Kljub odloku v ambulanti za voznike invalide še naprej stavkajo

Stališče stavkovnega zbora zdravnikov v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča je, da sledijo mnenju sindikata Fides.
Fotografija: Vlada je prejšnji četrtek sprejela odlok, s katerim je določila zdravniške storitve, ki jih morajo zdravniki opravljati v času stavke zdravniškega sindikata Fides. FOTO: Depositphotos
Odpri galerijo
Vlada je prejšnji četrtek sprejela odlok, s katerim je določila zdravniške storitve, ki jih morajo zdravniki opravljati v času stavke zdravniškega sindikata Fides. FOTO: Depositphotos

Stavkovni zbor zdravnikov v URI Soča je odločil, da bo sledil mnenju sindikata Fides, ki pravi, da je vladni odlok o opravljanju zdravniške službe v času stavke neustaven in nezakonit. Pri tem bodo počakali odločitev sodišča. V ambulanti za voznike s posebnimi potrebami bodo tako še naprej obravnavali le paciente, ki so stari do 18 in nad 65 let.

Stališče stavkovnega zbora zdravnikov v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu (URI) Soča, da sledijo mnenju sindikata Fides, velja za vse zdravniške obravnave v URI Soča, ki se opravljajo v skladu z zakonom o stavki, so za STA pojasnili na inštitutu.

image_alt
Vlada naj sprejme odlok za podaljšanje dovoljenj

V bolnišničnih oddelkih tako sprejemajo vse paciente, stare do 18 in starejše od 65 let, pa tudi tiste, ki so neposredno premeščeni iz bolnišnic (ne glede na starost). V ambulantah pregledajo vse naročene paciente, stare do 18 in nad 65 let, opravijo vse triažne preglede, izvedejo posege, pri katerih bi opustitev obravnave lahko privedla do poslabšanja zdravstvenega stanja (na primer zdravljenje spastičnosti). Pregledajo tudi vse, ki so prednostno naročeni na ocenjevalno-triažni postopek v ambulanti za kronično bolečino, so poudarili.

Čakajoč na vozniška dovoljenja

Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije je že pred časom opozoril, da zaradi zdravniške stavke ambulanta za voznike s posebnimi potrebami URI Soča deluje v omejenem obsegu. Vlada je nato prejšnji četrtek sprejela odlok, s katerim je določila zdravniške storitve, ki jih morajo zdravniki opravljati v času stavke zdravniškega sindikata Fides.

Kot je bilo razumeti ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel, bodo po novem morali zdravniki opravljati tudi zdravniške preglede invalidov, ki jih ti potrebujejo za podaljšanje veljavnosti vozniških dovoljenj.

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides stavka od 15. januarja. Zahteva ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Glavni stavkovni odbor Fidesa je danes sklenil, da na ustavno sodišče vloži zahtevo za presojo ustavnosti in zakonitosti odloka o opravljanju zdravniške službe v času stavke, ki ga je prejšnji teden sprejela vlada. Ocenjujejo namreč, da je odlok nezakonit in neustaven, saj posega v ustavno in zakonsko urejeno pravico do stavke.

Preberite še:

Komentarji: