Vlada podaljšala razglasitev epidemije za 30 dni

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Fotografija: Epidemija je podaljšana za 30 dni. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Epidemija je podaljšana za 30 dni. FOTO: Leon Vidic/Delo



22.00 Vlada podaljšala epidemijo, a odpravila policijsko uro

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela načrt sproščanja ukrepov in podaljšala epidemijo za 30 dni, so sporočili z Urada vlade za komuniciranje. Odpraviljena je tudi omejitev gibanja ponoči, še naprej pa ostaja v veljavi prepoved zbiranja in prireditev ter prehajanja med regijami. Spremembe so tudi pri izjemah za vstop v državo. Izjeme, ki lahko pridejo v Slovenijo brez napotitve v karanteno in s predložitvijo sedemdnevnega negativnega rezultata PCR ali HAG testa so poleg dnevnih delovnih migrantov še delovni migranti in osebe, ki so napotene na čezmejno opravljanje storitev, pod pogojem, da se v Slovenijo vrnejo najkasneje v petih dneh po prehodu meje. Ob pogoju testiranja zaposlenih od ponedeljka znova odprte vse trgovine ter številne storitve.

20.40 AstraZeneca zopet prelaga dobavo cepiv

Britansko-švedska farmacevtska družba AstraZeneca je danes sporočila, da bo dostava polovice predvidene pošiljke njihovega cepiva proti covidu-19 za Evropsko unijo ta teden preložena. Tako bo namesto 2,6 milijona odmerkov dostavljenih le 1,3 milijona.
»Minuli teden smo obvestili Evropsko komisijo in države članice, da bo za eno od dveh serij za dostavo ta teden potrebno testiranje in bo dostavljena kmalu,« je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal tiskovni predstavnik AstraZenece.

AstraZeneca ponovno odlaša z dobavo. FOTO: Yves Herman/Reuters
AstraZeneca ponovno odlaša z dobavo. FOTO: Yves Herman/Reuters


19.55 Italija zaostruje ukrepe

Italijansko ministrstvo za zdravje je danes sporočilo, da bodo v ponedeljek v deželah Lombardija, Piemont, Toskana, Emilija Romanja, Furlanija - Julijska krajina in Kalabrija zaradi izboljšanja epidemiološke slike odpravili stroge ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Omenjene dežele prehajajo iz rdečega v oranžno območje. To pomeni, da bo tam manj omejitev potovanj, odpirajo se trgovine, restavracije in bari pa bodo lahko še naprej prodajali hrano in pijačo samo za s seboj. Od prihodnjega tedna v rdečem območju ostajajo samo še Dolina Aoste, Kampanija in Apulija ter Sardinija, ki je bila na seznam dodana danes.
Čeprav lastniki barov in restavracij postajajo vse bolj jezni zaradi zaprtja, nekateri so se ta teden v Rimu spopadli s policijo, odprtja gostinskih lokalov ni pričakovati pred naslednjim mesecem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

18.30 Angleška različica ponekod že prevladuje

Angleška različica novega koronavirusa je v zadnjem času potrjena že v polovici vseh testiranih pozitivnih vzorcev. Direktor NIJZ Milan Krek je na današnji novinarski konferenc ocenil, da bo čez nekaj tednov v Sloveniji to že prevladujoča različica, zato skrbi, da bo še naraščalo število bolnikov, ki bodo potrebovali bolnišnično oskrbo. Na Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano so v obdobju od 22. do 29. marca med testiranimi pozitivnimi vzorci dokazali 56 odstotkov angleške različice, doslej najpogostejšo različico B.1.528.17 so potrdili v 40,4 odstotka primerih. Angleška različica prevladuje v večini regij, izjema sta obalnokraška in koroška regija, kjer je na prvem mestu še vedno različica B.1.528.17.

Največji delež angleške različice so zabeležili v jugovzhodni (85,3 odstotka) ter posavski regiji (83,3 odstotka), sledi jima savinjska regija s 70,2 odstotka. V tem obdobju pa niso zaznali novih primerov južnoafriške ali brazilske različice, so navedli v nacionalnem laboratoriju.

Testiranje zaposlenih v šolstvu. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Testiranje zaposlenih v šolstvu. FOTO: Voranc Vogel/Delo


17.50 Ponekod na Hrvaškem s prihodnjim tednom strožji ukrepi

Zaradi poslabšanja epidemiološke slike v primorsko-goranski županiji je lokalni štab civilne zaščite na Reki napovedal, da bodo od ponedeljka znova zaprti gostinski lokali in del trgovin. V večini hrvaških županij bo pouk znova potekal na daljavo. V minulih 24 urah so v državi potrdili 2599 novih okužb. V primorsko-goranski županiji so se odločili za poostrene ukrepe, ker imajo že nekaj dni med vsemi županijami najvišjo incidenco okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev. Županijski štab civilne zaščite je danes odločil, da bodo v ponedeljek za 14 dni poostrili omejitvene ukrepe. Obvezna bo uporaba zaščitnih mask tudi na odprtem, če ni mogoče vzdrževati varne medsebojne razdalje.

17.15 V Ljubljani pričenjajo s cepljenjem starejših od 60 let

V Zdravstvenem domu (ZD) Ljubljana pozivajo vse občane, starejše od 60 let, ki so na vrsti za cepljenje po nacionalni strategiji za cepljenje, da se na to tudi prijavijo. To lahko storijo neposredno preko avtomatskega sistema na strani spletne strani zdravstvenega doma, lahko pa se prijavijo tudi pri svojem osebnem zdravniku, so sporočili. Cepljenje proti covidu-19 v sklopu cepilnega centra ZD Ljubljana se izvaja skladno z nacionalno strategijo cepljenja in navodili ministrstva za zdravje ter Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Cepilni center ZD Ljubljana organizira cepljenje proti covid-19 za odraslo populacijo opredeljeno pri zdravnikih ZD Ljubljana in pri zdravnikih koncesionarjih iz Mestne občine Ljubljana ter primestnih občin, so pojasnili.

16.15 Osilnica najbolj precepljena občina

Osilnica, najmanjša občina v Sloveniji, je najbolje precepljena občina v Sloveniji, kaže aplikacija cepimose.si Ta aplikacija od dane omogoča spremljanje, koliko prebivalcev je cepljeno po občinah. V Osilnici, ki ima 347 prebivalcev, je prvi odmerek cepiva prejelo 34,3 odtotka prebivalcev, drugi odmerek pa 9,2 odstoka prebivalcev. Razlog za cepilni uspeh Osilnice sta dva. Starejše prebivalstvo in dejstvo, da se cepijo v Kočevju, ki je pri organizaciji cepljenja med uspešnejšimi.  Najslabša občina v Sloveniji je Škocjan, ta je prvi odmerek prejel 6,3 odstotka prebivalcev, drugi odmerek pa vsega 2,3 odstotka prbivalcev. J. T.

15.32 Ema preiskuje primere krvnih strdkov po cepljenju s cepivom Johnson & Johnsona

Evropska agencija za zdravila (Ema) je danes sporočila, da je začela preiskavo morebitne povezave med cepivom proti covidu-19 proizvajalca Johnson & Johnson in krvnimi strdki. Gre za štiri primere, od tega je bil en smrten.

Ema je sporočila, da je odbor za varnost zdravil začel pregled, med katerim bo ocenil poročila o trombemboličnih dogodkih pri ljudeh, ki so se cepili s tem cepivom. Gre za štiri resne primere neobičajnih krvnih strdkov z nizkimi trombociti po cepljenju s cepivom Johnson & Johnson. Kot so sporočil iz Eme, se je en primer zgodil med kliničnim testiranjem, trije pa med cepljenjem v ZDA. Eden od njih je bil smrten.

Ema je uporabo cepiva Johnson Johnsona v EU odobrila 11. marca, cepljenje pa se bo začelo še ta mesec. Ema preiskavo začenja nekaj dni po tistem, ko je sporočila, da gre pri podobnih krvnih strdkih po cepljenju s cepivom AstraZenece za redek stranski učinek.

15.32 Osilnica najbolj precepljena občina

Osilnica, najmanjša občina v Sloveniji, je najbolje precepljena občina v Sloveniji, kaže aplikacija cepimose.si. Ta aplikacija od danes omogoča spremljanje, koliko prebivalcev je cepljenih po občinah. V Osilnici, ki ima 347 prebivalcev, je prvi odmerek cepiva prejelo 34,3 odstotka prebivalcev, drugi odmerek pa 9,2 odstotka prebivalcev. Vzroka za cepilni uspeh Osilnice sta dva. Starejše prebivalstvo in dejstvo, da se cepijo v Kočevju, ki je pri organizaciji cepljenja med uspešnejšimi. Najslabša občina v Sloveniji je Škocjan, tam je prvi odmerek prejelo 6,3 odstotka prebivalcev, drugi odmerek pa vsega 2,3 odstotka prebivalcev. J. T.

15.23 Dijaki naj bi se po načrtih odgovornih samotestirali v šoli

Projekt samotestiranja dijakov na korovanirus predvideva, da bi se dijaki samotestirali v šoli, kjer bi tudi dobili test, je po sestanku odgovornih z ravnatelji srednjih šol za STA povedala predsednica društva ravnateljev srednjih šol Nives Počkar. Sama temu nasprotuje, saj meni, da je najbolj optimalno okolje za samotestiranje doma.

Predstavniki ministrstva za izobraževanje, ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje so namreč danes na virtualnem sestanku ravnateljem srednjih šol predstavili načrt prostovoljnega samotestiranja dijakov, ki bi ga začeli v drugi polovici aprila. Kot pravi Počkarjeva, načrt predvideva, da bi se dijaki samotestirali enkrat na teden, in sicer zjutraj po prihodu v šolo, če bi bil test pozitiven, pa bi morali oditi domov. Pred testiranjem bi šole pobrale njihova soglasja in jim razdelile teste.
Nad takšnim načrtom so v društvu po besedah Počkarjeve negativno presenečeni, saj je bilo v preteklih dneh rečeno, da bo samotestiranje potekalo doma. To se ji zdi tudi edino smiselno, saj je dom najbolj optimalno okolje za kaj takega. »Prav tako bi lahko dijaki še pred prihodom v šolo ali dijaški dom vedeli, ali so pozitivni ali ne,« pravi.

15.00 WHO svari pred mešanjem cepiv

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes posvarila, da ni dovolj informacij o menjavi cepiv proti covidu-19 med prvim in drugim odmerkom. Francija je namreč danes napovedala, da bodo mlajše, ki so že dobili prvi odmerek AstraZenece, drugič cepili s cepivom drugih proizvajalcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Čeprav trenutno še nimajo podatkov o varnosti kombiniranja različnih cepiv, pa so podali raziskovalno priporočilo, da se to razišče, da bi lažje razumeli, ali se lahko uporablja ta strategija ali ne. Več kliničnih raziskav sicer že preučuje učinkovitost kombiniranja dveh tipov cepiva.

Francoski regulator je danes priporočil, naj mlajše od 55 let, ki so že prejeli prvi odmerek cepiva proti covidu-18 družbe AstraZeneca, drugič cepijo s cepivom drugega proizvajalca. Zanje tako priporočajo, da kot drugi odmerek uporabijo cepivo Moderne ali Pfizerja. Za priporočilo so se odločili po redkih primerih pojava krvnih strdkov pri mlajših, ki so bili cepljeni z AstraZeneco. Po oceni HAS to vpliva na okoli 533.000 ljudi.

11.50 Novi odmerki cepiva

Prihodnji teden bo v Slovenijo prišlo tudi 7000 odmerkov cepiva podjetja Johnson & Johnson, so za STA pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Poleg na NIJZ pričakujejo še 40.950 odmerkov cepiva proizvajalca Pfizer in Biontech ter 4800 odmerkov cepiva podjetja AstraZeneca. 

Na NIJZ pričakujejo, da bodo v prihodnjem tednu izpolnili vsa naročila cepilnih centrov. Starejšim od 65 let, stanovalcem domov za starejše in posebej kroničnim bolnikom bo namenjenih 53.854 odmerkov cepiva mRNA. Okoli 2700 odmerkov cepiva AstraZeneca pa bo namenjenih starejšim od 60 let.

Na kliničnih testih se je cepivo Johnson & Johnson izkazalo za zelo učinkovito. FOTO: Michael M. Santiago/AFP
Na kliničnih testih se je cepivo Johnson & Johnson izkazalo za zelo učinkovito. FOTO: Michael M. Santiago/AFP


V tem tednu je sicer v Slovenijo prišlo 55.350 odmerkov cepiva. V sredo je tako NIJZ prejel 40.950 odmerkov cepiva podjetja Pfizer, v četrtek pa 14.400 odmerkov cepiva Moderna.

V centralnem skladišču pa ostaja 2000 odmerkov cepiva Moderne, ki je rezervirano za cepljenje z drugim odmerkom, in 14.400 odmerkov, ki so jih prejeli ta četrtek. Prav tako imajo tudi 19.700 odmerkov cepiva podjetja AstraZeneca, ki bo izdano v prihodnjem tednu in je rezervirano za cepljenje z drugim odmerkom. Spremembe, povezane z dodatnimi sporočili cepilnih centrov, so mogoče, so sporočili. Nekatera naročila morajo še preveriti, so dodali.

Doslej ima tako Slovenija kakor tudi vse druge države članice EU podpisano eno pogodbo s podjetjem Johnson&Johnson, in sicer za dobavo 938.899 odmerkov, so za STA navedli na ministrstvu za zdravje.

image_alt
Štrukelj: Odločitev Eme premalo natančna, zato vodi v zmedo


11.50 V Franciji mlajšim, cepljenim z AstraZeneco, drugi odmerek drugačnega cepiva

Francoski regulator je danes priporočil, naj mlajše od 55 let, ki so že prejeli prvi odmerek cepiva proti covidu-19 družbe AstraZeneca, drugič cepijo s cepivom drugega proizvajalca. To vpliva na več kot pol milijona ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Francoski urad za zdravje HAS je prejšnji mesec priporočil, naj z AstraZeneco cepijo le starejše od 55 let, potem ko so se pojavila redka poročila o krvnih strdkih. Takrat so še svetovali, da se z AstraZeneco lahko cepi tudi mlajše, ki so že prejeli prvi odmerek tega cepiva. Zdaj so stališče spremenili.

AstraZenece tako ne bodo prejeli niti tisti mlajši od 55 let, ki so bili z njo enkrat že cepljeni. Zanje priporočajo, da kot drugi odmerek uporabijo cepivo Moderne ali Pfizerja. Po oceni HAS to vpliva na okoli 533.000 ljudi. Francija je namreč v prednostno skupino za cepljenje dala zdravstvene delavce, med katerimi je veliko mladih.

11.06 V Avstriji pilotni projekt testiranja vrtčevskih otrok na novi koronavirus z lizikami

V Avstriji že od februarja potekajo redna testiranja šolskih otrok na novi koronavirus, pri vrtcih pa trenutno velja, da se redno testirajo le zaposleni. Da bi naredili vrtce varnejše, v treh avstrijskih deželah potekajo pilotni projekti testiranja vrtčevskih otrok z lizikami, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. V deželi Spodnja Avstrija in Gradiščansko trenutno s pomočjo lizik izvajajo antigenske teste na novi koronavirus, na Dunaju pa PCR-teste. 

Na Dunaju pilotni projekt poteka v petih vrtcih pod nadzorom vodje inštituta za laboratorijsko diagnostiko dunajske klinike Manuele Födinger, ki je sodelovala že pri izumu testiranja z grgranjem. Testirajo liziko, ki dobro deluje že pri odraslih. Izziv pri PCR-testu je sicer, da je nujno potrebna zadostna količina sline. Čeprav analiza traja dlje, ob morebitnem pozitivnem rezultatu odpade dodatno testiranje. Za zdaj ni znano, kdaj bi lahko bilo tovrstno testiranja na voljo za širšo uporabo.

10.18 Policisti opozarjajo pred novimi protesti

Na mariborski policijski upravi so seznanjeni z različnimi pozivi na družbenih omrežjih k zbiranju ljudi in udeleževanju na neprijavljenih protestih, ki naj bi se pri njih dogajali v prihodnjih dneh. Kot so pri tem opozorili, je zbiranje ljudi z veljavnim odlokom še vedno prepovedano, prav tako je še vedno omejeno tudi prehajanje med regijami.

Tudi policisti z drugih policijskih uprav so seznanjeni z različnimi pozivi na proteste. Pozivajo k odgovornemu ravnanju in zbiranje odsvetujejo. »Na javnem kraju je še vedno obvezna uporaba ustrezne maske, trenutno pa velja tudi še omejitev gibanja na regije in prepoved zbiranja ljudi. Poudarjamo, da policisti razumemo in spoštujemo pravico do izražanja svojega mnenja. Moramo pa v enakem obsegu, kot je varovanje te pravice, skrbeti tudi za javni red in mir ter za preprečevanje širjenja koronavirusa,« so sporočili s kranjske policijske uprave.

9.01 V Sloveniji 1279 novih okužb

Včeraj so po podatkih sledilnika za covid-19 na območju Slovenije potrdili še 1279 okužb z novim koronavirusom. Opravili so 5198 testov po metodi PCR in 20.564 hitrih antigenskih. Po ocenah imamo trenutno v državi 13.911 aktivnih primerov okužbe.



Vlada je še sporočila, da je hospitaliziranih 618 oseb, na intenzivni negi je 139 bolnikov s covidom. Iz bolnišnice je bilo odpuščenih 54 oseb, tri osebe s covidom so umrle. Sedemdnevnodnevno povprečje ostaja pod tisoč in zanša 932.



8.53 Cepljenih več kot 300.000 prebivalcev

S prvo dozo cepiva je bilo cepljenih več kot 308.000 prebivalcev ali 14,6 odstotka, kažejo podatki aplikacije cepimo se. Največji napredek je bil narejen v starostni skupini od 60 do 64 let, (s prvim odmerkom je cepljenih četrtina prebivalcev) sledi starostna skupina od 65 do 69 let. Z drugo dozo cepiva, ki pomeni, da je prejemnik cepiva zaščiten, je bilo cepljenih dobrih 120.000 prebivalcev ali 5,7 odstotka. Skladno s strategijo cepljenja je trenutno vse razpoložljivo cepivo usmerjeno v populacijo nad 60 let. J. T.

6.52 Študentsko vprašanje 

Predstavniki treh ministrstev, NIJZ in strokovne skupine za covid-19 bodo na današnjem virtualnem sestanku s predstavniki ŠOS razpravljali o položaju študentov med epidemijo in njihovem vračanju na fakultete. V ŠOS se bodo pri tem zavzeli za čimprejšnje sproščanje ukrepov na visokošolskih zavodih in normalizacijo študija.

image_alt
Študenti: prezrti in kolektivno izgoreli


Kot so v četrtek povedali v ŠOS, bodo poleg sproščanja ukrepov za visokošolske zavode na sestanku zagovarjali povečan obseg dejavnosti na področju nudenja pomoči študentom v duševnih ali psihosocialnih stiskah. Nekatere raziskave so namreč pokazale, da je psihološki položaj študentov v epidemiji vse slabši.
Želijo si tudi, da bi odgovorni upoštevali njihove predloge za naslednje pakete ukrepov, ki bi izboljšali materialni in socialni položaj študentov. Med drugim predlagajo nadomestilo za izpad dohodka iz naslova študentskega dela ter subvencije za bivanje na trgu pri zasebnikih in nakup potrebne informacijsko-komunikacijske opreme.

6.50 Predstavniki ministrstev in NIJZ z ravnatelji srednjih šol o samotestiranju dijakov

Predstavniki ministrstva za izobraževanje, ministrstva za zdravje in NIJZ bodo danes ravnateljem srednjih šol predstavili načrt prostovoljnega samotestiranja dijakov in učencev, ki naj bi ga po napovedih zdravstvenega ministra Janeza Poklukarja začeli v drugi polovici aprila. Prihodnji teden naj bi načrt predstavili še ravnateljem osnovnih šol.

Kot je na četrtkovi novinarski konferenci povedala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, je samotestiranje poleg spoštovanja ukrepov, tedenskega testiranja zaposlenih in cepljenja dodaten ukrep, s katerim želijo zamejiti okužbe z novim koronavirusom v šolah. Ukrep je po njenih besedah dobrodošel in izrazito dobronameren.

Ministrstvo bo v prihodnjih dneh šolam posredovalo tudi informativni film, s katerim se bodo lahko učenci, dijaki, starši in zaposleni na šolah podrobno seznanili s potekom in načinom samotestiranja. Ministrica ocenjuje, da se bo po tem zanimanje dijakov in učencev za samotestiranje povečalo.

image_alt
V ponedeljek otroci spet v vrtce in šole


Testiranje bi sicer potekalo po neinvazivni metodi, z brisom zunanjega dela nosu, testi pa bi bili brezplačni. Vsak pozitivni test bodo nato preverjali še s PCR-testom. Po Poklukarjevih besedah se je v tujini, kjer takšna testiranja že izvajajo, pokazalo, da imajo testi dodatno vrednost zlasti za tiste, ki so v mehurčkih. Tam, kjer so teste izvajali enkrat na dva tedna, se je število okužb zmanjšalo za 20 odstotkov, tam, kjer so jih izvajali enkrat na teden, pa za polovico. Kjer so teste izvajali dvakrat na teden, se je število okužb po ministrovih besedah zmanjšalo tudi za 80 odstotkov.

image_alt
Veliko razlogov v prid samotestiranju


6.48 Vlada danes o ukrepih po 11-dnevnem zaprtju javnega življenja

Vlada bo danes odločala o ukrepih, ki bodo veljali prihodnji teden. Z nedeljo se namreč končuje 11-dnevno zaprtje javnega življenja. Po neuradnih informacijah naj bi veljali podobni ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa kot pred velikonočnimi prazniki. Vlada bi lahko odločala tudi o spremembah omejitev potovanja v države na rdečem seznamu.

image_alt
Ustavno sodišče začasno zadržalo prepoved potovanj


Ustavno sodišče je namreč v četrtek sprejelo pobude za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti odloka, ki omejuje prehajanje meje, ter do končne odločitve zadržalo izvrševanje tega člena. Notranji minister Aleš Hojs je v četrtek napovedal možnost zaostritve omejitev na način, ki bo omogočal prosto odhajanje ljudi iz države, vstop pa ne bo več tako preprost.

Glede omejitve gibanja v nočnem času pa je Hojs za Televizijo Slovenija napovedal možnost odprave omejitve gibanja v nočnem času. Ocenil je namreč, da je omejitev, ki jo je predlagala strokovna skupina pri ministrstvu za zdravje, ni smiselna. Ukrep, po katerem bi se v nočnem času lahko gibale skupine iz istega gospodinjstva, bi namreč nemogoče nadzirati. Notranje ministrstvo bo vladi predlagalo ukinitev ukrepa in Hojs pričakuje, da bo predlog sprejet, je v četrtek poročala Televizija Slovenija.

Že v četrtek je vlada potrdila, da se prihodnji teden v šolske klopi vračajo učenci, v vrtcih pa bo organizirano varstvo za najmlajše. Strokovna skupina pa se je na četrtkovem sestanku glede testiranja na koronavirus usklajevala tudi s šolstvom.

Ministrica, pristojna za šport, Simona Kustec je napovedala tudi težnjo po sproščanju ukrepov na področju športa. Dejala je, da je predlog, da se omogočijo tekmovanja tudi na nacionalni ravni in se sprosti rekreativna vadba.

Preberite še:

Komentarji: