Državni zbor jutri o šestnajsterici ministrov

Če bodo prisotni poslanci jutri z večino podprli seznam predlaganih ministrov, bo prisegla 13. slovenska vlada. Levica se bo glasovanja vzdržala.
 
Fotografija: Državni zbor bo na izredni seji glasoval o seznamu ministrov. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Državni zbor bo na izredni seji glasoval o seznamu ministrov. FOTO: Jure Eržen/Delo

Ljubljana – Kolegij predsednika Državnega zbora je danes soglasno sklenil, da bodo jutri poslanci na izredni seji glasovali o listi 16 ministrskih kandidatov, ki jih je predlagal Marjan Šarec, premier in predsednik stranke LMŠ. Če bodo poslanci podprli ministrsko ekipo, bo jutri Slovenija dobila 13. slovensko vlado.



Ministrski kandidati so se pristojnim odborom predstavili prejšnji teden. Čeprav so bili vsi predlagani ministri potrjeni, se je zapletlo pri kandidatu Tugomirju Kodelji, ki bi moral prevzeti vodenje ministrstva za notranje zadeve in javno upravo.

Vladno koalicijo pod vodstvom Marjana Šarca iz stranke LMŠ sestavljajo še SD, SMC, SAB in DeSUS. V 90-članskem parlamentu imajo 43 mandatov. Dogovor z Levico, ki ima devet poslancev, predvideva, da listi ministrov ne bodo nasprotovali. Se pa bodo, kot so potrdili za Delo, jutrišnjega glasovanja vzdržali, saj ne podpirajo treh ministrskih kandidatov. Razlog je tako njihovo preteklo delo kot tudi stališča, ki so jih zavzeli na matičnih odborih.

Po zaslišanju (in že med njim) so se namreč pojavljali očitki, da je njegovo znanje o področju več kot pomanjkljivo. Že dan po zaslišanju na matičnem odboru je Marjan Šarec sporočil, da umika Kodelja s seznama ministrov, nekaj dni pozneje  pa je kot novega kandidata predlagal nekdanjega urednika in direktorja občinske uprave Rudija Medveda. Matičnemu odboru se je ta predstavil v ponedeljek, potrdilo ga je devet poslancev, proti so glasovali štirje.



Seznam štirinajstih področnih ministrov in dveh ministrov brez listnice mora podpreti večina navzočih poslancev. Glasovali bodo o celotnem seznamu. Če bi se zgodilo, da seznam ne bi bil potrjen, ima predsednik vlade deset dni časa po prvem glasovanju, da predloži nov seznam kandidatov. Če tudi ta lista ni izglasovana, lahko premier predlaga glasovanje o vsakem kandidatu posebej.

Vlada lahko prevzame funkcijo, če sta imenovani več kot dve tretjini ministrov, pri čemer nista vključena ministra brez resorja. Premier ima nato znova deset dni časa, da predlaga še neimenovane ministre oziroma obvesti državni zbor, katera ministrstva bo sam začasno (ne več kot tri mesece) vodil. Vlada je potrjena, če sta imenovani več kot dve tretjini ministrov, pri čemer niso všteti ministri brez resorja.

Po glasovanju bodo ministri nove vlade zaprisegli v državnem zboru in se predvidoma še isti dan sestali na prvi seje vlade. Na njej bodo predvidoma govorili o najpomembnejših kadrovskih vprašanjih – znan naj bi bil kočno seznam državnih sekretarjev, ki bodo pomagali vodjem ministrstev.

Komentarji: