Bešič Loredan: Zadevi bomo prišli do dna

Minister za zdravje je komentiral aktualno dogajanje v zdravstvu. Opravičil se je Glasu ljudstva.
Fotografija: Danijel Bešič Loredan pravi, da se je z afero v UKC odprla pandorina skrinjica. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Danijel Bešič Loredan pravi, da se je z afero v UKC odprla pandorina skrinjica. FOTO: Leon Vidic/Delo

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je glede afere v UKC Ljubljana povezane z nevrokirurgom Romanom Bošnjakom, dejal, da gre za nedopustno ravnanje, in dodal, da bodo naredili vse, da bodo zadevi prišli do dna. Njihov urad na nadzor, investicije in kakovost v zdravstvu je na ljubljanski klinični center že naslovil dopis, naj jim pošljejo račun, zapisnik in ostalo dokumentacijo. Do danes tega še niso dobili. Ob tem je obljubil, da bodo na ministrstvu zadevi prišli do dna, saj da afera po njegovem mnenju kaže na potencialna korupcijska dejanja v kliničnem centru.

S tem primerom se je odprla pandorina skrinjica, saj jim ljudje po besedah ministra pišejo in sporočajo številne anonimne informacije glede praks različnih zdravnikov v različnih institucijah. »Ljudje si upajo zdaj očitno govoriti in imajo upanje, da bomo zadevam prišli do dna. Če se izkaže, da je to modus operandi, pa bo treba sprejeti določene sistemske spremembe,« je dejal minister. »Kot vlada in minister bomo stremeli k temu, da se ugled UKC Ljubljana ohrani. Če je kdo kršil zakon in bo to dokazano, bodo morale ustrezne institucije tudi ukrepati.«

Po prejetju dokumentacije se bodo lotili dveh zadev. Najprej bodo preverili, koliko je nevrokirurg Bošnjak zlorabil pooblastila in je njegovo dejanje nekaj, kar bi moralo biti povsem nesprejemljivo. V drugem delu pa bodo preverjali, ali gre za sistemski problem. Ministrstvo za zdravje bo posredovalo tudi enotna navodila, kako naj se samoplačniške storitve v zdravstvu opravljajo.

Minister se sprašuje, ali smo v Švici

Tisti, ki delamo v zdravstvu, vemo, da za neko široko napisano ekspertno mnenje, za katero porabimo nekaj tednov, lahko zaračunamo od tisoč do 1500 evrov, pa še to potem plačamo na ta znesek davek, je komentiral minister 6000 evrov vredno ekspertno mnenje, ki ga je nevrokirurg Roman Bošnjak naračunal družini deklice iz Severne Makedonije, ki jo je februarja operiral v ljubljanskem kliničnem centru.

Operacija je bila po predračunu ocenjena na 27.000 evrov, kar se zdi Bešiču veliko. »Verjamem, da je bila operacija izjemno strokovno dobro in kvalitetno opravljena, ampak take operacije stanejo v Švici toliko. Ali smo v Švici? Kako je to potekalo, kdo je koliko dobil, vse te podatke želimo videti.«

Posnetek tiskovne konference:

Glede zakona o digitalizaciji in zakona o ZZZS je minister potrdil, da so oba predloga zakona res pripravili, izhodišča pa se usklajujejo s številnimi deležniki. »Gre za siamska dvojčka zakonov: če vpeljemo digitalizacijo v slovenski zdravstveni sistem, je treba sprejeti tudi strukturne spremembe na ZZZS, da bo zadeva v celoti implementirana.« Zatrdil je, da sledijo koalicijskim zavezam, in se opravičil Glasu ljudstva, ker se jutri ne bo mogel udeležiti njihovega monitoringa glede uresničevanja predvolilnih zavez.

Ob predlogih Glasa ljudstva na temo odprave vseh škodljivih priporočil in posledice protikoronske zakonodaje je spomnil, da so na ministrstvu za zdravje sprejeli interventni zakon za zajezitev širjenja in blaženje posledic covida, pripravljajo nov zakon o nalezljivih boleznih, po štirih letih usklajevanj pa bodo jutri dali v medresorsko usklajevanje in v javno razpravo novelo zakona o duševnem zdravju.

Na današnji novinarski konferenci so bili predstavljeni tudi kratki vsebinski izsledki opravljene revizije v ljubljanskem UKC za obdobje od 2019 do 2022, a utegnejo nekateri deli ostati zaupni, saj je dokument, ki ga je tudi minister prejel osebno, poslovna skrivnost. Revizorji družbe Ernst & Young so prečesavali sklenjene posle med UKC Ljubljana in dobavitelji. Pod drobnogled so vzeli postopke izbora dobaviteljev, njihovo ustreznost in ustreznost modela plačevanja ter opredelitev tveganj v sodelovanju z dobavitelji.

Odkrili so več kritičnih neskladij, ki imajo pomembne posledice na ugled zavoda, je povzel minister. »Eno ključnih sporočil revizije je, da gre za nespoštovanje zakonskih pravil, predvsem glede postopkov javnega naročanja,« je pojasnil. Neskladnosti so opazili pri oddaji naročil brez predhodno izvedenega postopka javnega naročanja in pri potrjevanju končnih poročil za posamezna javna naročila. Veliko je bilo zaznanega drobljenja naročil, preverjali so tudi, ali so kateri od dobaviteljev prednostno obravnavani pri plačilih.

Več o izsledkih bo ministrstvo za zdravje skupaj z vodstvom ljubljanskega kliničnega centra pojasnilo v sredo.

Minister je glede očitkov zaradi pogodb s svetovalci, ki po skupni vrednost presegajo milijon evrov, povedal, da je po kritikah naredil primerjavo s porabo prejšnjih ministrov. Bivši minister za zdravje Janez Poklukar je v času svojega ministrovanja, ki je trajalo 1 leto in 3 mesece, sklenil 172 pogodb v vrednosti 1.261.175,79 evrov. Tomaž Gantar je ministrstvo vodil 9 mesecev v letu 2020 in v času svojega mandata sklenil 157 pogodb v vrednosti 1.464.254,66 evrov. Aleš Šabeder je sklenil 172 pogodb v vrednosti 1.154.217,46 eurov med marcem 2019 in marcem 2020, medtem ko je Samo Fakin v polletnem vodenju ministrstva sklenil 174 pogodb v vrednosti 979.530,43 evrov. »Če pogledamo zneske, smo bili vsi ministri prisiljeni v sklepanje različnih pogodb in ti zneski ne odstopajo od običajnega,« je danes še dejal Bešič Loredan. Slednji je namreč v šestih mesecih ministrovanja z zunanjimi svetovalci sklenil 94 pogodb v skupini vrednosti 1.068.694 evrov (z davkom), izplačanih pa je bilo 170.895 evrov. »Izplačila, ki vključujejo vse davke in prispevke, so bila izvedena glede na obseg opravljenega dela.«

Preberite še:

Komentarji: