67-letni osumljenki iz zavoda Kengurujčki grozi zaporna kazen do treh let

Osumljenki ni bila odvzeta prostost in se ne nahaja v priporu, so potrdili na PU Ljubljana.
Fotografija: Zavod Kengurujčki so po aferi zaprli. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Zavod Kengurujčki so po aferi zaprli. FOTO: Marko Feist

Kriminalisti Policijske uprave (PU) Ljubljana so zaključili kriminalistično preiskavo v povezavi z nekaterimi nepravilnostmi v enem izmed zavodov z dejavnostjo varstva predšolskih otrok na območju Ljubljane. Preiskavo je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani. Do kakšnih izsledkov so se dokopali kriminalisti?

67-letna osumljenka je med 1. oktobrom 2017 in 28. septembrom 2018 v zavodu opravljala delo varuške, kljub temu da za to ni imela niti ustreznega strokovnega znanja niti izobrazbe, je na začetku tiskovne konference pojasnil Valter Zrinski, vodja oddelka za splošno kriminaliteto v Sektorju kriminalistične policije PU Ljubljana. 

»Vloga osumljene bi morali biti le priprava hrane za otroke ter nekatera druga hišna opravila. A je to osumljenka kršila, določala, kdaj in kako se bodo izvajale dejavnosti varstva, pri tem pa zavračala strokovne predloge in nasvete varuške. Slednja je bila tako podrejena vodenju osumljenke,« je dodal Zrinski. 



67-letnica je tako osumljena, da je pri delu huje kršila svoje dolžnosti, z nekaterimi otroki neprimerno komunicirala, prepovedala svobodno izbiro, koliko bodo pojedli, ter nekatere tudi prisilno hranila. Valter Zrinski je povedal, da pri hranjenju otrok ni uporabila pozitivnih vzgojnih metod in sredstev, za nekatere malčke pa je uporabila neetične in strokovno nesprejemljive metode uspavanja.

Proti osumljenki je bila podana kazenska ovadba zaradi utemeljenega suma zanemarjanja v škodo desetih otrok. Grozi ji kazen do treh let zapora. 


Otroke prisilno hranili in jih zavijali v rjuho


Spomnimo – septembra lani je javnost pretresel posnetek, ki ga je v zavodu Kengurujčki posnela ena od vzgojiteljic. Na Vrhovcih, kjer je imel zavod svoje prostore, so z malčki ravnali kruto in skrajno neprimerno. Prisilno so jih hranili, da se ne bi slišalo njihovega joka, so jih prisilno pomirjali z zavijanjem v rjuhe, čez najbolj glasne so celo položili vzmetnico. Nemudoma so se pojavila vprašanja, kaj so ob takšnem surovem ravnanju počele nadzorne službe, očitki so se usmerili v Inšpektorat RS za šolstvo. 



Kasneje se je izkazalo, da so inšpektorji zavod Kengurujčki obiskali že leta 2015. V nadzoru so ugotovili, da tam ne opravljajo dejavnosti varstva otrok, pač pa imajo za to pogodbe s štirimi podizvajalci. Ena od podizvajalk se je nato vpisala v razvid varuhov pri ministrstvu, a je leta 2017 po podatkih ministrstva svoj s. p. ukinila.

Preostali trije pozneje po besedah Tomaža Rozmana, ki je po izbruhu afere izgubil položaj glavnega šolskega inšpektorja, te dejavnosti v zavodu niso več opravljali.

Kot je v začetku oktobra pojasnjeval Rozman, so enemu od njih že leta 2015 prepovedali opravljati dejavnost, pri drugi izvajalki pa so ugotovili, da krši normative, torej varuje več otrok, kot je bilo dovoljeno. Pri vseh so nadzor pozneje tudi ponovili in preverjali upoštevanje ukrepov, je takrat dodal Rozman.

Kaj vse so doživljali mali varovanci? FOTO: Shutterstock
Kaj vse so doživljali mali varovanci? FOTO: Shutterstock


Obenem je opozoril še na kadrovsko podhranjenost in del krivde za dogajanje pripisal tudi temu: »Zasebniki lahko marsikaj registrirajo, mi pa zaradi majhnega števila inšpektorjev na terenu težko preverjamo, kaj dejansko izvajajo,« je izjavil oktobra. 

Zasebni zavod Kengurujčki je takoj po razkritju, kako ravnajo z otroki, zaprl svoja vrata, saj so pretreseni starši potomce nemudoma izpisali. Dogodke so obsodili številni politiki, tudi minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, ki je na družbenem omrežju twitter zapisal: »Odločno obsojam nelegalne prakse na področju varovanja otrok in starše pozivam, naj pred vpisom otroka v zasebno varstvo pridobijo vse potrebne informacije. Na MIZŠ smo vam na voljo.«

Komentarji: