Obnova Gaze naj bi stala več kot 30 milijard evrov

Služba ZN za boj proti minam ob tem sporoča, da je v Gazi na kvadratni meter približno 300 kilogramov ruševin, skupno pa okoli 37 milijonov ton.
Fotografija: Izraelski tank na peščeni gori v Gazi. FOTO: Menahem Kahan/AFP
Odpri galerijo
Izraelski tank na peščeni gori v Gazi. FOTO: Menahem Kahan/AFP

Po prvih ocenah Programa Združenih narodov za razvoj (UNDP) bo obnova območja Gaze stala med 30 in 40 milijard ameriških dolarjev oziroma med 28 in 37 milijard evrov, je danes sporočil namestnik generalnega sekretarja ZN Abdalah al Dardari. Po njegovih besedah se mednarodna skupnost s tako obsežno obnovo ni ukvarjala od druge svetovne vojne.

»Prve ocene UNDP za obnovo (...) območja Gaze presegajo 30 milijard dolarjev in bi lahko dosegle 40 milijard dolarjev,« je na tiskovni konferenci v jordanski prestolnici Aman povedal Dardari. Ob tem je poudaril, da je obseg uničenja v palestinski enklavi brez primere, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

image_alt
Vdor izraelske vojske v Rafo je le še vprašanje časa

»To je naloga, s kakršno se svetovna skupnost ni ukvarjala od druge svetovne vojne,« je ponazoril in pojasnil, da bi obnova, če bi ta potekala po običajnih postopkih, trajala desetletja, česar pa si Palestinci, ki tam živijo, ne morejo privoščiti.

V luči tega je Dardari pozval k hitremu ukrepanju. Po njegovih besedah bi morali prebivalcem Gaze »povrniti normalno življenje« v prvih treh letih po prenehanju sovražnosti. Dodal je, da mora biti načrt obnove fleksibilen, saj nihče ne ve, kako se bo vojna končala in kdo bo po njej vladal v enklavi.

Služba ZN za boj proti minam (UNMAS) je ob tem minuli teden sporočila, da je v Gazi, kjer Izrael že več kot šest mesecev in pol izvaja vojaške operacije, na kvadratni meter približno 300 kilogramov ruševin, skupno pa okoli 37 milijonov ton. Opozorila je tudi na nevarnost neeksplodiranih ubojnih sredstev, katerih število je nemogoče natančno oceniti.

Preberite še:

Komentarji: