Organizatorji Metaldays dolžni nastopajočim in kupcem, zdaj predlagajo stečaj

Že leta dolgujejo tudi vračila za odpovedane festivale in takso občini Tolmin.
Fotografija: Organizatorji so MetalDays letos odpovedlai in zaradi dolgov predlagali stečaj, soorganizirajo pa nov festival na Hrvaškem. FOTO: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Organizatorji so MetalDays letos odpovedlai in zaradi dolgov predlagali stečaj, soorganizirajo pa nov festival na Hrvaškem. FOTO: Mavric Pivk

Največji slovenski metalski festival Metaldays, ki je za letošnje leto odpovedan, je še vedno dolžan ne le kupcem vstopnic za festivale, ki so v letih 2020 in 2021 odpadli zaradi pandemije, temveč že leta tudi občini Tolmin. Plačali niso niti vseh nastopajočih na lanskem festivalu. Direktor podjetja, ki je lani organiziralo festival, Slobodan Milunović je predlagal stečaj.

Organizatorji festivala Metaldays so konec januarja, potem ko so prodali že kar nekaj vstopnic, sporočili, da festival »zaradi vseh izzivov«, s katerimi se spoprijemajo, odpovedujejo. Kupljene vstopnice naj bi bile veljavne za festival, ki ga obljubljajo prihodnje leto, možnosti vračila kupnine tistim, ki bi si to želeli, niso omenili. Na vračila že leta čakajo številni, ki so kupili vstopnice za festivale v letih 2020 in 2021, ko festivalov ni bilo, zadnje mesece pa tudi tisti, ki so kupili vstopnico za zadnji dan festivala leta 2023, ki se je predčasno končal zaradi poplav. Koliko kupcev še čaka na vračilo denarja in koliko denarja jim dolgujejo, smo vprašali organizatorje, vendar nismo dobili odgovorov.

Ne le brez plačil, nastopajoči tudi brez prevoza

Na denar ne čakajo le kupci vstopnic, temveč tudi številni nastopajoči glasbeniki. Več glasbenih skupin, tako slovenskih kot tujih, nam je potrdilo, da še vedno niso prejele plačila za svoj nastop na lanskem festivalu. Večina se jih ni hotela izpostaviti, portugalski glasbeniki The Voynich Code pa so nam zaupali izjemno neprijetno izkušnjo s festivalom.

Tradicijo metalskih festival ob Soči bo nadaljeval Tolminator. FOTO: Ljubo Vukelič
Tradicijo metalskih festival ob Soči bo nadaljeval Tolminator. FOTO: Ljubo Vukelič

Po njihovih navedbah naj bi jim organizatorji festivala Metaldays za nastop ponudili 600 evrov, prevoz z in do letališča ter prenočitev v hotelu. Čeprav ponujena vsota ni zadostovala niti za potne stroške, so se določili, da bodo kljub temu nastopili, je pojasnil kitarist Vinicius Cunha. Ko so prispeli na letališče, jih je kombi odpeljal v Velenje, kjer je lani potekal festival Metaldays. Odigrali so koncert in, kot je bilo vnaprej dogovorjeno, ostali v Velenju še en dan. Ko so nato na dan odhoda vprašali organizatorje po uri prevoza, na njihova sporočila in klice ni odgovoril nihče, je dejal Portugalec. S taksijem so se odpeljali na festival in poiskali organizatorko, s katero so bili v stikih. Namesto brezplačnega prevoza do letališča, kot je bilo dogovorjeno v pogodbi, naj bi jim ponudila prevoz za 800 evrov. Ker so vztrajali, naj organizatorji izpolnijo dolžnost in jih odpeljejo na letališče, jim je zagrozila, da jih bodo varnostniki vrgli s festivala, se spominja Cunha.

»Jasno jim je bilo, da vse te težave povzročajo zato, da bi prihranili denar, kajti obisk in vreme sta bila slaba,« je dejal Cunha. Ker jim ni preostalo drugega, so se do letališča odpeljali s taksijem, ki jim je za pot zaračunal bistveno manj, kot so jim hoteli organizatorji. »Na vse skupaj smo hoteli čim prej pozabiti, organizatorjem smo poslali račun za dogovorjenih 600 evrov za nastop, vendar niso plačali niti tega,« je pojasnil glasbenik, ki ga boli, da goljufajo skupine, ki z glasbo že tako ne zaslužijo skoraj nič. Za pojasnilo smo prosili Niko Brunet Milunović, vendar se ni odzvala.

Reševanje festivala iz sklada za obnovo po poplavah

Brez plačila niso ostale le manjše glasbene skupine, temveč tudi prepoznavni glasbeniki. Kot smo izvedeli od zanesljivega vira, ki ni hotel biti imenovan, so organizatorji festivala Metaldays še vedno dolžni več agencijam, ki zastopajo metalske skupine, ki so lani nastopile na festivalu. Pridobili smo dele korespondence med agenti skupin in direktorjem podjetja, ki je organiziralo festival, Slobodanom Milunovićem. Kot je razvidno iz korespondence med agenti, naj bi Milunović na grožnje agentov z izterjavo dolgov po pravni poti odvrnil, da bo v tem primeru razglasil bankrot podjetja, ki je organiziralo festival. Z enako argumentacijo je Milunović že leta 2021 odvračal kupce vstopnic za odpovedane festivale od tega, da bi izterjali kupnino po sodni poti. Agenti v medsebojni korespondenci ugotavljajo, da so očitno ostali brez plačila skoraj vsi.

Zaradi neplačevanja Metaldaysov imajo težave drugi festivali ob Soči. FOTO: Ljubo Vukelič
Zaradi neplačevanja Metaldaysov imajo težave drugi festivali ob Soči. FOTO: Ljubo Vukelič

Pridobili smo tudi sporočilo, v katerem Milunović obvešča agente, da je zaprosil za državno pomoč za podjetja, ki so jih prizadele poplave. Ker ga je konec januarja vlada pozvala, naj predložijo dodatna dokazila o škodi, »podaljšani časovni okvir tega postopka predstavlja grožnjo za uspešnost projekta Metaldays 2024«, jim je v pridobljenem elektronskem sporočilu napisal Milunović. Konec marca jih je v elektronskem sporočilu, ki smo ga pridobili, obvestil, da je, ker državne pomoči še ni, podal predlog za stečaj podjetja One Happy Turtle d.o.o. (OHT), ki je lani organiziralo festival. Iz javno dostopnih podatkov je razvidno, da je OHT iz državnega proračuna za pomoč po poplavah kot predplačilo oktobra prejel 11.557 evrov. Kolikšno škodo so utrpeli zaradi poplav in za kakšna sredstva so zaprosili, smo povprašali organizatorje, vendar nismo dobili odgovora. Prav tako ni pojasnila, kaj stečaj pomeni za kupce vstopnic.

Festival v Zatonu

Zakonca Slobodan in Nika Brunet Milunović sta festival Metaldays lani prvič organizirala s podjetjem OHT, ki je v večinski lasti njunega avstrijskega podjetja Hartlee, družbenik je tudi Rajko Fajmot, lastnik kampa ob velenjskem jezeru, kjer je potekal festival. Pred tem sta zadnja leta za organizacijo festivala uporabljala podjetje Artfest, čigar ustanovitelj je prav tako Hartlee. Na vprašanje, ali bosta po morebitnem stečaju OHT festival, ki ga obljubljata prihodnje leto, organizirala z Artfestom ali bosta ustanovila novo podjetje, nista odgovorila. Ni prvič, da je Slobodan Milunović kot direktor podjetje, ki je organiziralo metalski festival, popeljal v bankrot, zatem pa odprl novo podjetje in festival naprej organiziral s tem. Že pred dobrim desetletjem se je tako končala zgodba festivala Metalcamp, ki ga je kot kopija nasledil Metaldays.

Kupci so ostali brez vračila za odpovedane festivale. FOTO: Tomi Lombar
Kupci so ostali brez vračila za odpovedane festivale. FOTO: Tomi Lombar

Še preden se je stečajni postopek začel, je Milunović v elektronskem sporočilu, ki smo ga pridobili, v začetku aprila obvestil agente, da organizatorji festivala Metaldays skupaj z Zaton Holiday Resortom v Zatonu blizu Zadra organizirajo nov metalski festival Ironhead.

Dolgovi še iz Tolmina

Čeprav se organizatorji festivala Metaldays za neplačevanje dolgov praviloma sklicujejo na težave zaradi naravnih katastrof, kot so poplave in pandemija, še vedno dolgujejo festivalsko takso občini Tolmin, kjer so leta 2022 izvedli festival brez večjih zapletov. Ker so takso za leto 2022 delno plačali šele lani, za preostali neplačani del v višini 20.000 evrov pa trenutno poteka upravni spor, je tolminska občina marca sprejela nov odlok, ki zaostruje pogoje za organizacijo festivalov na Sotočju. Festivali bodo lahko imeli največ 5000 obiskovalcev, občini pa bodo morali plačati kar 40.000 evrov za vsak dan festivala, kar je znaten dvig s 7500 evrov dnevno, kolikor je bila taksa v prejšnjih letih. Poleg tega bo plačilo takse pogoj za pridobitev dovoljenja za izvedbo festivalov.

image_alt
Festivali v Tolminu le še do leta 2027

Nezaupanje tolminske občine in dvig takse povzročata težave festivalom, ki potekajo ob Soči, kot so Butik, Punk Rock Holiday in zlasti trenutno edini večji metalski festival v državi Tolminator, ki je ob Soči vzniknil po lanski selitvi festivala Metaldays v Velenje. »Potrudili se bomo, da bo metalska glasba ostala v Tolminu, imamo pa veliko težav, ki jih je povzročil organizator festivala Metaldays z neplačevanjem in drugimi dejanji 'požiganja mostov'. Upam, da bomo do leta 2027 dokazali Tolminu, da smo drugačni, in da se bo Tolmin odločil za nadaljevanje zgodbe,« je dejal eden izmed organizatorjev Tolminatorja Črt Batagelj. V Velenju bo praznino po festivalu Metaldays letos zapolnil manjši metalski festival Vratolom, nedaleč stran pa vabi metalce v Laško Metaljot Raspaljot.

Preberite še:

Komentarji: