Han napovedal sestanek s SDH o državnih hotelih

Ministrstvo za gospodarstvo je namenilo 57 milijonov evrov za obnovo ali gradnjo nove turistične namestitve in s tem podprlo 58 naložbenih projektov.
Fotografija: Na ministrstvu za gospodarstvo opažajo velik porast interesa za vlaganje v glampinge. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Na ministrstvu za gospodarstvo opažajo velik porast interesa za vlaganje v glampinge. FOTO: Leon Vidic/Delo

Ministrstvo za gospodarstvo je v okviru razpisa za obnovo ali gradnjo nove turistične namestitve s 57 milijoni evrov nepovratnih sredstev podprlo 58 naložbenih projektov, s čimer bo skupaj spodbudilo za 217 milijonov evrov investicij. Med prejemniki pa ni državnih hotelskih družb, saj te niso mogle sodelovati na razpisu. Gospodarski minister Matjaž Han je zato že napovedal sestanek s SDH o prihodnosti državnih hotelov.

image_alt
Državni hoteli naj bi postali strateška naložba

Minister je povedal, da so z omenjenim razpisom podprli turistične nastanitve višje in visoke kakovosti, s čimer sledijo strategiji razvoja slovenskega turizma. »Slovenski turizem bo s tem razpisom pridobil kar 1168 novih visokokakovostnih nastanitvenih enot v hotelih, motelih, penzionih, kampih, glampingih in na turističnih kmetijah. Vse te namestitve prinašajo višjo dodano vrednost ne samo za podjetja, ampak s tem tudi za zaposlene, lokalno okolje in celoten turizem,« je dejal Han.

Zaradi zmanjšanja sredstev v okviru Načrta za okrevanje in odpornost je bilo na voljo za enajst milijonov manj sredstev. Med izbranimi projekti gre pri 25 za popolno prenovo, 33 pa je novogradenj. Največ bo šlo za 20 hotelov, ki bodo prejeli 41 milijonov evrov, podprli bodo še 17 penzionov, 12 glampingov, šest gostišč in tri turistične kmetije. Daleč največ subvencij, skoraj 42 milijonov evrov, bo namenjenih za vzhodno Slovenijo. Med največjimi prejemniki subvencij – okoli 1,8 milijona evrov – so Ribniška koča Hut&Village, Glapming Suhi vrh, Nature Retreat, Kneipp Naturhotel Snovik, Glamping Kranjska Gora, Hotel eVino v Kapeli, Hotel Slon, hotel Žički dvor, hotel Narcis v Banovcih, Spa hotel Rimski vrelec in Art hotel.

Brez strategije za državne hotele

Kot smo že poročali, na omenjenem razpisu zaradi evropskih pravil niso mogle sodelovati državne turistične družbe, ki imajo v lasti velik del hotelskih zmogljivosti v državi. Država je namreč v zadnjih petih letih dodatno podržavila hotele, ni pa sprejela strategije prihodnjega upravljanja zanje. Minister Han je na vprašanje Dela odgovoril, da se zavedajo te težave in da bo v prihodnjih dneh s Slovenskih državnim holdingom (SDH) imel sestanek o tem. Kot je razumeti ministra, pa se zavzema, da bi hotele dali upravljati zunanjim izvajalcem. »Dobro je, da so objekti ostali v državni lasti, vendar vedno bolj razmišljam, da jih je treba dati v upravljanje,« je dejal Han, ki, kot pravi, opaža vse večje razlike med zasebnimi in državnimi turističnimi ponudniki.

Razpis za nastanitve pa ni edini, prek katerega ministrstvo spodbuja naložbe v turizmu. Skupaj s preteklima razpisoma za gorske centre in turistične namestitve ter javno turistično infrastrukturo pa je ministrstvo lani in letos v slovenskem turizmu s 142 milijoni evropskih in državnih sredstev spodbudilo za kar 359 milijonov investicij.

Načrtovani razpisi

Trenutno je odprt javni razpis za zelene sheme v višini milijona evrov, v letih 2024 in 2025 pa bo ministrstvo objavilo še dva javna razpisa iz nove kohezijske ovojnice v višini 21,9 milijona evrov. Ta dva razpisa bosta predvidoma namenjena za razvoj turizma v turističnih destinacijah ter razvoj turističnih atrakcij in produktov, povezanih z objekti kulturne dediščine.

Komentarji: