Slovenija vse bliže padcu vlade

Burni politični konec tedna: DL pozvala Janšo k odstopu, Janković ni več predsednik PS.

Objavljeno
12. januar 2013 22.44
 Anže Božič, Zoran Potič, Tanja Starič, notranja politika
Anže Božič, Zoran Potič, Tanja Starič, notranja politika
Ljubljana – Zoran Janković je zamrznil svoj položaj predsednika Pozitivne Slovenije in se za nekaj časa umaknil iz državne politike. Hkrati je svet Državljanske liste predsednika vlade Janeza Janšo pozval, naj v desetih dneh odstopi s položaja predsednika vlade in tako prepreči politično nestabilnost.

»Želimo, da koalicija nadaljuje izvajanje reform, zato od najmočnejše vladne stranke SDS pričakujemo, da v razumnem roku po odstopu Janeza Janše predlaga novega kompetentnega in zaupanja vrednega mandatarja,« je dejal predsednik stranke Gregor Virant. V nasprotnem primeru v DL pričakujejo, da bo predsednik vlade v DZ vložil glasovanje o zaupnici vladi. Te v DL ne bi podprli, pač pa bi zapustili vladne vrste.

V največji vladni stranki, ki je svojemu predsedniku v sredo skorajda soglasno izglasovala zaupnico, so takšno možnost že zavrnili. »SDS poziva DL, naj se neha sprenevedati. Če hoče zamenjati vlado, naj vloži konstruktivno nezaupnico. Veselimo se razprave,« so koalicijski partnerici sporočili po twitterju. Predsednica Nove Slovenije Ljudmila Novak pa je že dejala, da odločitev DL pomeni konec vladne koalicije.

Janković se umika

»Vprašanja, ki se postavljajo zadnji teden, so zame paradoks. Kot največji nasprotnik Janeza Janše sem naenkrat z njim v istem čolnu. Jaz nisem koruptiven, nisem lopov,« je več kot 700 članom kongresa Pozitivne Slovenije, ki so svojemu predsedniku kljub poročilu protikorupcijske komisije včeraj izrekli polno podporo, dejal Zoran Janković. Napovedal je umik iz državne politike, kar pomeni, da ne bo kandidiral za mandatarja niti sodeloval v pogajanjih o novi vladi. Kdo bo do letošnjega volilnega kongresa vodil stranko, bo odločil svet, ki bo sklican v tednu dni. Poleg podpredsednikov Roberta Goloba, Maše Kociper in Melite Župevc – vsi trije so sicer to možnost zavrnili – se kot morebitna v. d. predsednika največkrat omenja Alenka Bratušek, ki nam je povedala, da je »za to še veliko prezgodaj«.

Janković ostaja župan Ljubljane z argumentom, da gre prestolnici dobro, medtem ko Slovenija gospodarsko tone. Dopušča tudi možnost, da bo na kongresu znova kandidiral za predsednika PS. Člani stranke so menda tudi zanje presenetljivo Jankovićevo odločitev pozdravili. »Zdaj pa naj še drugi pokažejo, ali imajo jajca!« je bila, denimo, prva reakcija Roberta Goloba.

Med gosti kongresa je bil tudi nekdanji predsednik države Milan Kučan, ki je še pred Jankovićevo odločitvijo povedal, da bi sam, tudi če se ne bi strinjal s protikorupcijsko komisijo, odstopil in iskal pravico na sodišču.

Mandatar Peter Kraljič?

»Tistim, ki so v vladi in opoziciji, ponujam, da razmislijo o tehnični vladi,« je dejal na kongresu Janković, kar pomeni, da padec vlade ne bi nujno pomenil tudi predčasnih volitev. Te namreč zahtevata samo SDS in SD. Kot kandidata za morebitnega začasnega tehničnega mandatarja DL neuradno vidi dr. Petra Kraljiča, ki se zdi primeren, kot je rekel po kongresu, tudi Jankoviću. Kraljič nam je sinoči povedal, da ga formalno o tem ni še nihče povprašal. Več na 2. strani.