Ban Ki Mun razočaran nad VS zaradi Sirije

Ban Ki Mun pozval naše poslance naj še naprej »vlagajo v ženske in deklice« in pohvalil našo skrb za Rome.

Objavljeno
20. julij 2012 06.42
Posodobljeno
20. julij 2012 06.49
Pi. K., K. V., Delo.si
Pi. K., K. V., Delo.si

Ljubljana - Generalni sekretar Združenih narodov (ZN) Ban Ki Mun, ki je v četrtek prispel na svoj drugi uradni obisk v Slovenijo, se je danes sestal z gostiteljem, premierom Janezom Janšo, predsednikom republike Danilom Türkom in predsednikom Državnega zbora Gregorjem Virantom. Nagovoril je tudi poslance v Državnega zbora, piše STA. Iz Slovenije bo odpotoval še v druge države na območju nekdanje Jugoslavije.

V nagovoru poslancem državnega zbora je Ban izpostavil najpomembnejše zasluge Slovenije v mednarodni skupnosti in naloge, ki jo še čakajo. Med temi je med drugim omenil prizadevanja za spravo in trajno stabilnost na območju nekdanje Jugoslavije.

Ban je poudaril, da je Slovenija že od samega začetka imela drugačen položaj od ostalih držav na območju. Imela je namreč srečo, da so ji bile vojne grozote prihranjene in je lahko skrbela za begunce in ostale prizadete na območju Jugoslavije.

Slovenija je po njegovih besedah tudi odlično delovala v VS ZN in svetu ZN za človekove pravice, zelo je pomembna na področju ženskih pravic in pozval poslance, naj še naprej »vlagajo v ženske in deklice.« Pohvalil je tudi skrb za Rome in dejal, da bo tudi druge države nekdanje Jugoslavije med obiskom pozval k izkoreninjenju diskriminacije do Romov.

Ban pa očitno pozna tudi slovensko himno, saj je dejal, da velja za cel svet. Potrebujemo svet, kjer bo prepir pregnan in bomo vsi živeli kot sosedje, je dejal.»Skupaj smo močnejši, bodimo partnerji še naprej,« je ob zaključku govora v slovenščini dejal Ban in požel bučen aplavz poslancev, poroča STA.

S  Türkom o zavezah Rio+20

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je z generalnim sekretarjem združenih narodov Ban Ki Munom govoril o aktualnih vprašanjih v OZN ter regionalni varnosti v Jugovzhodni Evropi, so sporočili iz predsednikovega kabineta. Strinjala sta se o pomenu odločitev Varnostnega sveta OZN v zvezi s položajem v Siriji, ki ogroža mednarodni mir in varnost, in se zavzela za soglasje Varnostnega sveta o nadaljnjih ukrepih.

Izrazil je tudi globoko razočaranje, ker Varnostni svet ZN v četrtek ni sprejel resolucije o Siriji. Ob tem Ban upa, da bo VS danes vendarle ukrepal in podaljšal misijo opazovalcev v tej nemirni državi.

Dotaknila sta se tudi vprašanj, ki so bila izpostavljena na nedavni konferenci o trajnostnem razvoju Rio+20 in se strinjala o tem, da je potrebno zagotoviti, da bodo stvari dogovorjene na konferenci tudi zares uresničene. 

Ob 20. obletnici Sloveniji v ZN

Ban se je za svoj drugi obisk v Sloveniji odločil v letu, ko obeležujemo 20. obletnico vstopa v ZN. Kot so sporočili v kabinetu premiera, bo obisk namenjen predvsem pogovorom o dosedanji vlogi Slovenije v okviru ZN ter predstavitvi izhodišč za delo v prihodnje.

Na vprašanje, zakaj je med državami, ki jih bo tokrat obiskal, tudi Slovenija, je Ban v pogovoru z novinarji pred dnevi pojasnil, da gre za državo, s katero je tesno sodeloval, med drugim kot veleposlanik Južne Koreje na Dunaju, in jo dobro pozna. Sekretar je dodal, sta s predsednikom Türkom v dobrih odnosih in se poznata že leta.

Beseda bo sicer danes tekla še o razmerah na Zahodnem Balkanu, zaskrbljujočem položaju v Siriji ter drugih kriznih žariščih po svetu, pa tudi o drugih varnostno-političnih, okoljskih in razvojnih temah, ki so v središču pozornosti mednarodne skupnosti.

Od naštetih je trenutno najbolj aktualna Sirija, še posebej po tem, ko sta Rusija in Kitajska v četrtek že tretjič zapored v Varnostnem svetu ZN z vetom preprečili sprejetje resolucije na to temo, čemur so sledile ostre obsodbe zahodnih držav. Nasilje v Siriji se medtem nevarno zaostruje, še posebej v prestolnici Damask.

Generalnega sekretarja ZN v Sloveniji spremlja njegova soproga Ban Soon Taek, za katero bo danes damski program gostila premierova soproga Urška Bačovnik Janša.