SDS pred vložitvijo interpelacije: Računalniki še nimajo operacijskega sistema

Predvidoma jutri bodo v največji opozicijski stranki vložili interpelacijo proti ministrici za digitalizacijo Emiliji Stojmenovi Duh. Odstopila ne bo.
Fotografija: Znano je, da so v največji opozicijski stranki kritični do večjega nakupa računalnikov. Ministrica interpelacijo vidi kot priložnost za predstavitev vseh dejstev. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Znano je, da so v največji opozicijski stranki kritični do večjega nakupa računalnikov. Ministrica interpelacijo vidi kot priložnost za predstavitev vseh dejstev. FOTO: Blaž Samec/Delo

Predvidoma jutri bodo glede na napoved poslanca SDS Tomaža Lisca v največji opozicijski stranki vložili interpelacijo proti ministrici za digitalizacijo Emiliji Stojmenovi Duh, ki je bedela nad nakupom 13.000 prenosnih računalnikov. A način, kako naj bi jih delili med vrtce, osnovne šole, otroke iz socialno ogroženih družin ter prizadete v poplavah, še ni jasen. Razdelili so jih le 39. Računalniki pa tako ostajajo v skladišču v Logatcu, za katerega ministrstvo plačuje okoli 2500 evrov mesečne najemnine.

Lisec pa je izpostavil tudi, da računalniki, vredni 6,5 milijona evrov, sploh še nimajo naloženega operacijskega sistema in protivirusne zaščite. »To bo gotovo prineslo še dodatne stroške za nekoga,« je še dejal. Vprašanja o tem smo na Delu na ministrstvo za digitalizacijo naslovili že pred dnevi, a nanje (še) niso odgovorili. 

V torek je ministrica v oddaji 24 ur zvečer na POP TV v prvem odzivu na napoved interpelacije zatrdila, da bodo računalnike razdelili kmalu. FOTO: Črt Piksi/Delo
V torek je ministrica v oddaji 24 ur zvečer na POP TV v prvem odzivu na napoved interpelacije zatrdila, da bodo računalnike razdelili kmalu. FOTO: Črt Piksi/Delo
Kot je še dejal Lisec, so na ministrico doslej naslovili tri poslanska vprašanja, njeni odgovori pa niso bili prepričljivi – vsebovali so menda celo zavajanja in laži. O tem nakupu so želeli nato razpravljati še na nujni seji odbora za notranjo politiko, javno upravo in lokalno samoupravo ter odbora za izobraževanje, znanost in mladino, a sta jih vodilna iz vrst Gibanja Svoboda zavrnila. Zato so se odločili za vložitev interpelacije, četudi so jo s sklepi pozivali k odstopu. 

»Žalosti nas dejstvo, da ministrica ne prevzame odgovornosti, pri tem pa druge obtožuje šlamastike in fiaska pri svojem delu. Sklicuje se na ministrstvo za izobraževanje in ministrstvo za delo, javni sklad, obtožuje tudi občine, da niso resno pristopile k njenemu pozivu,« je dejal poslanec SDS in zavrnil njeno sklicevanje na sistemski zakon pri nakupu prenosnih računalnikov, ki nimajo naloženega niti operacijskega sistema. Slediti bi morala uredba, s katero bi bil vzpostavljen mehanizem za razdeljevanje računalnikov, a kot je navedel Lisec, ta ni bila sprejeta do predvidenega 1. januarja letos.

A po dosedanjih merilih bi opremo lahko zagotovili le 2,6 odstotka upravičencem, zato zdaj v njeni stranki Gibanje Svoboda napovedujejo spremembo zakona, ki bo zagotovila, da bo kupljene računalnike dobila ožja skupina upravičencev, in sicer tisti, ki jih po besedah ministrice tudi najbolj potrebujejo. Delitev bi tako lahko začeli aprila.

»Gotovo bomo kritično pretresli celotno delo ministrice in njene ekipe,« je komentiral Janez Cigler Kralj, vodja poslancev NSi, v kateri so prav tako na dveh sejah komisije za nadzor javnih financ, ki jo vodijo, že kritizirali 6,5-milijonski nakup prenosnih računalnikov. Njeno razrešitev pa bodo podprli.

Za njeno usodo bo ključna opredelitev koalicijskih strank, v katerih pa danes njenega dela bolj ko ne niso javno komentirali, tudi zato, ker še vedno ni gotova usoda še ene članice vlade – ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan. Na vprašanje, kdaj bodo vložili že napovedano interpelacijo zaradi nakupa sodne stavbe na Litijski cesti zoper njo, je poslanec SDS dejal, da so se glede na njene osebne okoliščine – smrt v družini – odločili, da počakajo.

O obeh je v koaliciji mogoče slišati, kar nekaj kritik, zato bo prej ali slej moral ugibanja o njunem položaju v vladi prekiniti predsednik vlade Robert Golob sam. Na vprašanje, ali še uživata podporo predsednika vlade, v njegovem kabinetu včeraj niso odgovorili. Na vprašanje o njegovem zaupanju in zaupanju koalicije pa je Emilija Stojmenova Duh odgovorila, da v koaliciji od nje za zdaj še nihče ni zahteval kakršnegakoli odstopa. O njem tudi ne razmišlja. Na interpelaciji naj bi svoje delo natančno pojasnila, očitek o neodgovornem delovanju pa jo zabava, saj ji ga očita stran, ki je namenila 29 milijonov evrov za digitalne bone.

Na očitke SDS, da računalniki niti nimajo naloženih operacijskih sistemov, je ministrica odgovorila, da gre za premišljeno potezo. Med upravičenci so namreč različne skupine ljudi s posebnimi potrebami, ki so jih opozarjali, da potrebujejo različne programe. Za urejanje tehnično-administrstivnih in logističnih zadev bo sicer določen zunanji izvajalec.

Preberite še:

Komentarji: