Hrvaški Globus: Klinika smrti dr. Radana

Primer Radan je pristal na naslovnici hrvaške revije. Nevrološko kliniko so preimenovali kar v »kliniko smrti dr. Radana«.

Objavljeno
27. maj 2015 20.32
Ma. F., Delo.si
Ma. F., Delo.si

Zagreb - O zloglasnem primeru Radan poročajo tudi na Hrvaškem, kjer je slovenska zgodba z nevrološke klinike pristala na naslovnici hrvaške revije Globus.

Bil je velik up slovenske medicine. Nagrajen študent, ki je odšel v Afriko, da bi postal humanitarni delavec. Poleg redne zaposlitve je dežural v reševalni ekipi helikopterske posadke. Govorili so, da je eden najboljših zdravnikov v državi. In potem je, pravijo, izgubil razum, pišejo v Globusu. V reviji opisujejo tudi njegovo odvisnost od zdravil in poskus samomora.

»Ivan Radan, ki ima hrvaške korenine, je zdaj v priporu. Policija ga namreč sumi storitve 24 kaznivih dejanj, tudi sedmih umorov bolnikov. Vsi se sprašujejo, koliko ljudi je ubil slovenski Kevorkian,« so še zapisali v reviji.

Vodstvo zahtevi ministrice ni ugodilo

Zaradi primera Radan je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc vodstvo UKC Ljubljana in nevrološke klinike pozvala k odstopu, vendar njeni zahtevi niso ugodili. Menijo namreč, da so ukrepali pravilno in naredili vse, kar je v njihovi moči. Izjema je bil strokovni direktor nevrološke klinike David B. Vodušek, ki je ponudil odstop, a ga je vodstvo zavrnilo, ministrica pa nima pristojnosti, da bi njegov odstop sprejela.