Kustec: Kako dalje v šolah, bomo presojali na tedenski ravni

Na vladni novinarski konferenci so sodelovali ministrica Simona Kustec, predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan in psihologinja Andreja Poljanec.
Fotografija: Simona Kustec. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Simona Kustec. FOTO: Jure Eržen/Delo

Po današnjih podatkih sledilnika za covid-19 so včeraj na območju Slovenije evidentirali 1652 novih okužb z novim koronavirusom. Opravili so 4700 PCR-testov, s katerimi so odkrili 1149 novookuženih, in 30.392 hitrih antigenskih testov, ki so pokazali 503 nove okužbe.

Veliko število antigenskih testov je posledica včerajšnjega množičnega testiranja učiteljev in drugih, zaposlenih v vrtcih in osnovnih šolah, dan pred vrnitvijo otrok vanje.

V šolske klopi se je sicer danes vrnilo nekaj več kot 53.300 učencev prvih treh razredov, v vrtce pa okoli 74.630 otrok. Otroci s posebnimi potrebami so pouk začeli že pred dobrimi tremi tedni.

image_alt
WHO: revni naj imajo pri cepljenju prednost




Njihove izjave si lahko ogledate v videu:


 

Zasavska in obalno-kraška regija v črnem območju


Maja Bratuša je uvodoma navedla občine, v katerih so včeraj evidentirali največ okužb. V Ajdovščini jih je bilo 23, Novi Gorici 27, Kopru 85, Tolminu 20, Krškem 34, Brežicah 29, Sevnici 22, Zagorju ob Savi 23, Novem mestu 30, Črnomlju 22, Celju 45, Šentjurju 22, Žalcu 33, Domžalah 29, Kranju 51, Škofji Loki 28, Ljubljani 137 in Mariboru 75.

Razmere so se poslabšale predvsem v obalno-kraški in zasavski regiji, ki sta prešli na črno območje. Skupno se v slovenskih bolnišnicah zdravi 1157 bolnikov s covidom-19.
 

Prvi dan, ki nakazuje vrnitev k normalnemu življenju


Simona Kustec. FOTO: Leon Vidic/Delo
Simona Kustec. FOTO: Leon Vidic/Delo
Ministrica Simona Kustec je glede današnjega dneva izrazila upanje, da gre za prvi dan, ki nakazuje vrnitev k normalnemu življenju. Verjame, da se otroci vračajo v varno in spodbudno učno okolje.

Vzgojno-izobraževalni zavodi so se po njenem mnenju na ponovno odprtje dobro pripravili. Na svoje delovna mesta se je sicer vrnilo 12.822 zaposlenih v osnovnih šolah in 12.844 v vrtcih. Starše je znova opozorila, naj v vrtce in šole privedejo le zdrave otroke in spoštujejo zaščitne ukrepe.

Ali lahko v obalno-kraški in zasavski regiji, ki sta prešli na črno območje, pričakujejo ponovno zaprtje šol? Ministrica glede tega ni bila konkretna, a je napovedala, da se bodo o tovrstnih ukrepih odločali na podlagi tedenskih analiz in ob tem sledili vladnemu načrtu sproščanja ukrepov. Prvič bo to na ravni posvetovalne skupine znova jutri, sledila bo vsakotedenska seja vlade, namenjena vprašanju covida-19. Tako lahko starši in otroci spremembe na vladnem »semaforju« sprostitvenih ali zaostritvenih ukrepov za posamezne regije pričakujejo na tedenski ravni. Povedala je, da stanje spremljajo po urah in ga potem primerjajo in dopolnjujejo s splošno epidemiološko sliko po posameznih regijah.

Ministrica je povedala še, da so od staršev prejeli pobude, da bi se zagotovila možnost hitrega testiranja učencev, a odločitev o tem še ni bila sprejeta. Napovedala pa je, da bo mogoče zanje zagotoviti posebne vrste hitrih testov.

V primeru odkritja okužbe v posameznem razredu gredo sicer vsi, ki so bili v stiku z okuženim, v karanteno, pouk za razred pa se nadaljuje na daljavo. Medtem se preostali razredi še naprej šolajo v šoli. »Zato je tako pomembno spoštovanje mehurčka oziroma homogenih skupin,« je povedala.

Kako bodo izvajali testiranja zaposlenih v šolah v prihodnje? Bo to potekalo med koncem tedna oziroma kako bo to vplivalo na pouk? Kustečeva konkretnejših podatkov o tem ni posredovala, po njenem mnenju gre za pristojnost ministrstva za zdravje.
 

Učitelji bodo k ocenjevanju pristopili z empatijo


Gregor Pečan. FOTO: Uros Hočevar/Delo
Gregor Pečan. FOTO: Uros Hočevar/Delo
Predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev Gregor Pečan je poudaril, da je bilo tistih učiteljev, ki se testiranja niso hoteli udeležiti, izjemno malo. Kot ohrabrujoč je ocenil tudi majhen delež pozitivnih rezultatov testiranj.

Sam si želi, da bi v čim krajšem času v šole sprejeli vsaj še četrtošolce in petošolce. Z velikimi težavami pa se soočajo tudi devetošolci, je opozoril. Odločitve o nacionalnih preverjanjih znanja in vpisovanju v srednje šole namreč še ni.

Zagotovil je, da bodo učitelji k ocenjevanju pristopili z ustrezno mero empatije. Učitelji in vodstva šol se namreč težav zavedajo.

Glede tedenskih testiranj ravnatelji še nimajo informacij o tem, kako naj bi potekala v prihodnje. Meni sicer, da to večjega problema ne bo predstavljalo, razen morda tam, kjer je skoncentriranih veliko zaposlenih. Ne želijo pa si, da bi zaradi tega, denimo, pouk odpadal.

Imajo ravnatelji kakšna navodila ministrstva glede zaposlovanja tistih, ki so odklonili testiranje in tako dela ne morejo opravljati v razredih? Glede tega je Pečan navedel, da obstajajo podlage za sankcije, a ravnatelji na ustrezna pojasnila in rezultate pravnih usklajevanj še čakajo. To velja tudi za globe, ki naj bi segale od 400 do 4000 evrov.

Ravnatelji sicer lahko učitelju, ki zavrne testiranje, odredijo čakanje na delo na domu, kar pomeni 80-odstotni osebni dohodek, je dodal. Dela na daljavo mu namreč ne morejo odrediti, če so učenci pri pouku v šoli.
 

Brez zaledja, ki ga predstavlja šola


Andreja Poljanec. FOTO: Matej Družnik/Delo
Andreja Poljanec. FOTO: Matej Družnik/Delo
Psihologinja Andreja Poljanec je nagovorila starše, katerih otroci se še niso mogli vrniti v vrtce ali šole.

Med drugim je opozorila, da so lahko pri otrocih zvodenele delovne in učne navade, pojavlja se tudi apatičnost. Otroci in starši so ostali brez zaledja, ki jim ga predstavlja šola.

Marsikdo to še komaj prenaša. Pri odraslih lahko to vzbudi negotovost, jezo in nemoč, a zagnanosti otrok v tem času ni ustrezno primerjati z normalnim šolskim obdobjem

Ker naveličanost prevzema tudi starše, naj ti v pogovoru z drugimi odraslimi poiščejo ustrezen način za premagovanje stiske in oblikovanje strategije za soočanje s stresom. Pred otroki pa naj ne tožijo in tarnajo, je odsvetovala.

Preberite še:

Komentarji: