NSi bi skupaj s SLS krepila desni politični pol

Predsednica NSi Ljudmila Novak je ocenila, da njena stranka dobro sodeluje z opozicijsko partnerico SLS.

Objavljeno
07. februar 2014 16.48
Ljudmila Novak,Ljubljana Slovenija 02.08.2013
An. B., STA
An. B., STA
Ljubljana - Skupaj želijo okrepiti desni politični pol, »da bo tudi tukaj neka alternativa,« je dejala na danšnji novinarski konferenci. Zato se ji zdi dogovarjanje o skupnem nastopu na evropskih volitvah povsem legitimno.

Pogovori so po njenih besedah še odprti in končne odločitve še ni. »Verjamem pa, da bi skupaj dosegli zelo dober rezultat,« je prepričana Novakova. Ob tem ni mogla izogniti polemiki s SDS glede državnozborskega glasovanja o noveli zakona o arhivih. Poudarila je, da v NSi niso sprožali trenj, pri glasovanju o noveli pa so po njenih besedah ravnali odgovorno. Novelo so preučili, jo primerjali z veljavnim zakonom, se posvetovali s strokovnjaki ter ugotovili, da novela lajša dostop do arhivov, je pojasnila. Kot je poudarila, ne vidi razloga, zakaj bi NSi glasovala za njihovo zaprtje, saj v stranki želijo, da se ta del slovenske zgodovine »temeljito razišče«.

Pač pa je bila šokirana nad komentarjem predsednika SDS Janeza Janše, da je bilo glasovanje NSi »sramota«. Takšen diskurz je po njenem povod za netenje ideoloških tem in mobilizacijo volivcev pred evropskimi volitvami. »NSi se te igrice ne gre,« je zaključila Novakova. »Še bolj sem bil jaz šokiran nad vašim glasovanjem, s katerim otežujete raziskavo udbovskih zločinov,« je na Twitterju ni ostal dolžen Janša.

Peterle: Zakon o arhivih nesprejemljiv

Očitno pa bo zgodba o arhivih, zaradi katere SDS zahteva referendum, odmevala tudi znotraj NSi. Danes se je na Facebooku oglasil strankin nosilec evropske liste Lojze Peterle in predlagal, da se o tej temi sestane širši vrh krščanske demokracije. »Menim, da se o tako pomembni politični temi ne sme odločati zgolj v ozkem krogu. Načelen in jasen odnos do totalitarnega režima je bistven za verodostojnost stranke tudi na evropskih volitvah. Zakonska rešitev, ki tehnično oteži možnost raziskovanja delovanja Udbe in izenači storilca z žrtvijo, je nesprejemljiva,« je zapisal Peterle.

Poziv k izstopu SLS iz evropske ljudske stranke

Po tem ko se je v zadnjih dneh na Twitterju razmahnila besedna vojna med člani NSi in SDS, se je v polemiko sedaj vključila še tretja opozicijska stranka SLS. Glavni predstavnik SDS za odnose z javnostmi in strankin mestni svetnik v Ljubljani Jernej Pavlin je namreč ljudsko stranko že pred časom obtožil »kolebanja med stališči Silva Gorenca (nekdanji načelnik zvezne Službe državne varnosti) in glasom normalnosti«.

Ob tem je SLS - ker pred časom ni podprla evropske resolucije proti totalitarizmih - tudi predlagal, da izstopi iz družine evropskih ljudskih strank EPP, katere del so sicer vse tri parlamentarne opozicijske stranke.

SLS mu je odgovorila, da nikoli ni kolebala med evropskimi socialisti in Evropsko ljudsko stranko, »za razliko od tistih, ki nas danes pozivajo k izstopu iz EPP«. In dodala dejstvo: »Doma bi lahko podprli zgolj SDS resolucijo. V Bruslju pa smo podprli EPP resolucijo.«

Predsednik SLS se je na trditve odzval tudi današnji državnozborski seji o pravosodju in protestiral proti medijski gonji, ki da jo mediji naklonjeni SDS proti njemu vodijo odkar je postal predsednik ljudske stranke. Konkretno so ga označili kot del »posavsko udbovsko-ljudske naveze,« saj naj bi Bogoviča pred leti za župana Krškega podprl nekdanji prvi mož SDV Gorenc.

»Naj povem, kdaj sem si ga prislužil ta članek in zakaj sem si ga, po mojem vedenju prislužil. Zato, ker sem en teden prej na vprašanje medijev odgovoril da je skrajni čas, da se prenehata Milan Kučan in Janez Janša ob vsakem državnem prazniku spopadati, polemizirati in odkrivati in se zakrpati v zgodovino. Ob vsem tem, da sem jasno povedal, da se morajo pa te zgodovinske skrivnosti pa te svinjarije odkriti in dati naprej. V naslednjem tednu je bil objavljen moj popravek, sem si pa pridobil še boljši članek, posavska udbovska ljudska naveza. Lepa slika, kjer je bil ob gospodu Gorencu še en sadjar, slučajno sem to jaz, ki se ukvarjam s kmetijstvom, rojen v kmečki družini, v krščanski družini naj to na glas povem in družini kateri v daljnem sorodstvu, z menoj vred, nikoli ni bil član nobene partije in nobenih organov pregona niti z nobeno Udbo, kvečjemu je Udba očeta preganjala,« je v parlamentu dejal predsednik SLS Bogovič.