Kriminaliste še zanima odkup Merkurja

Kriminalisti so danes preiskali prostore treh fizičnih in treh pravnih oseb, pridržali in tudi že izpustili so dve osebi.

Objavljeno
29. november 2011 07.05
Posodobljeno
29. november 2011 07.05
Iva Ropac, kronika; Cveto Pavlin in Božena Križnik, gospodarstvo; Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja; Gordana Possnig, Celje
Iva Ropac, kronika; Cveto Pavlin in Božena Križnik, gospodarstvo; Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja; Gordana Possnig, Celje

Hišne preiskave so bile del kriminalistične preiskave, ki pod usmeritvami specializiranega državnega tožilstva poteka več kot pol leta. Gre za sume storitve kaznivih dejanj zlorabe položaja in pravic ter zlorabe položaja ali zaupanja pri opravljanju gospodarske dejavnosti.

Po besedah predstavnika policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete Draga Menegalije je potekalo »sedem sklopov hišnih preiskav v zasebnih prostorih in poslovnih prostorih gospodarskih družb« na območjih policijskih uprav Ljubljana, Koper in Celje.

Preiskali so prostore treh fizičnih in treh pravnih oseb, pridržali in tudi že izpustili so dve osebi, domnevno Svetelška in Pavčka.

Uslužbenci Viator&Vektorja pred preiskavo odnesli dokumente?

Menegalija s podatki o tem, da so s sedeža Viator&Vektorja večer pred hišnimi preiskavami uslužbenci odnašali škatle z dokumenti, kar bi lahko pomenilo, da so bili vpleteni v afero obveščeni o preiskavah, ne razpolaga.

»Če bi se informacije o odnašanju predmetov potrdile, bi lahko govorili tudi o sumu o nepravilnostih znotraj policije, morda celo o sumu storitve kaznivega dejanja, za kar je pristojen specializirani oddelek na državnem tožilstvu«.

Na sedežu Merkurja so nas za odgovor o povezavah oziroma domnevno spornih poslih z Viator&Vektorjem napotili na povzetek posebne revizije. V njej so analizirali posle Merkurja z družbami, ki so posredno ali neposredno igrale pomembno vlogo pri financiranju menedžerskega prevzema Merkurja prek družbe Merfin.

V delu, ki govori o sumih oškodovanja Merkurja ali odvisnih družb prek danih poroštev, smo našli povezavo: »Sum oškodovanja Merkurja predstavlja izdana korporacijska garancija Merkurja Viator&Vektorju v višini pet milijonov evrov za posojilo, ki ga je Viator&Vektor najel pri Gorenjski banki in naprej financiral Merfin.«

Engrotuš je v omenjeni reviziji naveden v razdelku »nedokazano«, namreč med v računovodskih izkazih evidentiranimi posli, za katere revizorji niso dobili zadostnih pojasnil, po njihovem mnenju pa bi lahko bili povezani s sumljivmi preiskovanimi posli.

Gre za posojila, dana enajstim družbam, med njimi pa po velikosti (dobrih 40 milijonov evrov) vodi prav Engrotuš. Sicer pa je ta znan po tem, da je v prijateljski akciji, usklajeni s tedanjim predsednikom uprave Merkurja Binetom Kordežem, od državnih skladov Kada in Soda kupil deleže v Merkurju, nato je nekaj časa vztrajal v lastniški strukturi, potem pa delnice Merkurja prodal Merfinu. Šele lani se je izvedelo, da je bil Aleksander Svetelšek tudi sam družbenik Merfina.

Kriminalisti preiskovali tudi Pavčkovo vilo?

Hišne preiskave so bile na Viator&Vektorju in menda tudi v nekdanji Pavčkovi vili v Portorožu, prav tako menda so obiskali tudi Pavčkovega sina Petra Pavčka, namestnika direktorja Viator&Vektorja in direktorja Petina.

V Tušu so pojasnili, da so se preiskovalci na Engrotuš obrnili za pomoč pri zbiranju dokaznega gradiva v okviru širše preiskave. »Osumljenci niso odgovorne osebe našega podjetja niti podjetje samo.«

V imenu Svetelška pa so iz agencije za svetovanje in komuniciranje Dialog sporočili, da so ga »na domu obiskali kriminalisti NPU in mu med krajšo preiskavo, v kateri je tvorno sodeloval, zasegli notesnik in se poslovili. Predmet preiskave so postopki, v katerih je deloval zakonito in transparentno ter v nikogaršnjo škodo«.

Pomoč pri menedžerskih prevzemih

Pavček, večinski lastnik Skupine Viator&Vektor, je pri menedžerskih prevzemih »pomagal« tudi nekaterim drugim direktorjem, pomoč pa je dobil tudi sam od Infond Holdinga, pri katerem je bila parkirana nekaj manj kot četrtina delnic Viator&Vektorja, Zlate monete 2, ki je imela v lasti petino in Proholdinga, kjer je bilo parkiranih nekaj več kot 13 odstotkov delnic Viator&Vektorja.

Prav eden tako imenovanih »dogovorjenih prijateljskih poslov« je bil po naših informacijah predmet zadnje kriminalistične preiskave. Po vsej verjetnosti gre za domnevno sporen posel, v katerega so bili vpleteni Merkur, Viator&Vektor in Merfin, v katerega so bili združeni menedžerji Merkurja ob prevzemu podjetja.

Domnevno sporen prijateljski posel je potekal takole: Viator&Vektor je pri Gorenjski banki najel pet milijonov evrov posojila, za katerega je poroštvo dal Merkur, a je denar končal pri Merfinu, ki ga je potreboval za menedžersko lastninjenje Merkurja.

Takšen posel bi lahko pomenil morebitno oškodovanje Merkurja, zato tudi kriminalistična preiskava, korist pa bi imel Merfin, v katerem je bil Bine Kordež največji lastnik, zdaj pa je Merfin v stečaju.

Podobne pomoči, vendar v drugi obliki, je bila po nam dostopnih podatkih deležna tudi kranjska Sava, ki ji je Viator&Vektor, po neuradnih informacijah, pomagal z 20 milijoni evrov posojila. To je bilo pozneje spremenjeno v lastniški delež.

Tajkunske zgodbe še brez sodnega epiloga

Sicer smo v zadnjih nekaj letih priča nekaj odmevnim kriminalističnim preiskavam, a (pravnomočnega) sodnega epiloga (za zdaj) nima še nobena. Da sodni mlini meljejo počasi, ni nobena novost, v javnosti pa prevladuje občutek, da še počasneje meljejo v primerih tajkunov.

»Sezona lova« na tajkune se je po mnenju nekaterih začela pred tremi leti, februarja, z odmevno aretacijo gradbenih baronov. Afere se je prijelo ime Čista lopata, glavna obravnava proti nekdanjemu prvemu možu SCT Ivanu Zidarju, nekdanji Vegradovi direktorici Hildi Tovšak, komercialnemu vodji projektov v SCT Ivanu Demšarju, kranjskemu podjetniku Borutu Farčniku, kočevskemu podjetniku Srečku Gabriču, direktorju Vegradovega inženiringa Ivanu Krofliču, nekdanjemu svetovalcu javnega podjetja Kontrola zračnega prometa Slovenije Tomažu Žibertu in prvemu možu Primorja Dušanu Črnigoju se je začela decembra lani, sojenje pa še vedno poteka.

Nič manj medijsko odmevne niso bile preiskave pri nekdanjem predsedniku uprave Istrabenza Igorju Bavčarju in nekdanjem predsedniku uprave Pivovarne Laško Bošku Šrotu.

Potem ko je tožilstvo julija lani vložilo neposredno obtožnico zoper devet fizičnih in šest pravnih oseb, tudi Šrota in Bavčarja, zaradi domnevnega oškodovanja Pivovarne Laško in njenih hčerinskih družb za 109 milijonov evrov, je zunajrazpravni senat okrožnega sodišča obtožbo vrnil tožilstvu, da vloži zahtevo za preiskavo. Preiskovalna sodnica je sklep o uvedbi preiskave izdala sredi junija, a je preiskavo oktobra začasno zamrznila, dokler zunajobravnavni senat ne odloči o pritožbah zagovornikov proti sklepu o uvedbi preiskave.

Po hišnih preiskavah domov in delovnih prostorov nekdanjega vodstva Merkurja in z njim povezanih oseb decembra lani je policija spisala ovadbo, tožilstvo pa septembra vložilo zahtevo za preiskavo zoper pet ljudi. Med njimi so domnevno nekdanji dolgoletni prvi mož Merkurja Bine Kordež in njegovi ožji sodelavci, gre pa menda za sume kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in pranja denarja, pri čemer je po njihovih ocenah nastalo za več deset milijonov evrov škode.

Med odmevnejšimi primeri gospodarske kriminalitete je tudi preiskava zaradi podelitve koncesije za uporabo frekvenc GSM in dodelitve koncesije za uporabo frekvenc UMTS Tušmobilu.

Februarja letos so kriminalisti potrkali na vrata Mirka Tuša in ga pridržali ter preiskali tudi sedež Tušmobila. Na podlagi teh ugotovitev so novembra ovadili pet ljudi in dve pravni osebi. Po naših podatkih Mirka Tuša sumijo dajanja podkupnine, nekdanjega direktorja Agencije za pošto in elektronske komunikacije (Apek) Tomaža Simoniča pa zlorabe položaja in jemanja podkupnine. Poleg njiju so ovadeni še posamezniki, ki so sodelovali pri sklepanju pogodb.