slovenske filharmonije. Foto Dragica Jaksetič

Minister za kulturo Anton Peršak je s 1. avgustom 2018 za dobo petih let (do vključno 31. julija 2023) imenoval Marjetico Mahne za direktorico javnega zavoda Slovenska filharmonija, so sporočili z ministrstva za kulturo.

»Marjetica Mahne izpolnjuje vse pogoje za zasedbo delovnega mesta direktorice javnega zavoda Slovenska filharmonija. Po izobrazbi je univerzitetna diplomirana sociologinja in magistra sociologije, ima več kot 35 let delovnih izkušenj, tudi na vodstvenih delovnih mestih. Zadnjo polovico leta opravlja delo v. d. direktorice Slovenske filharmonije. Izkazala je odlično poznavanje javnega zavoda z normativnega, finančnega, kadrovskega, in ne nazadnje organizacijskega vidika, kar lahko kot uspešno prakso vnese v vodenje javnega zavoda. Njena vizija poslovanja javnega zavoda za obdobje mandata je bila ocenjena kot izvedljiva in usmerjena v prihodnost,« še piše v sporočilu za javnost.

Na ministrstvu za kulturo menijo, da se z imenovanjem zagotavlja kontinuirano in nemoteno delovanje Slovenske filharmonije, javnega zavoda v slovenskem kulturnem prostoru, ki zagotavlja kakovostno umetniško produkcijo in vrhunska umetniška doživetja.
 

Po razrešitvi Damjanoviča


Slovenska filharmonija je direktorja s polnim mandatom dobila pol leta zatem, ko je minister s položaja razrešil dolgoletnega direktorja Damjana Damjanoviča. Ta je bil v zadnjih letih večkrat tarča očitkov zaposlenih o neprimernosti za to funkcijo, kar se je izkazalo s pozivom sindikatov Sviz in Glosa k odstopu, stavko zaposlenih na delovnem mestu in protestnim shodom pred ministrstvom.

Damjanovičev odhod bi se sicer moral zgoditi že novembra lani, a je na ministrovo razrešitev reagiral z upravnim sporom, zadnjo besedo, v prid ministrstvu, pa je nato sredi lanskega decembra dalo vrhovno sodišče. Peršak je tako s 1. januarjem letos za v. d. direktorice imenoval Marjetico Mahne, dotedanjo predsednico sveta Slovenske filharmonije, marca pa je ministrstvo objavilo javni razpis, na katerega so prejeli deset prijav. Od tega je, kot so pojasnili za STA, pristojna strokovna komisija opravila razgovor s sedmimi kandidati, ki so izpolnjevali razpisne pogoje.
 
Marjetica Mahne je bila v svoji 35 let trajajoči delovni karieri zaposlena na ministrstvo za šolstvo in šport, na ministrstvu za finance in na ministrstvu za zdravje. Bila je tudi vidna članica stranke Zares.



 

Komentarji: