Socialni demokrati v boj z evroposlanko, poslancema, županom in državno sekretarko

Strankino predsedstvo potrdilo kandidatno listo. Po prvih anketah sodeč se jim v Bruslju obeta eno poslansko mesto.
Fotografija: Kandidatom bodo dokončno zeleno luč dali na marčevski volilni konvenciji. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Kandidatom bodo dokončno zeleno luč dali na marčevski volilni konvenciji. FOTO: Blaž Samec/Delo

Ljubljana – Predsedstvo Socialnih demokratov, stranke, ki si jih po objavljeni prvi uradni projekciji, v Bruslju ponovno obeta en sedež, je danes tudi uradno potrdilo svoje kandidate za evropske volitve. Dokončni pečat bodo dobili na volilni konvenciji, ki bo prihodnji mesec. Mesto nosilke si je prislužila Tanja Fajon, ki že dva mandata opravlja funkcijo evropske poslanke.

Nižja mesta bosta zasedla domača poslanca Matjaž Nemec (tudi strankin podpredsednik) in Milan Brglez, državna sekretarka na pravosodnem ministrstvu Dominika Švarc Pipan, svetovalka predsednika državnega zbora za mednarodne zadeve Neva Grašič, nekdanji dolgoletni direktor centra za rehabilitacijo Soča Franc Hočevar in murskosoboški župan Aleksander Jevšek. Uvrstitev na volitvah v Evropski parlament sicer ni ključnega pomena, saj je lahko vsakdo od kandidatov izvoljen s preferenčnim glasom.  
 

Proti zapiranju celine


»Na podlagi krvave druge svetovne vojne, zmagovite zavezniške koalicije proti fašizmu in nacizmu, je nastala moderna Evropa. Evropa, ki daje človeka v prvi plan, Evropa, ki je govorila o solidarnosti, razumevanju in sodelovanju med narodi. EU, kakršna je sedaj, vodena pod diktatom EPP, ni uspela reševati nastalih težav. Velika moč EU kleca pred pohlepom in napačnimi idejami, Evropa se zapira. Meje, ki jih ni več bilo, se ponovno pojavljajo. Socialni demokrati ne pristajamo na takšno Evropo,« je uvodoma dejal predsednik stranke Dejan Židan.

»Hočem drugačno Evropo, Evropo, ki bo spet demokratična, simbol povezovanja narodov, ki bo prinašala mir in blaginjo,« je svojo ponovno kandidaturo za sedež v Evropskem parlamentu pojasnila nosilka liste. Poudarila je, da na volitve vodi izjemno ekipo, ki gre na zmago.


 

Fajonova še po tretji mandat


Tanja Fajon izstopa med slovenskimi evroposlanci, <a href=saj je po svoji aktivnosti v zgornjih sedmih odstotkih vseh 751 poslancev. FOTO: Blaž Samec/Delo" img_id="1593682"/>
Tanja Fajon izstopa med slovenskimi evroposlanci, saj je po svoji aktivnosti v zgornjih sedmih odstotkih vseh 751 poslancev. FOTO: Blaž Samec/Delo
Poslanka je bila na prejšnjih volitvah pred petimi leti izvoljena s preferenčnimi glasovi in je močno premagala tedanjega predsednika stranke Igorja Lukšiča, nosilca liste. Od 32.484 glasov, ki jih je prejela stranke, so ji volivci namenili 11.691 glasov.

Podpredsednica politične skupine Socialistov in demokratov (S&D) v Evropskem parlamentu je postala v svojem drugem mandatu leta 2014. Trenutno končuje svoj drugi poslanski mandat, v katerem vodi dve delovni skupini stranke za boj proti ekstremizmu in terorizmu.

Pred tem je bila dolgoletna dopisnica RTV Slovenija v Bruslju, medijske izkušnje si je diplomirana novinarka nabirala tudi drugod. Podiplomski študij mednarodne politike je zaključila na pariški univerzi. Na domačih tleh je podpredsednica SD, prav tako vodi strankin odbor za zunanje zadeve.
 

Na listi uveljavljena politična imena


FOTO: Sašo Radej
FOTO: Sašo Radej


FOTO: Uroš Hočevar/Delo
FOTO: Uroš Hočevar/Delo


FOTO: Uroš Hočevar/Delo
FOTO: Uroš Hočevar/Delo


FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo


FOTO: Roman Šipić/Delo
FOTO: Roman Šipić/Delo


FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo





FOTO: Jože Žerdin/Delo
FOTO: Jože Žerdin/Delo

Preberite še:

Komentarji: