Kriminalistično preiskavo pri Vrhuncu odredil Karl Erjavec?

Vrhunec prejel informacijo: Preiskava je bila izvedena na željo Erjavca, ta pa je v zameno glasoval proti interpelaciji Viranta.

Objavljeno
15. april 2014 15.28
Posodobljeno
15. april 2014 17.35
UKC - Oddelek za kardiologijo
Pija Kapitanovič, Delo.si, Mi. Z., notranja politika
Pija Kapitanovič, Delo.si, Mi. Z., notranja politika

Ljubljana - Predsednik DeSUS Karl Erjavec je danes zanikal obtožbe o pritiskih na v. d. generalnega direktorja UKC Ljubljana Simona Vrhunca. Vrhunec: Nihče me ne bo postavljal na laž. Dobil sem jasno navodilo, da naj Meto Vesel Valentinčič prepričam, da ne kandidirala za predsednico Desusa, sicer, »da zame ni več prihodnosti.«

Preiskava v zameno za glasove proti interpelaciji?

Vrhunec in njegova žena sta menda dobila informacijo, da je kriminalistično preiskavo z medijskim pompom na njunem domu zahteval Erjavec. V zameno za preiskavo je Erjavec menda glasoval proti interpelaciji notranjega ministra Gregorja Viranta, piše v pismu, ki ga je Vrhunec nekaj dni po preiskavi kot pojasnilo na zadnje dogodke poslal staršem otrok in ga hranimo v uredništvu. Pismo s podobno vsebino je Vrhunčeva žena Alenka Magister Vrhunec, z željo zaščiti njeno družino, menda poslala tudi predsednici vlade in varuhinji človekovih pravic, danes piše Dnevnik.

V pismu, ki ga imamo v uredništvu, Vrhunec pojasnjuje, da je pred kongresom stranke Desus prvega marca lani, k njemu prišel generalni sekretar stranke s sporočilom, da če bo Meta Vesel Valentinčič (protikandidatka Karla Erjavca za predsedniški položaj v stranki in pomočnica generalnega direktorja UKCL), kandidirala proti Erjavcu  »ti ne boš več direktor, ne glede na to, katera vlada bo na oblasti«.

Vrhunec, se, kot piše v pismu, političnim pritiskom ni uklonil in svojo odločitev sporočil Erjavcu. »Od takrat dalje se soočam z raznimi zgodbami. Najprej nesmiselne obtožbe KPK v zvezi z izraelskim otroškim srčnim kirurgom, blatenje v medijih, govorice o moji nesposobnosti in skorumpiranosti in sedaj še očitki dogovarjanja in omogočanja koristi dobavitelju, ki sem ga pred tem iztožil,« navaja.

Tako Vrhunec kot njegova žena v pismih izpostavljata, da kriminalisti pri preiskavi niso odnesli nobenega dokumenta, le službeni telefon, službeni prenosni računalnik, službeni zunanji disk ter štiri USB ključke. Vse to bi po mnenju Vrhunčeve žene lahko dobili kadarkoli in jim »ne bi bilo treba vdirati v naš dom, strašiti otroke in naši družini povzročati škodo,« piše Dnevnik, kjer dodajajo, da Vrhunčeva žena verjame informacijam, da je bila preiskava politične narave.

Erjavec: Vrhunec svojih nalog ne opravlja zadovoljivo

Karl Erjavec je danes za STA dejal, da ne drži navedba v pismu, da je poslal nekdanjega generalnega sekretarja stranke k Vrhuncu, da bi pomočnica generalnega direktorja UKC Meta Vesel Valentinčič dobila odpoved. Od vsega navedenega drži le, da ni dal soglasja k imenovanju Vrhunca za generalnega direktorja, ker je neprimeren za to funkcijo. Glede na vse afere, ki se dogajajo na UKC, Vrhunec ne opravlja zadovoljivo svojih nalog, meni minister in dodaja, da »ne trdi, da je Vrhunec koruptiven, ampak da ni vzpostavil mehanizmov, ki bi preprečevali korupcijo na UKC.«

Izrazil je tudi prepričanje, da se bo pokazalo, da je generalni direktor objektivno odgovoren za vse nepravilnosti, ki se dogajajo v UKC.

Glede političnega trgovanja ob interpelaciji Viranta je dodal, »gre za neresnico in ne razume, kako lahko nekdo to sploh napiše«. Po mnenju Erjavca je pismo »neverodostojno in polno neresnic«.

Vrhunec: Ne bom dopuščal, da se me postavlja na laž

Simon Vrhunec je kasneje na tiskovni konferenci dejal, da nikoli ne bo dopustil, da se politika vmešavala v UKC ter se njega ali kogarkoli drugega postavlja na laž. »Dejstvo je, da sem se januarja lani soočil s hudim pritiskom, da moram svojo sodelavko prepričati, da se politično ne angažira, na kar nisem želel pristati. Da za mene kot direktorja UKC ni prihodnosti, če tega ne storim, mi je sporočil Karl Erjavec preko druge osebe.«

Po njegovih besedah to ni današnja novica in ga zato preseneča, da se nihče od uradnih organov ob to ni obregnil. Lansko leto je o tem neformalno govoril tudi s takratnim predsednikom KPK Goranom Klemenčičem.

»Vem, da je to bitka Davida proti Goljatu, a ne smemo dopustiti, da se politika naseli v institucije kot je UKC, saj sosledje dogodkov v zadnjem letu natančno prikazuje resnico,« je še dejal Vrhunec, ki na vprašanje, kje je dobil informacijo, da je kriminalistično preiskavo proti njemu posredno naročil Erjavec, ni odgovoriti.

UKC o Vrhuncu na izredni seji v četrtek

Svet UKC se je včeraj dogovoril, de bodo odgovornost generalnega direktorja Simona Vrhunca zaradi drage pogodbe servisiranja operacijskih miz, zaradi katere je odmevna preiskava policije tudi potekala, obravnavali na posebni izredni seji v četrtek zvečer, ko bi Vrhunec znal biti odstavljen. Je pa včeraj prof. dr. Sergej Hojker, strokovni direktor UKC, za Delo napovedal svoj odhod, če bo Vrhunec zamenjan: »Če bo Vrhunec odstavljen zaradi pogodbe, ki ni bila realizirana, mene v tej zgodbi ne bo več zraven.« Opozoril je na »pogromaški pristop« do Vrhunca. »Nikakršnega smisla nima zamenjati Vrhunca zaradi stvari, za katero še ni UKC plačal niti evra. Vprašanje je, ali je bila pogodba dobra ali slaba. Toda, ali so vse pogodbe optimalne? Ali je to zadosten razlog za odmevno hišno preiskavo?«

Dvom v strokovno korektnost ravnanja policije je v Sobotni prilogi 12. aprila izrazil tudi zaslužni profesor Pravne fakultete v Ljubljani dr. Ljubo Bavcon: »V predkazenski fazi postopka, ko gre za zbiranje informacij in določenih predmetov kot eventualnih dokazov, je malo primerov, ko tega ni mogoče opraviti diskretno in tako varovati človeka pred stigmatizacijo, senzacionalizmom, privoščljivostjo in podobnimi nizkotnimi instinkti drugih ljudi.«

Varuh: Organi naj preverijo, kako je preiskava prišla v javnost

Mnenju Bavona se je včeraj pridružil tudi Strokovni svet UKC ter »v zvezi z zadnjimi, zelo odmevnimi in medijsko nenavadno močno pokritimi zbiranji informacij v predkazenskih postopkih pri nekaterih zaposlenih UKCL,« pozval varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer, da v podobnih prihodnjih postopkih zaščiti integriteto mladoletnih otrok, pa tudi ostalih družinskih članov.

Varuhinja je danes sporočila, da v zvezi s primerom že opravljajo poizvedbe, kako so potekali postopki in ali je bilo v njih med drugim spoštovano načelo obzirnosti. Poudarjajo, da pretirano medijsko izpostavljanje osumljencev, ki jim je odvzeta prostost, lahko posega v ustavno zagotovljeni človekovi pravici do domneve nedolžnosti in do osebnega dostojanstva. Pristojne organe pozivajo, da preverijo, na kakšen način so informacije o hišni preiskavi, ki bi morale biti zaupne, prišle do medijev ter v prihodnje zagotovijo spoštovanje človekovih pravic vseh, ki se tako ali drugače znajdejo v postopku. Prepričani so, da mora policija v takšnih primerih poskrbeti, da obravnavane osebe ne bi bile izpostavljene soju medijskih luči. Pri opravljanju policijskih nalog morajo tudi policisti spoštovati in varovati človekovo osebnost in dostojanstvo ter druge človekove pravice in temeljne svoboščine, še navaja varuhinja.