Ključen za odpoved kmečkih protestov je protokol o vodnih zadrževalnikih

Predstavniki kmečkih organizacij so zadovoljni z novo ministrico, podpisali so dogovor o tvornem sodelovanju.
Fotografija: Kmetje bodo z novimi protesti počakali mesec dni. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Kmetje bodo z novimi protesti počakali mesec dni. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Šest predstavnikov kmečkih organizacij je konec tedna intenzivno sestankovalo in se odločilo, da veliki kmečki protest, ki so ga napovedali za jutri v Ljubljani, za zdaj prekličejo. Kmetijska ministrica jim je namreč v petek dala na mizo nekaj predlogov, kmetje pa so pripravljeni počakati, ali bo vlada svoje obljube tudi uresničila, je včeraj zvečer poročal portal N1.

Na današnji tiskovni konferenci so pojasnili, da so pri svojih organih izglasovali odpoved protestov in podpisali sporazum o tvornem sodelovanju, da pa se lahko vseeno zgodijo kakšne »solo« akcije posameznih kmetov. Ključen argument za odpoved protesta je bilo, da so se z ministrstvom za naravne vire in prostor dogovorili o protokolu okoli vodne infrastrukture pri vodnih zadrževalnikih in drugi infrastrukturi, ki posega na kmetijska zemljišča na način, da se ščiti najboljša kmetijska zemljišča.

Nejasno ostaja, kako bo s plačilom pristojbin za gozdne ceste, kjer vlada še ni ponudila predloga. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Nejasno ostaja, kako bo s plačilom pristojbin za gozdne ceste, kjer vlada še ni ponudila predloga. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Vlada je po poročanju N1 kmetom obljubila, da bo material, ki ga naplavi voda med poplavami, z njihovih njiv odstranila država ali jim, če to ne bo šlo, za »pospravljanje« po poplavah povrnila stroške.

Poleg tega so se dogovorili, da bodo tudi vsi novi kmetje lahko vstopili v petletne kmetijske programe. Kot so dejali, so dobili tudi zavezo, da bodo sodelovali pri zakonu o dohodnini, kjer je ključna obdavčitev kmetov, ki pridelujejo na območjih, ki so za pridelavo težka. 

Če prvih rezultatov v mesecu dni ne bo, pa bo grožnja za velikim kmečkim protestom spet aktualna. Če vlada ne bo uresničila petkovih obljub, pa bo protest prej ali slej, je dejal.

Kmetje so se z vladnimi predstavniki pogovarjali tudi o odstrelu zveri. Na mizi naj bi bil predlog, da bi v Sloveniji začeli načrtovati populacijo volka, na podoben način, kot to poteka pri medvedih.

Nejasno medtem ostaja, kako bo s plačilom pristojbin za gozdne ceste, kjer vlada še ni ponudila predloga. Ustavno sodišče namreč pravi, da dokler ne bo nepremičninskega davka, se 14,7-odsotna stopnja ne more spreminjati. Kmečke organizacije, ki so sodelovale na tiskovni konferenci, pravijo, da bodo do konca leta delali na bolj pravični obdavčitvi - kajti pristojbine za gozdne ceste plačujejo le lastniki, uporabljajo pa jih vsi, a da bo dogovora prej kot naslednje leto ne pričakujejo.

Preberite še:

Komentarji: