Sviz od danes med članstvom meri podporo za stavko

Člani imajo teden dni časa za opredeljevanje o februarski splošni stavki v izobraževanju.

S. H.
sre, 06.12.2017, 06:00
Povprečna plača na delovnih mestih v izobraževanju, za katera se zahteva univerzitetna izobrazba, je več kot 500 evrov bruto nižja od povprečne plače zaposlenih z enako izobrazbo v državni upravi.     

Sindikat vzgoje, izobraževanje, znanosti in kulture (Sviz) bo od danes pa vse do 13. decembra na 767 zavodih, kjer deluje, izvajal opredeljevanje o stavki. Predsednica glavnega odbora sindikata, ki se je prejšnji teden že preimenoval v stavkovni odbor, Jelka Velički, je prepričana, da bo članstvo stavko podprlo. Medtem ko je opredeljevanje o njej dolžnost vsakega izmed 37.000 članov, pa bodo k opredeljevanju povabili tudi nečlane.  

Če jo bo izglasovala več kot polovica zavodov s področja vzgoje in izobraževanja, kjer je sindikat organiziran, bodo 14. februarja sprva izvedli enodnevno stavko. Ob koncu dneva bo stavkovni odbor − tudi na podlagi signalov, ki jih bodo prejeli od vlade − odločil o nadaljnjih aktivnostih.

Med stavkovne zahteve so prejšnji teden uvrstili povečanje proračunskih sredstev za izobraževanje, zvišanje plač zaposlenih - vse od vrtca do univerze - in ustrezno vrednotenje razredniškega dela. Pristojne so pozvali naj takoj začnejo pogajanja o zvišanju plač ter ponovno vzpostavijo »porušena razmerja v plačah med zaposlenimi v izobraževanju, zdravstvu in državni upravi«.

Med drugim v prihodnjem letu zahtevajo tudi izplačilo letnega regresa v višini 1200 evrov bruto za vse zaposlene, ki prejemajo minimalno plačo ali manj kot to.

Na ministrstvu za javno upravo so v ponedeljek ponovili, da vlada spoštuje vse zaveze iz dogovorov in stavkovnih sporazumov ter želi narediti korak naprej in pričeti pogajanja o primerljivosti plač z zdravniškimi. Tudi zato menijo, da so napovedi stavke - tako Sviza kot Počivavškove pogajalske skupine reprezentativnih sindikatov javnega sektorja - »nenavadne in nerazumne«, zlasti ob dejstvu, da vlada že tako ali tako sprošča varčevalne ukrepe. Tudi zato so se v javnem sektorju plače že povišale.  

Prijavi sovražni govor