Trop Skaza z dvema sekretarjema

Ob predaji poslov na ministrstvu je dejala, da se bo najprej lotila vprašanja opreme na hematologiji v UKC Ljubljana. 

Objavljeno
25. februar 2014 14.22
Posodobljeno
25. februar 2014 14.32
Ministrstvo za zdravje 25.11.2013 Ljubljana Slovenija
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana − Karl Erjavec, ki je začasno vodil ministrstvo za zdravje, je danes predal posle novi ministrici za zdravje Alenki Trop Skaza. Pri tem je napovedala, da bo imela dva državna sekretarja, eden bo pristojen za strokovno-operativno področje, eden pa za ekonomsko-pravno področje. Imen še ni izdala, je pa obljubila, da bodo znana do konca tedna.

Od trenutnih težav v zdravstvu se bo najprej lotila vprašanja opreme na hematologiji v UKC Ljubljana, sanacije vodovoda na OI in nekaterih kadrovskih zadev.

Dotaknila se je tudi vprašanja brezposelnosti mladih zdravnikov in na tem področju napovedala stabilnejšo politiko. Tako bo podprla predlog, da se zaposlovanje mladih zdravnikov za sobne zdravnike podaljša na eno leto. Opozorila je namreč, da so slovenski zdravniki v tujini zelo iskani in cenjeni, saj so dobro izobraženi. Izobraževanje zdravnika stane med 200.000 in 300.000 evrov, tako da po njenem mnenju »nismo tako bogata družba, da bi si lahko to dovolili.«

Znova je izpostavila korupcijo, kar je po njenem mnenju rak rana, in napovedala okrepitev sodelovanja z organi pregona glede korupcije. Napovedala je tudi racionalizacijo delovanja zdravstvenega sistema ter nujnost stabilizacije zdravstvene blagajne, ki se sooča z resnim pomanjkanjem sredstev.

Od zakonodaje se bo najprej lotila zakona o zdravstveni dejavnosti ter zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Glede predvidenih novih dajatev v zdravstvu, ki jih je omenila na zaslišanju pred pristojnim odborom DZ, je ponovila, da je bil to le nabor možnosti, in dodala, da je treba za reševanje zdravstvene blagajne najti konsenz.

Erjavec je glede tega ponovil, da novih dajatev in prispevkov v zdravstvu ne bi smelo biti, saj v koalicijski pogodbi niso predvideni. Po njegovem mnenju se da rezerve najti znotraj blagajne in v okviru racionalizacije delovanja zdravstvenega sistema. 

Po njegovem mnenju bo Trop Skaza glede na njene sposobnosti dobro vodila ministrstvo, čeprav prevzema zelo zahteven resor. Dejal je, da lahko nova ministrica računa na njegovo podporo in pomoč v vladi.

Brez odgovora je danes ostalo vprašanje, ali bo nova ministrica podala soglasje k imenovanju generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Simona Vrhunca.

Dejala je, da se sicer deloma strinja z Erjavčevimi pomisleki, ki v času vodenja zdravstvenega resorja Vrhuncu ni hotel dati soglasja zaradi nekaterih domnevno koruptivnih zgodb na UKC. Po drugi strani pa je opozorila, da je svet UKC Ljubljana Vrhunčevo kandidaturo podprl in ga imenoval. Tako pravi, da bo morala pred dokončno odločitvijo dobro premisliti zadevo, odločitev pa bo sporočila v kratkem.