Trgovine z ljudmi v Sloveniji verjetno več, kot kažejo uradne številke

Svet Evrope priporoča, da se bolj posvetimo problematiki trgovine z ljudmi.

pet, 17.01.2014, 15:37

O trgovini z ljudmi v Sloveniji in po svetu

Po podatkih organizacije Walk Free je na svetu zasužnjenih kar 30 milijonov ljudi, v Sloveniji med 7000 in 7800. Slovenski koordinator za boj proti trgovini z ljudmi Sandi Čurin meni, da je številka le nekoliko pretirana in predvideva, da so aktivisti organizacije v statistiko všteli tudi poročila o kršenju delavskih pravic.

Problematiko trgovine z ljudmi v Sloveniji in po svetu smo na Delu podrobno spremljali preteklo leto. Izbrane prispevke o trgovini z ljudmi si lahko preberete v Dosjeju: Trgovina z ljudmi.

Bruselj - Uradne številke o trgovini z ljudmi v Sloveniji verjetno ne izražajo prave razsežnosti problema, so danes sporočili iz Sveta Evrope ob objavi prvega poročila o Sloveniji. Slovenija ima, navajajo, pomanjkljiv sistem identifikacije žrtev, nezadostno osveščenost in premajhno osredotočenost na druge vidike, kot je spolno izkoriščanje.

Slovenija bi morala boju proti trgovini z ljudmi posvetiti več pozornosti, so zapisali v skupini strokovnjakov Sveta Evrope za ukrepanje proti trgovini z ljudmi (Greta).  Predvsem bi morali več pozornosti nameniti trgovini z ljudmi z namenom izkoriščanja na trgu dela, trgovini z otroki in ljudmi iz ranljivih skupin, vključno z Romi, ter trgovini z ljudmi znotraj Slovenije, poudarjajo v poročilu.

Da je eden izmed najpomembnejših problemov pomanjkljiv sistem identifikacije žrtev, je danes v pogovoru z STA izpostavil tudi tiskovni predstavnik Sveta Evrope v Bruslju Andrew Cutting.

Problem je podcenjen

»Ta sistem v Sloveniji še ni formaliziran, kar je eden od razlogov, da so številke o uradno identificiranih žrtvah precej nizke. Menimo, da te številke morda ne izražajo prave razsežnosti problema,« je ocenil.

V letu 2010 je bilo po podatkih iz poročila v Sloveniji uradno identificiranih 33 žrtev trgovine z ljudmi, v letu 2011 jih je bilo 21, leta 2012 le štiri, v prvem polletju lanskega leta pa 32.

Če pogledamo poročilo o Srbiji, objavljeno v četrtek, vidimo, da je bilo v Srbiji v letu 2012 uradno identificiranih 79 žrtev trgovine z ljudmi, v Sloveniji pa le štiri, je ponazoril problem Cutting.

Pri tem je izpostavil, da je sicer zaradi različnih statistik in njihovih tolmačenj ter različnih položajev držav - nekatere so predvsem države izvora, druge prehoda, tretje predvsem ciljne države - države med seboj težko neposredno primerjati.

A čeprav Slovenije, ki je predvsem država prehoda in ciljna država, ni mogoče neposredno primerjati z drugimi, je očitno, da ima probleme, ki jih je treba nasloviti. »Menimo, da je razsežnost problema morda podcenjena,« je še enkrat poudaril.

Med 21 žrtvami, osem Slovenk

V letu 2011 je bilo med 21 identificiranimi žrtvami osem Slovenk, ki so bile žrtve trgovine z ljudmi z namenom spolnega izkoriščanja znotraj Slovenije, zato v Svetu Evrope slovenske oblasti pozivajo tudi, naj več pozornosti posvetijo temu problemu.

Ta problem smo zaznali v več državah, ne le v Sloveniji, je pojasnil Cutting. Boj proti trgovini z ljudmi je zelo osredotočen na spolno izkoriščanje in mednarodno dejavnost, a podatki, ki jih dobivamo od nevladnih organizacij in policije, kažejo, da je vse več tudi trgovanja z ljudmi znotraj posamezne države, tako da je to problem, ki mu je treba posvetiti precejšnjo pozornost, je opozoril.

V Svetu Evrope bodo izvajanje priporočil pozorno spremljali. Čez tri ali štiri leta je mogoče pričakovati drugo poročilo o razmerah v Sloveniji, v katerem bodo preučili, ali so slovenske oblasti priporočila upoštevale.

To je prvo poročilo o Sloveniji, saj konvencija Sveta Evrope o ukrepanju proti trgovini z ljudmi velja šele od avgusta 2009. Od 41 držav, ki so podpisale konvencijo, je Svet Evrope doslej pregledal razmere v približno 30 državah, je še pojasnil Cutting.

***

Kaj je trgovina z ljudmi?

V iskanju zaslužka pahnjene v prostitucijo

Trgovina z ljudmi: Zakonodaja naj se prilagodi razmeram

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
2 komentarja
Super palček

Punce gredo takoj za novim modnim kreatorjem, brez preverjanja. Rade štopajo, vstopijo v avto, brez
preverjanja. Ne mi praviti, da so punce neumne-naivne. Dobro ve, da jo lahko čaka sex. Enim je to všeč.
Le, da jih naša zafrustrirana krščanska kultura obsoja. In, od tu pride sramota punci. Argument: Moški
ima lahko 100 žensk, pa ni obsojen. Ako pa ima ženska 100 moških, pa rečejo, da je kurba.

17. januar 2014, ob 16:58:12
Super palček

Ne gledati samo skozi ene oči. Tudi so ženske, ki se same ponujajo v porno industrijo. Tako, da je njih
plača vedno manjša. Ne se mi neumnega delat. To je posledica konkurence med delavkami. Ženske
se dobro zavedajo, da jih moški radi vidimo. In to lahko izkoristijo, poleg se pa napravijo nedolžne v
obliki solzavih zgodb. Obe plati medalje sta.

17. januar 2014, ob 16:43:17
2 komentarja
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej