Pod žarometom: Epidemiologinja nad slovensko zdravstvo

Dr. Alenka Trop Skaza se je v medijih pojavljala kot strokovnjakinja, ki zagovarja cepljenje.

Objavljeno
10. februar 2014 10.23
Posodobljeno
10. februar 2014 10.23
acr MIN ZA ZDRAVJE
Špela Kuralt,  Milena Zupanič , notranja politika
Špela Kuralt, Milena Zupanič , notranja politika

V petek se je v elektronskih in spletnih medijih pojavilo ime zdravnice dr. Alenke Trop Skaza kot možne kandidatke za novo ministrico za zdravje.

Trop Skazova je tudi že izjavila, da je ministrstvo pripravljena prevzeti. Toda uradno njenega imena ni potrdil še nihče: ne premierka Alenka Bratušek, čeprav s(m)o jo novinarji to vprašali, ne Karl Erjavec, ki je zdaj na funkciji ministra za zdravje, ne kdorkoli drug iz politike, ki o tem odloča. Osebno jih poznam kar nekaj, ki bi mi kot novinarki potrdili, da bi bili pripravljeni prevzeti ministrstvo za zdravje. Ali so za to delo primerni, je drugo vprašanje. Posebno vprašanje je tudi, kako se je prav ime Trop Skazove v petek sploh pojavilo v javnosti, saj je bilo pri premierki na pogovoru več možnih kandidatov in kandidatk. Torej, dokler bodisi premierka bodisi ena izmed političnih strank uradno ne predstavi kandidata ali kandidatke za ministra ali ministrico za zdravje, je vse še neuradno in se lahko tudi ime, ki zdaj kroži v javnosti, še spremeni. Precej gotovo pa je, da bo ime novega ministra ali ministrice za zdravje dokončno znano v torek.

O Alenki Trop Skaza ni veliko znanega. Na spletu najdemo fotografije modno oblečene svetlolase gospe srednjih let, največkrat bogato ozaljšane z zlatim in drugim nakitom, pogosto v večernih oblačilih (kar je za ministrico sicer nepomembno). Vemo še, da je obiskovala gimnazijo v Velenju, leta 1989 diplomirala na medicinski fakulteti, specializirala iz epidemiologije, nato magistrirala in leta 2002 postala doktorica znanosti. Njena prva zaposlitev je bila v splošni ambulanti Zdravstvenega doma Velenje, nato je dve desetletji delala na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje, kjer je do konca lanskega leta vodila epidemiološki oddelek z manj kot desetimi zaposlenimi.

Po reorganizaciji zavoda je januarja prevzela vodenje nove celjske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje, kjer dela 15 ljudi. V medijih se je ponavadi pojavljala zaradi svojega dela na področju epidemiologije, kjer je kot strokovnjakinja zagovarjala cepljenja.

Dejstvo, da bi Alenka Trop Skaza, navajena majhnega kolektiva, kot ministrica prevzela približno stočlanski kolektiv ministrstva za zdravje in vodila celotni zdravstveni sistem, v katerem je več kot 30.000 zaposlenih, prav tako v njem mrgoli nasprotujočih si močnih interesov, je precej izzivalno. Kot je bil vedno velik izziv vključitev v najvišjo politiko za vsakogar, ki v taki politiki ni bil še nikoli.

Politični parket je precej spodrsljiv in doslej se je vsakokrat izkazalo, da novinca stari mački peljejo žejnega čez vodo. No, nekdanji sodelavec Trop Skazove, zdaj v. d. direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje dr. Ivan Eržen, ne dvomi, da Trop Skazova ne bi zmogla voditi tudi precej večjega aparata, kot je epidemiološki oddelek v Celju. Dejansko pa za Trop Skazovo jamči parlamentarni poslanec Pozitivne Slovenije Darko Jazbec, kirurg iz ptujske bolnišnice, ki je kolegico decembra lani tudi navdušil, da se je prijavila za direktorico bolnišnice Ptuj. Vendar ni uspelo.

Problematična energetska sanacija ptujske bolnišnice

V odločilnem trenutku je svet ptujske bolnišnice prejel anonimno pismo, v katerem je pisalo, da je Trop Skazova prokuristka v podjetju Klima, d. o. o., s Ptuja, katerega večinski lastnik je njen mož Smiljan Trop. To podjetje je kot podizvajalec sodelovalo pri energetski sanaciji ptujske bolnišnice in tam zaslužilo 726.000 evrov.

Energetska sanacija je bila tako slabo pripravljena, da je morala bolnišnica na koncu doplačati še 600.000 evrov in zato najeti kredit. Trop Skazova je takrat dejala, da se ji ne zdi sporno, da je prokuristka, in napovedala, da ne bo več prokuristka, če bo sprejeta za direktorico.

Bolnišnica Ptuj je razpis za direktorja ponovila, a se Trop Skazova ni več prijavila. Bolnišnica je januarja tako dobila drugega direktorja, Trop Skazova pa je še vedno zastopnica v moževem podjetju.

Pravega ministra je res težko najti.