UKC: Niso vsi koruptivni

Korupcija ni glavni problem zdravstva, ključna težava je dvakrat manj denarja za zdravstvo kot v razviti Evropi.

Objavljeno
09. januar 2014 19.46
mpi*Klinicni center
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika

Ljubljana – »Zdravstva ne obvladuje 'mafija' in niso vsi v zdravstvu koruptivni. Korupcija, o kateri se javno veliko govori, ni glavni problem,« je med drugim zapisano v stališču širšega vodstva UKC – poslovnega odbora s približno 80 člani, ki vodi 7713-članski kolektiv.

»Ključna težava je, da namenimo v Sloveniji za zdravstvo dvakrat manj denarja kot razvita Evropa, kar vse zdravstvene delavce potiska v kot. Tudi zato bi bilo treba takoj začeti pravo reformo zdravstva,« sporoča poslovni odbor UKC javnosti v zvezi s korupcijo, zaradi katere je bila pred tremi tedni izvedena obsežna kriminalistična akcija. Spomnimo, kriminalisti so preiskali 14 oseb, med njimi šest zdravnikov in dve vodji lekarn ter dobavitelje.

Dva zdravnika sta bila iz UKC Ljubljana. Medtem ko so kriminalisti vsem preiskanim očitali dajanje ali sprejemanje podkupnin na lastne račune, je bil ortoped prof. dr. Vane Antolič iz UKC pridržan in preiskan, čeprav mu obtožnica ni očitala niti prejemanja niti dajanja denarja. Iz UKC Ljubljana je bil v preiskavi še nevroradiolog Zoran Miloševič. Kot smo izvedeli, imajo menda kriminalisti na muhi v UKC še 13 zdravnikov, torej en odstotek od približno 1200 zdravnikov.

Ukrepi proti korupciji

»Poslovni odbor je na zadnji seji ostro obsodil korupcijo, ki jo v UKC Ljubljana preprečujejo, in spregovoril o vrsti ukrepov, ki jih bodo še dodelali in dosledno izvajali. Poslovni odbor je prepričan, da ob vse težji situaciji v zdravstvu – finančnem pomanjkanju in omejitvam zaposlovanja – korupcija ni glavni problem. Razpravljal je o aktualni problematiki v luči poročanja preteklih tednov, ko so organi pregona začeli razkrivati korupcijo v zdravstvu. Ponovno hočemo poudariti, da si prizadevamo za popolno omejitev korupcijskih dejanj in da vodstvo ta ostro obsoja.

Člani so presenečeni in nezadovoljni, ker vsi tisti, ki so imeli možnosti, da bi v boju proti korupciji naredili veliko oziroma več in tega niso storili, zdaj v javnosti govorijo, da jim to ni bilo omogočeno,« sporoča poslovni odbor javnosti.

Generalni direktor Simon Vrhunec je vse člane poslovnega odbora pozval, naj tudi sami aktivno s svojimi in s predlogi sodelavcev delujejo za dokončno zmanjšanje korupcijskih tveganj. Z novim strokovnim direktorjem prof. dr. Sergejem Hojkerjem sta se v skupnem programu zavezala, da bosta dala pri javnih razpisih večjo težo strokovnemu svetu. Poglavitno vodilo delovanja UKC je pregledno poslovanje. Za ta namen so že leta 2009 spremenili pravilnik za uporabo donacij za izobraževanje. Poudarjajo, da so zaradi zaostrenih finančnih razmer pregledne donacije edina možnost za izobraževanje.