SV: plače polovico nižje, krediti ostajajo

Drastični rez v plače pred poldrugim letom ima resne posledice.

Objavljeno
19. december 2013 20.52
Dejan Karba, Murska Sobota
Dejan Karba, Murska Sobota

Ljubljana – Z obrambnega ministrstva (Mors) so včeraj vendarle poslali odgovor na naša vprašanja o vzrokih za to, da ima več sto vojakov blokirane osebne račune na bankah. Naše pisanje o finančnih težavah vojakov so delno potrdili, nekaterih podatkov pa nimajo.

Evidence obrambnega ministrstva potrjujejo, da se povečuje število vojakov, ki z nadurnim delom kompenzirajo petkovo odsotnost z dela, ker čez podaljšane vikende opravljajo razna priložnostna fizična dela.

»Na podlagi analize, opravljene za oktober 2013, ugotavljamo, da je ob petkih presežek ur nad delovno obveznostjo v obliki celodnevne odsotnosti koristilo 1233 pripadnikov Slovenske vojske.« Pri tem povejmo, da stalna sestava SV šteje nekaj več kot 7000 ljudi, od tega je vojakov nekaj več kot 3000.

So pa na ministrstvu še vedno skrivnostni glede podatkov o blokiranih osebnih računih, češ da jih nimajo na voljo. »Imetnik blokiranega računa pa verjetno ne more prosto razpolagati s sredstvi, ki smo jih nakazali na njegov osebni račun.« Težav z nakazili, zatrjujejo na Morsu, nimajo.

Vojaki, s katerimi smo govorili (in o tem ta teden tudi poročali), zatrjujejo drugače. Nekateri celo omenjajo, da jim je pri odpiranju računov pri drugih bankah med drugimi pomagal vodja računovodske službe na Morsu Bernard Bradeško. Pogovora z njim nam služba za odnose z javnostjo na Morsu ni omogočila, je pa z njim govoril predsednik Sindikata vojakov Slovenije Gvido Novak: »Primere, ko je banka vojaku v celoti zaprla bančni račun, v SV imamo in Bernard Bradeško jih dobro pozna.« Po Novakovem zatrjevanju je Bradeško »celo sam pomagal reševati tovrstne težave, zato se mi zdi čudno, da se Mors ni opredelil do številke 500 blokiranih računov. Šef računovodstva Bradeško to zagotovo lahko potrdi.«

Predstavnika Sindikata ministrstva za obrambo Darko Milenkovič in Marjan Lah ost krivde za sedanje finančno stanje vojske usmerjata proti ministru za javno upravo Gregorju Virantu. Obrambni sistem, opozarjata, potrebuje lastno plačno politiko in bi nujno moral iz javnega sektorja. »V bistvu stvari vse od leta 1994 ne delujejo, kot bi morale. Vse odtlej je obrambni minister talec vladnih politik, ki obrambnemu resorju nesorazmerno režejo sredstva.« Z nekoč skoraj 500 milijonov evrov je obrambni proračun zmanjšan za polovico. Zaradi drastičnega rezanja pred letom in pol so se se plače vojakom znižale za polovico, ostali so tudi brez potnih stroškov.

»Krediti izpred let, odobreni na takratni višini neto plač, pa ostajajo. Žal je že nekaj pripadnikov zaradi tega moralo v osebne stečaje, ki se bodo v prihodnjem letu nadaljevali.« Pospešeno. Po besedah Laha in Milenkoviča odhajajo predvsem kakovostni kadri, v katere je sistem vložil ogromno sredstev.