Zver: Je referendum še mogoče izvesti hkrati z volitvami?

Frantar je odgovoril, da je datum stvar državnega zbora. Kandidature je vložila SDS, in ko je stavbo DVK nekoliko stresel potres, skupaj še NSi in SLS.

Objavljeno
22. april 2014 12.45
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika
Ljubljana − »Ne skrivamo dejstva, da smo favoriti na teh volitvah,« je ob vložitvi kandidature za evropske volitve dejal nosilec liste Milan Zver (SDS). SDS je kandidaturo vložila tretja. Prejšnji teden je v prostore državne volilne komisije prva prišla delegacija SD, ki jo je vodil predsednik Igor Lukšič, opoldne pa je v petek kandidaturo predal še Desus, katerega listo vodi Ivo Vajgl.

Po predaji liste je Zver predsednika DVK Antona Gašperja Frantarja vprašal, ali bi DVK še lahko izvedla referendum o arhivih hkrati z evropskimi volitvami. »To je stvar državnega zbora,« je odgovoril Frantar in dodal, da če bo od dneva razpisa do dneva glasovanja na voljo 30 dni, bo DVK postopke izpeljala.

O datumu referenduma bo državni zbor odločal še ta teden. Da bi še lahko ujeli hkratnost, potem ko je predsednik DZ Janko Veber sejo sklical šele za četrtek, bi moral biti odlok v petek objavljen v uradnem listu, volilna opravila pa bi se morala začeti skoraj hkrati z objavo. Koalicijske stranke so hkratni izvedbi doslej nasprotovale. Če stališča ne spremenijo, bo referendum zanesljivo šele junija, najverjetneje dva tedna po evropskih volitvah.

Skupna izvedba bi bila dva milijona evrov cenejša

O stroških je Frantar pojasnil, da bi bila skupna izvedba kakšna dva milijona evrov cenejša, a le če SLS, Desus in DL ne bodo vztrajale, da morajo imeti zastopnike v dodatnih volilnih odborih. Če bi vztrajale, bi morali oblikovati dvojne volilne odbore, dodatnih 20.000 predstavnikov strank pa bi precej izničilo prihranek zaradi skupne izvedbe referenduma in volitev.

»To je rešljivo, iz vseh treh strank so naklonjeni rešitvi, da se odpovedo zastopnikom v volilnih odborih ali da že določene odbore le razširimo,« je o tem dodatnem, a malo verjetnem zapletu, dejal Frantar in ocenil: »Samo malo pameti bo potrebno.«

Zver pa je ocenil, da bi bilo referendume vedno modro združiti z volitvami, ker se mora država, če ni denarja, racionalno obnašati. Predstavnikom SDS so na DVK še pojasnili, da bodo morali, ker je ustavno sodišče prvotni odlok o volitvah 4. maja razvejavilo, znova prijaviti referendumsko kampanjo, ki so jo sicer že. Vsa že opravljena dejanja so namreč razveljavljena.